Sininen moskeija Istanbul

Sininen moskeija Istanbul eli Sultan Ahmed moskeija on yksi maailman kuuluisimmista uskonnollisista rakennuksista, ja nimetty sen sisätiloja pääasiassa koristavien yli 20 000 sinisen Iznik-tiilen ansiosta.

Moskeija rakennettiin vuosina 1609-16, aikana jolloin Ottomaanien valtakunta oli heikentymässä, Sultan Ahmet I:sen toimesta.

Rakennuksen kohokohtiin kuuluvat sen sinisten tiilien verhoaman sisustan lisäksi sen kupolin koristelut, ja sisätiloja valaisevat 250 moskeija-ikkunaa, jotka olivat alunperin värjättyä taidelasia.

Myös moskeijan sisäpiha, joka on suuruudeltaan saman kokoinen kuin varsinainen moskeija, antaen tasapainoisen olemuksen rakennukselle, on upea kokemus.

Blue Mosque Istanbul

KUVA: Näkymä Siniseen moskeijaan sen ja Hagia Sofian välissä olevalta puistolta.

Blue Mosque inner courtyard Istanbul

KUVA: Sinisen moskeijan sisäänkäyntijulkisivu sisäpihalta kuvattuna.

Blue Mosque inner courtyard and minaret Istanbul

KUVA: Sininen moskeija on suljettuna turisteilta muslimien viiden päivittäisen rukoushetken aikana, joka on alkamassa ylläolevan kuvan ottohetkellä. Rukoukseenkutsun kuuleminen moskeijan puistosta on suomalaisittain vaikuttava eksoottinen kokemus sinänsä.

Blue Mosque Istanbul minaret

KUVA: Sinisellä moskeijalla on kaikkiaan kuusi minarettia. Kuvan minaretin alta löytyy puiston puoleinen sisäänkäynti moskeijan sisäpihalle, sekä turisteja varten varattu erikoisuloskäynti moskeijasta, jossa vastaanottamassa on turbaanipäisiä paikallisia turismityöntekijöitä.


VIDEO: Esittelyvideo sinisestä moskeijasta.

Aikanaan valmistuttuaan rakennus itse asiassa herätti muslimiyhteisössä paheksuntaa.


Tämä paheksunta johtui paikan hienoudesta, mm. kuuden minaretin kohokohtineen, jonka katsottiin kilpailevan jopa Mekan kanssa mahtavuudessa.