Slovakian nähtävyydet

Slovakian nähtävyydet parhaimmistoa ovat Bratislavan vanhakaupunki, Bratislava linna, Priimaksen palatsi, Trencín, ja Banská Bystrica.

Bratislavan vanhakaupunki (staremesto.sk) on kaupungin historiallinen keskusta ja pitää sisällään maan suurimman keskittymän sekä historiallisia rakennuksia että maan keskeisimpiä hallinnollisia instituutioita.

Vanhankaupungin läntinen puoli on kukkulaista aluetta jolta löytyvät useimmat maassa olevat ulkomaiset suurlähetystöt, Chatam Sófer memoriaali, sekä Bratislava Linna, päättyen Danube jokeen.

Itäiselle puolelle ovat keskittyneet useimmat alueen maamerkeistä, kuten Grassalkovich Palatsi, Trinity Kirkko, Bratislavan kaupungintalo, St. Martin Katedraali, Priimaksen Palatsi, Comenius Yliopisto, ja keskus rautatieasema.

Hyvän panoramisen näkymän vanhaankaupunkiin saat Nový Most sillalla olevalta “UFO” ravintolasta (www.u-f-o.sk), joka sijaitsee 84,6 metrin korkeudessa.

Bratislava Linna, joka on Bratislavan vanhankaupungin alueella, on massiivinen linnoitus suoraan Danube joen yläpuolella keskellä Bratislavaa.

Linnoitusta on rakennettu aina 800-luvulta saakka eri vaiheissa, ja sen monumentaalinen arkkitehtuuri tarjoaa viitteitä sekä Barokin että Renesanssin tyyleistä.

Voit tutustua linnaan mm. sen tiloissa olevan Slovakian kansallismuseon kautta, ja voit nähdä linnan ylemmiltä osilta, hyvällä säällä Bratislavaan, Itävallan puolell, ja jopa Unkariin saakka.

Priimaksen palatsi on neoklassisen tyylisuunnan palatsi, rakennettu vuosina 1778–1781, sijaiten myös Bratislavan vanhankaupungin alueella.

Palatsin eri osista tärkein on ns. “peilisali”, jossa on alueen historian aikana allekirjoitettu useampia rauhansopimuksia, merkittävimpänä neljäs Pressburgin rauhansopimus (1805) (Bratislava tunnettiin vielä tuolloin saksalaisella nimellään ‘Pressburg’).

Nykyään voit tutustua palatsiin sen sisällä olevan Bratislavan kaupungingallerian kokoelmien tarkastelun ohessa, joka tarjoaa mm. 1600-luvun englantilaisia seinäkangasteoksia.

Slovakian nähtävyydet kohokohtiin kuuluu Trencín (trencin.sk), joka on kuvankaunis historiallinen kaupunki pisimmän Slovakian joen, Váh joen, varrella ja Povazie maakunnan alueella.

Trenciniä on usein kutsuttu “Povazien Helmi” liikanimellä, ja se on kauneutensa ohella myös yksi vauraimmista Slovakian kaupungeista.

Kaupunki tunnetaan hyvänä paikkana ostaa sekä paikallisten vaatesuunnittelijoiden että kansainvälisten muotitalojen vaatteita, ja tarjolla on sekä korkealaatuisia putiikkeja kuin isoja kauppakeskuksiakin ostosten tekoon.

Banská Bystrica (eng.banskabystrica.sk) on keski-Slovakiassa Hron joen varrella sijaitseva ja Tatras vuorten ympäröimä kaupunki.

Historiallisesti kaupunki on tunnettu läheisistä kuparikaivoksistaan, ja nykyisen postikorttimaisen kaupunkikuvansa se sai myöhäisen keskiajan aikana, jolloin keskeisimmät kaupungin kirkoista, huviloista, ja linnoituksista rakennettiin.

Nykyään se tunnetaan varsinkin aktiviteetti lomapaikkana vuoristoisen ympäristönsä takia, joilla voi harrastaa sekä talvi- että kesä urheilulajeja.


Vuoriston alueella on kesäisin useita merkittyjä kävelyreittejä, ja talvisin alueelta löytyy lukuisia mahdollisuuksia hiihtoon ja laskettellun, joista Donovaly Park Snow lomakylä (parksnow.sk) tarjoaa mahdollisuuden myös koiravaljakko ajeluihin.