St. Louisin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain St. Louisin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Gateway Arch, Anheuser-Busch panimokiertokäynnit, sekä Missourin kasvitieteellinen puutarha.

St. Louisin vierailijat toivottaa tervetulleeksi kaupungin Gateway Arch, ikoninen rakenne, jolta on kattavat näkymät kaupunkiin, mutta paikkakunnan viehättävyyttä lisäävät myös sen monet muut nähtävyydet ja museot.

St. Louis Yhdysvallat.

Forest Park, yhtenä esimerkkinä, on St. Louisin laajalle levittäytyvä helmi, sisältäen eläintarhan, taidemuseon, historiamuseon, sekä kilometreittäin luonnonkauneutta.

Luonnon ja eläinten ystävät voivat hakeutua lisäksi Grant’s Farm maatilanähtävyydelle, joka pitää sisällään yli 100 erilaista eläinlajia, tai Missourin kasvitieteelliselle puutarhalle, joka järjestää vuoden mittaan useita erilaisia näytöksiä ja erikoistapahtumia.

Oluenystäviä varten St. Louis tarjoaa Anheuser-Busch panimokierroksia ja olutpuutarhan, ja samalle teemalla – hot dogin kera – voi jatkaa myös Busch Stadiumilla St. Louis Cardinals MLB baseball-seuran kotiottelun seuraamisen yhteydessä.

Kaupungista löytyy upeaa arkkitehtuuria, esimerkkinä St. Louisin katedraali-basilika, jonka kauniit mosaiikkityöt ovat maailmankuuluja.

Mikäli kuulut ilmailun ystäviin, hieman kaupungin rajojen ulkopuolella sijaitsee vähän tunnettu, mutta erittäin mielenkiintoinen alaan liittyvä Historic Aircraft Restoration Museum -museo.

1) Historiallisten lentokoneiden restaurointimuseo (Historic Aircraft Restoration Museum)

Historic Aircraft Restoration Museum St. Louis Yhdysvallat.

Vaikka St. Louisin ilmailun historia on ollut synonyyminä Charles Lindberghille, ilmailu-alan fanit löytävät paljon laajemman näkökulman kaupungin antiin tältä osin käymällä Historic Aircraft Restoration Museumin tiloissa hieman kaupungin rajojen ulkopuolella (Creve Coeurin puolella, noin 20 minuutin ajomatkan päässä St. Louisin keskustasta).

Viljapeltojen ja maatilojen ympäröimä lentokenttämuseo on yksi kaupungin vähemmän tunnettuja, mutta käymisen arvoisia nähtävyyksiä.

Lentokenttä pitää sisällään neljä lentokonesuojaa, joista löytyy yhteensä 49 klassista (etenkin 1920-1940-luvuilla valmistettua) lentokonetta, mukaanlukien vaikuttava kokoelma avoimen ohjaamon Waco-lentokoneita – ja lisää restauroidaan osaksi näyttelyä koko ajan.

Voit käydä osana näyttelyä tutustumassa myös massiivisen, venäläisvalmisteisen Antonov An-2 lentokoneen sisätiloihin.

2) Anheuser-Busch panimokiertokäynnit (Anheuser-Busch Brewery Tours)

Anheuser-Busch perustettiin Saint Louisin kaupungissa vuonna 1852, ja nykyään panimo on yksi maailman suosituimmista (ja parhaiten tunnetuista) olutbrändeistä.

Voit osallistua St. Louisissa kiertokäyntiin yhtiön maailman pääkonttorin puitteissa (jonka historia juontaa vuoteen 1891), ja nähdä oluen tekemisen, jalostuksen, ja pakkauksen prosessin yksityiskohtia.

Kierroksen aikana näet lisäksi hienot Beechwood olutkellaritilat sekä historialliset, vuosisadan vanhat hevostallit, joissa Budweiser Clydesdales -hevoset pidetään hoidettuina.

Anheuser-Busch kiertokäynnin päätteeksi pääset vielä tietysti maistelemaan ilmaisia näytteitä panimon tuotannosta.

Voit tehdä lisämaisteluja panimon yhteydessä olevassa biergarten-olutravintolassa, joka tarjoaa 17 erilaista hanaolutta, maistiaisia, ja pikkupurtavaa.

3) Missourin historiamuseo (Missouri History Museum)

Missouri History Museum St. Louis Yhdysvallat.

Missourin historiamuseo luo katsauksen osavaltion menneisyyteen ja historiallisiin saavutuksiin, mukaanlukien näyttelyt Louisianan ostosta, olympialaisista, Charles Lindberghin lentokoneesta, ja esineistöstä liittyen vuoden 1904 maailmannäyttelyyn.

