Sölden Itävalta

Sölden Itävalta on maan kolmanneksi suurin turismin kohdealue, ja tunnettu varsinkin mahdollisuuksistaan talviurheilulajeihin.

Söldenin sijainti on ihanteellinen talviurheilulajeja silmälläpitäen, sillä alue sijaitsee noin 1 368 metrin korkeudella merenpinnasta.

Vuosittain yli kaksi miljoonaa vierailijaa nauttii Söldenin tarjoamista vapaa-ajanviettomahdollisuuksista joka tekee siitä maan kolmanneksi suosituimman kohteen turismille, Wienin ja Salzburgin kaupunkien jälkeen.

Söldenin profiili lomakohteena on huomattavasti erilainen Salzburbiin ja Wieniin verrattuna, johtuen sen suosion painottumisesta talviurheilukohde käyttöön.

Alueen rakennusten arkkitehtuurityyli vaihtelee urbaanista alppityyliseen majoitukseen, vaikka historiallisesti, ennen turismin kasvua, alue on ollut tyypillistä vuoristokylää luonteeltaan.

Söldenin alue koostuu aina viheriäästä Ötztalin (www.oetztal-online.at) alueesta eteläisempiin vuoristoalueisiin, jotka muodostavat myös maan rajan Italian kanssa.

Paikkaan kuuluu kaiken kaikkiaan 146 km² ikijäätiköitä ja 321 km verran vuoristoa, ja kontrastin luonnolle luova urbaani asutus vie vain 1 km² verran tilaa alueella.

Söldenin kunnan keskeisimpiä kyliä ovat Sölden, Zwieselstein, Gurgl, Vent, ja Swietokrzyskie.

Ensimmäiset talviurheilukeskukset hisseineen rakennettiin alueelle vuonna 1948, jonka jälkeen seuraavina tärkeinä kehityksinä turismin kannalta olivat Rettenbachin ja Tiefenbachin alueiden kehittäminen talviurheilukeskuksiksi vuosina 1975 ja 1981.

Turismista on muodostunut tärkein tulonlähde alueella, ja aina vuoteen 1970 kesäturismi-sesonki oli tasavertoinen turismin kannalta alueella, mutta ikijäätiköiden ja hiihtokeskusten kehitys toi talvisesongin huomattavasti tärkeämmäksi.

Poikkeuksena tähän on tosin Ventin kylä, joka on merkittävä vuorikiipeilyn keskus, ja jossa kesäturismi on pääosassa.

Muista alueen kylistä varsinkin Obergurgl ja Sölden ovat vuosituhannen alusta kehittäneet myös kesäturismille suunnattuja palvelujaan.

Suosituimpiin kesäturismin aktiviteetteihin Söldenissä kuuluvat varsinkin vuoristo-kävelyt ja vuoristokiipeily.

Alppimaastojen lisäksi kävelyreitit tarjoavat kaikkiaan 16 vuoristomajaa, mukaanlukien German Alpine Club (www.alpenverein.de) seuran majat.

Kesäturismin palveluihin kuuluvat yhteensä 300 km edestä kävelyreittejä, ja tarjolla on myös pyöräilyreittejä, vuoristokiipeily reittejä, tenniskenttiä ja uimahalli.

Sölden tarjoaa useita Itävallan merkittävimpiin kuuluvia hiihtokeskuksia joista voit valita lomakohteesi alueella.

Näistä Sölden Itävalta hiihtokeskus (www.soelden.com) pitää sisällään kaksi ikijäätikköä (Rettenbachgletscher ja Tiefenbach), sieltä löytyy kaikkiaan 39 hiihtohissiä ja 16 km verran maastohiihtoreittejä ja 148 km laskettelurinteitä (joista 61,5 km luokiteltu siniseksi rinteiksi, 58,3 km punaisiksi, ja 31,1 km mustiksi).

Hiihtokeskuksen pääalue sijaitsee yli 2 000 metrin korkeudessa ja kolme huippua sen alueella yltää yli 3 000 metrin korkeuteen, joista korkein hiihtohissillä saavutettava on 3 250 metrin korkeudessa (alin on 1 377 m korkeudessa).

Rettenbachgletscher jäätikkö on tunnettu myös vuotuisista avoimen tilan teatteri-esityksistään ja yksi FIS World Cup osakilpailuista järjestetään siellä.

Muita alueen urheilumahdollisuuksia tarjoavat valaistu luistelu-alue, uimahalli, tennishalli, ja urheilu-areena, ja viihtymistä silmälläpitäen alueella on myös kaksi huvipuistoa (Tiefenbach/Giggijoch).

Söldenin lomakylä on näistä yksi merkittävimpiä, ja tarjoaa hotelleja, ravintoloita, vierastaloja, ja alueen turistikeskuksen toimiston.

Alueen yksittäisistä majoituspaikoista kuuluisa on varsinkin Hochsöldenin lomakompleksi (www.hochsoelden.info), joka sijaitsee 2 083 metrin korkeudessa, ja joka on yhteydessä allaolevaan laaksoon tiellä ja vaijerihissillä.

Muista Sölden Itävalta alueen hiihtokeskuksista tarjolla ovat mm.:

Obergurgl

  • 23 hiihtohissiä (1800 metristä 3080 metriin)
  • 110 km rinteitä (joista 35 km on sinisiä rinteitä, 55 km punaisia, 20 km mustia)
  • 36 km maastohiihtolatuja
  • Valaistu luistelurinki

Obergurglissa, jonka hiihtoalueet ovat 1 800 m ja 3 080 metrin korkeuksien välillä, sijaitsee mm. Hochgurglin lomakeskus (www.tophotelhochgurgl.com) (2 150 m korkeudessa). Pääset Hochgurglista Obergurgliin vaikkapa vaijerihissiä käyttäen.

Obergurglissa sijaitsevat myös Obergurgl yliopistokeskus, konferenssikeskus, ja Innsbruckin Yliopiston tapahtumakeskus.

Obergurglin hiihtokeskuksen korkeimmalta kohdalta, 3 082 m korkeudessa olevalta Wurmkogelilta on huikeat panoramiset näkymät sekä pohjois- että etelä Tirolin vuorille.

Vent


  • 4 hiihtohissiä (1900 metrin korkeudesta 2680 metriin)
  • 15 km laskettelurinteitä (joista 5 km sinisiä ja 10 km punaisia rinteitä)
  • 4 km maastohiihtolatuja