Siegestor Munchen

Siegestor Munchen eli voitonportti on riemukaari, jonka huippua kruunaa leijona-quadriga.

Baijerin kuningas Ludvig I antoi riemukaaren toimeksiannon vuonna 1840 arkkitehti Friedrich von Gärtnerille, ja se valmistui arkkitehti Eduard Mezgerin toimesta vuonna 1852, Gärtnerin kuoltua vuonna 1850.

Ludvig I:sen ohjeiden mukaisesti Siegestorin portti on muotoiltu Rooman Konstantinuksen riemukaaren innoittamana, ja samalla sen yhteyteen rakennettiin liikennettä ohjaava Ludwigstraße.

Siegestor Munich Germany

KUVA: Näkymä Siegestorin riemukaaren pääjulkisivuun sen pohjoiselta puolelta, kohti Munchenin keskustaa.

Lion quadriga Siegestor Munich Germany

KUVA: Riemukaaren kruununa toimii leijona-quadriga, jota valjastaa “Bavaria”, naishahmo, joka on Munchenin “maallinen suojeluspyhimys”, Tellus (Mater) Bavarica (“Baijerin maan jumalatar”). Teksti “Dem Bayerischen Heere” tarkoittaa “Baijerin armeija”, jolle alueen kuningas Ludvig I (vallassa 1825-1848) omisti rakennuttamansa Voitonkaaren.

Siegestor southern facade Munich Germany

KUVA: Näkymä Siegestorin portin eteläiseen puoleen, jonka Wilhelm Hausensteinin muotoilema teksti lukee “Dem Sieg geweiht, vom Krieg zerstört, zum Frieden mahnend” eli suomeksi “Omistettu voitolle, tuhoutunut sodassa, muistona rauhasta”, joka viittaa tekstinä siihen, että riemukaaren alkuperäinen symbolismi oli voittoisan sotajoukon kunniaksi, se tuhoutui toisessa maailmansodassa, ja jälleenrakennettiin rauhan muistomerkiksi.

Riemukaari on omistettu Baijerin armeijan kunnialle, ja sen piirteissä on paljon samanlaisia yksityiskohtia kuin esimerkiksi Lontoon Marble Arch:ssa, Pariisin Arc de Triomphe riemukaaressa, ja Berliinin Brandenburgin portissa.

Siegestor tarjoaa selkeän, Konstantinuksen riemukaaren mallin mukaisen, vertikaalisen rakennelman, jossa pylväät on asetettu korkeille jalustoille.

Rakennelman kohokohta, leijona-quadriga jota ohjastaa Bavaria, oli taiteilijoiden Frederick Brugger, Johann Martin von Wagner ja Johann von Halbig suunnittelema, ja tasapainottaa rakennelman keskustaa.

Leijonat teoksessa ovat viite kaupungin symboli-eläimeen, joka puolestaan juontaa Munchenin perustajaan Henrik Leijonaan (Heinrich der Löwe).

Riemukaaren muihin kohokohtiin kuuluvat sen kohokuvio taideteokset, jotka kuvaavat tapahtumia Baijerin sotajoukkojen voittoisasta historiasta.


Toisen maailmansodan aikana tuhoutumisen jälkeen Siegestor, joka on rakennelmana 21 metriä korkea ja 24 metriä leveä, jälleenrakennettiin vuonna 1958 huomattavasti yksinkertaisempaan asuun alkuperäiseen verrattuna.