Skotlanti nähtävyydet

Skotlanti nähtävyydet parhaimmistoa ovat Edinburghin linna, Kelvingrove taidegalleria ja museo, Glasgow Science Centre tiedekeskus, Rosslyn kappeli, sekä Shetlannin saaret.

Edinburghin linna (edinburghcastle.gov.uk) on Edinburghin kaupunkikuvaa hallinnoiva linnoitus joka ylikatsoo kaupunkia Castle Rock kallion päältä.

Suurin osa linnan rakennuksista on rakennettu 1500-luvulla ja sen jälkeen, poikkeuksena Pyhän Margaretin Kappeli, joka on rakennettu 1100-luvulla.

Linnan kohokohtiin kuuluu Kruunuhuone, joka sijaitsee Kuninkaanpalatsi rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa ja jossa on näytillä Skotlannin kruununjalokivet ja kruunun aarteet.

Voit rentoutua linnan kiertämisen yhteydessä tiloissa olevissa kahviloissa tai ravintoloissa. Saatat kierroksen aikana myös törmätä periodiasuisiin näyttelijöihin, jotka näyttelevät tapahtumia linnan tärkeimpien historiallisten tapahtumien ajoilta.

Kelvingrove taidegalleria ja museo (glasgowmuseums.com/venue/index.cfm?venueid=4) on yksi Euroopan tärkeimmistä taidemuseoista ja Skotlannin vierailluin turistinähtävyys.

Museon rakennus on myös merkittävä maamerkki Glasgowissa, valmistunut vuonna 1901 ja arkkitehtuuriltaan espanjalaista barokki tyyliä joka glasgowlaiseen perinteeseen on tehty käyttäen punaista hiekkatiiltä.

Museon kokoelmien helmiin kuuluu laaja kokoelma historiallisia aseita ja haarniskoja, sekä taideteos kokoelma johon kuuluu erinomainen kirjo Eurooppalaisia mestareita, mukaanlukien töitä Ranskan impressionisteilta sekä Hollannin renesanssin aikaisilta mestareilta.

Yksittäinen kokoelman kohokohta on Salvador Dalín “Christ of Saint John of the Cross,” jonka Dalí antoi henkilökohtaisesti museolle.

Skotlanti nähtävyydet suosituimpiin kohteisiin kuuluu myös Glasgow Science Centre (glasgowsciencecentre.org), joka on Glasgow:ssa sijaitseva kolmen päärakennuksen tiedekeskus.

Nämä kolme tiedekeskuksen osaa muodostuvat Science Mall rakennuksesta, IMAX elokuvateatterista, sekä Glasgow Tower tornista.

Science Mall on titanium-peitteinen futuristinen rakennus, joka pitää sisällään kolme kerrosta interaktiivisia tiede-aiheisia näyttelyitä, Tiede Show teatterin, sekä ScottishPower Planetaarion.

IMAX elokuvateatteri on yhden auditoriumin laajakangas elokuvateatteri, johon mahtuu kerrallaan 350 ihmistä. Elokuva näyttää elokuvia jotka on tehty IMAX formaattiin, joka vaatii noin 18 metriä kertaa 24 metriä kokoisen elokuvakankaan. Osa teatterin elokuvista on 3D formaattisia.

Glasgow Tower on 127 metriä korkea Skotlannin korkein torni, joka on lentokoneen siiven muotoinen ja kääntyy automaattikontrollien ohjaamana tuulen mukana tuulenvastuksen minimoimiseksi. Tornista löytyy yleisölle avoin näköalatasanne 105 metrin korkeudesta.

Rosslyn kappeli (rosslynchapel.org.uk), jonka virallinen nimi on Collegiate Church of St Matthew, rakennettiin 1400-luvun puolessavälissä pienelle kukkulalle Roslinin kylään, joka sijaitsee Midlothianissa.

Kappeli on tunnettu varsinkin sen sisältämistä viitteistä Temppeliherrain ritarikuntaan, vaikka kappeli rakennettiin 150 vuotta ritarikunnan lopettamisen jälkeen.

Tämä on osaltaan johtanut spekulaatioihin siitä, että ritarikunta pakeni siihen kohdistuneita vainoja Skotlantiin, ja jatkoi toimintaa eri nimellä, mahdollisesti vapaamuurarijärjestönä, johon kirkon arkkitehtuurista löytyy myös viitteitä.

Kappeli on saanut myös julkisuutta Dan Brownin vuoden 2003 bestselleri novellin Da Vinci -koodi ja siitä tehdyn elokuvan myötä, sillä novellin tarinassa Rosslyn kappelilla on keskeinen rooli.

Skotlanti nähtävyydet kohokohtia ovat myös Shetlannin saaret (visitshetland.com), jotka ovat tunnettuja sekä upeasta saariluonnostaan ja eläimistöstään, kuin myös saarten historiasta osana viikinkien aikaa Norjan hallinnassa.

Saarten luonnonnähtävyydet sisältävät pehmeitä kumpumuodostelmia, hedelmällistä maatalousmaata, sekä hiekkaisiä dyynejä, pyöreäkivikkoisia rantoja, sekä dramaattisia kallionjyrkänteitä.

Saarilla on hyvin ylläpidetty verkosto teitä, joilla pääsee helposti liikkumaan maisemien ja nähtävyyksien välillä.

Kuulet viikinkien vaikutuksen vielä paikallisten tavassa puhua englantia, kuin myös paikkojen nimissä.

Saarilla pidetään myös joka tammikuun viimeisenä tiistaina Up Helly Aa tulifestivaali, jonka sisältää viikinkien pitkänlaivan kannon katujen läpi ja iltaisen polttamisen ennenkuin varsinaiset juhlinnat alkavat.


Saaret ovat kuitenkin ennenkaikkea luonnonnähtävyys, ja alueella on mm. yli miljoona lintua, ja voit käydä kuvaussafarilla laivaristeilyllä katsomassa vaikkapa paikallisia valaita ja hylkeitä.