Slovenian nähtävyydet

Slovenian nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Ljubljana linna, Piran, Postojna luola, Bled, sekä Triglav kansallispuisto.

Ljubljana linna on keskiaikainen linnoitus Castle Hill kukkulan päällä Ljubljanassa, Slovenian pääkaupungissa.

Linnan rakennutti Frederick III, Pyhän rooman valtakunnan keisari, ja se on toiminut historiansa aikana niin puolustuksellisena linnana, kuin vankilanakin, sekä nykyisin myös festivaalien ja konserttien järjestyspaikkana.

Linnoitusta (ljubljanafestival.si/en/ljubljana_castle) on laajennettu ja muutettu kautta sen historian, ja nykyiset rakennukset ovat pääosin peräisin 1500- ja 1600-luvuilta.

Suosituin tapa käydä linnoituksessa on käyttää funikulaaria, joka on hissin tapainen vaijerivaunu, joka vie turisteja kaupungin keskustasta aina ylös Castle Hill kukkulan laelle ja linnoitukselle.

Piran (piran.si) on idyllinen rantakaupunki Adrianmeren rannikolla ja muistuttaa monella tapaa ulkoilmamuseota, sillä se on täynnä keskiaikaista arkkitehtuuria ja rikasta kulttuuriperintöä kapeine teineen ja kompakteine taloineen.

Kaupunkia kutsutaan usein kauneimmaksi Slovenian rantakaupungeista, ja tuntuu monella tapaa enemmänkin Italialaiselta rantakaupungilta, hyvästä syystäkin: Piran oli osa Venetsian valtakuntaa myöhäiseltä 1200-luvulta aina 1700-luvun lopulle.

Piranin kohokohtiin kuuluvat Tartinijev trg ovalin muotoinen keskusaukio, jolla on viulisti Giuseppe Tartinin patsas, sekä venetsialainen talo, joka on myös Tartinijev trg aukiolla, hyvänä esimerkkinä goottilaisesta Venetsialaisesta arkkitehtuurista.

Postojna luola (postojnska-jama.si) on 20 570 metriä pitkä luolasysteemi lähellä Postojnan kaupunkia, ja maan suurin luolakompleksi sekä yksi sen tärkeimmistä turismin kohteista.

Luolasta avoinna yleisölle on noin 5,3 km, ja luolasysteemi on tältä osin pääosin helppoa kävelyreittiä, tehden Postojnan luolasta “horisontaalisen” luolan, johon voi tutustua ilman erikoisvarusteita.

Sloveniassa on noin 7 500 tunnettua ja tutkittua luolaa, ja näistä Postojna luolan lisäksi tunnettuihin luoliin kuuluvat Planinska luola, sekä luola Predjama Linnan alla.

Bled (www.bled.si) on yksi maailman romanttisimmista kylistä keskellä Juliaanisia Alppeja ja varsinkin kuherruskuukausi matkalaisten suosiossa.

Sen kohokohtiin kuuluvat valkoinen kirkko keskellä smagragdin vihreää vuoristojärveä sekä Bledin Linna, joka on vuoren päällä ylikatsoen Bledin kylän.

Paikka toimii suosittuna käyntipisteenä kohti Triglav Kansallispuistoa ja tarjoaa useita mahdollisuuksia myös aktiiviseen lomaan, sillä alueella on mahdollista tehdä kävelyretkiä idyllisissä maisemissa, harrastaa maastopyöräilyä vuoristossa, uida, sekä lasketalla talvisin tai rentoutua yhdessä paikallisista kylpylöistä.

Slovenian nähtävyydet parhaimistoa on myös Triglav kansallispuisto, joka on slovenialaisten ylpeyden aihe, ja sen keskuspiste on Triglav-vuori, joka on 2 864 metriä korkea.

Puisto kattaa lähes koko Slovenian puoleiset juliaaniset alpit (jotka on nimetty Julius Caesarin mukaan), ja on kokonaisuudessaan noin 85 000 hehtaaria kooltaan.

Bledin kylän lisäksi suosittuihin väyliin tulla alueelle ovat Dovjen ja Mojstranan kylät, joista pääsee kolmelle puiston kuuluisimmista laaksoista: Vrata, Kot ja Krma.


Suosittu ja helppokulkuinen paikka kansallispuiston käyntiin on mennä Bledin kylästä Vintgar-kuilulle, joka on vain 4,5 km päässä kylästä, ja jonka varrella on puinen kävelyreitti (tehty vuonna 1893) joka menee 1 600 metrin matkan pitkin Radovna jokea, päättyen Šum vesiputoukseen.