Muihin näyttelyihin lukeutuu osio, joka kertoo afrikan-amerikkalaisten panostuksesta osavaltion kulttuuriin, sekä näyttely kaupungin vuoden 1849 suuresta tulipalosta.

Museota, joka sijaitsee näyttävässä Forest Park -puiston Jefferson Memorial Building -kivirakennuksessa, on laajennettu vuosien varrella, ja sen puitteista löytyy näyttelyiden ohella myös muistoesinemyymälä, josta voit ostaa valikoimasta mm. käsityötavaroita, kirjoja, sekä matkamuistoja.

Paikan ajankohtaiset näyttelyt ovat aina muutosprosessin alaisena, ja museo tarjoaa lisäksi opastettuja kiertokäyntejä.

4) Missourin kasvitieteellinen puutarha (Missouri Botanical Garden)

Missourin kasvitieteellinen puutarha St. Louis Yhdysvallat.

Missourin kasvitieteellinen puutarha, jonka paikalliset tuntevat nimellä Shaw’s Garden, on upea, monipuolisen valikoiman hoidettuja puutarhoja sisältävä nähtävyys.

Nähtävissä on muun muassa Pohjois-Amerikan suurin perinteinen japanilainen puutarha, viktoriaaninen puutarha (läpikäveltävällä labyrintillä), William T. Kemper Center for Home Gardening -keskus, sekä Climatron Complex, joka on arkkitehtuurillaan palkintoja voittanut geodeettinen kupoli ja sademetsäkonservatorio.

Climatron Complex rakennettiin simuloimaan seitsemää erilaista ilmanalaa, pitäen sisällään harvinaisia trooppisia kasveja ja kukkia, korkealle kohoavia palmupuita, sekä kauniita jokia ja vesiputouksia.

Oma lukunsa kasvitieteellisen puutarhan toiminnassa ovat iltaisin järjestetyt hienot valoshowt, kuten “Garden Glow”, muihin kohokohtiin kuuluessa paikan järjestämä japanilainen festivaali ja kiinalaisen kulttuurin koulutuspäivät.

5) Saint Louisin eläintarha (Saint Louis Zoo)

Saint Louisin eläintarhasta löytyy yli 6000 eläintä, asuen niiden luonnollisia elinympäristöjä muistuttavissa tiloissaan, mukana jyrkänteitä, tasankoja, järviä, ja metsiä.

Kohokohtiin lukeutuvat osioina myös lasten eläintarha-osio, “Penguin and Puffin Coast”, sekä “Big Cat Country”, joista jälkimmäinen tarjoaa mm. leijonia, tiikereitä, jaguaareja, sekä leopardeja.

Osana eläintarhan käyntiä voit hypätä Zooline Railroad -pienoisrautatien kyytiin, ajelulle puiston maisemoitujen alueiden lävitse.

Kokonaisuuteen kuuluvat lisäksi lintutalo ja sen puutarhat, kädellisten lajien talo apinoineen ja puoliapinoineen, kuin myös suojapaikka simpansseille ja orangeille.

Eläintarhan tarjontaan sisältyvät erilaiset show-ohjelmat ja erikoisnähtävyydet, kuten merileijonien sukellusesitys, keihäsrauskujen paijaus-allas, sekä 4D liikesimulaattori-show villieläinteemaisilla ohjelmilla.

6) Grant’s Farm

Grant’s Farm, jonne on ilmainen sisäänpääsy, on yksi St. Louisin suosituista nähtävyyksistä, ja kuului aikanaan Ulysses S. Grantille (Yhdysvaltain 18. presidentille), Buschin perheen ostaessa sen omistuksiinsa lähes vuosisata sitten.

Nykyään tämä kartanotila on Anheuser-Busch yhtiön omistama ja operoima villieläinten suojelualue, jonka puitteissa elää yli 900 eläintä.

Voit käydä vierailun aikana myös avobussikyydillä Grant’s Cabin -rakennuksella, jonka Grant rakennutti vuonna 1856.

Kohokohtiin Grant’s Farmin alueella lukeutuu sen peurapuisto, jossa voit nähdä biisoneita, hirviä, antilooppeja, seeproja, laamoja, sekä strutseja.

Mukana eläinten joukossa on kuuluisia Clydesdales-hevosia, käyskennellen normaalisti viheriöillä tallirakennusten yhteydessä.

Grant’s Farm järjestää lisäksi viihdyttäviä, koulutuksellisia show-ohjelmia Tier Garten Amphitheater -tiloissa.

Voit myös käydä paikan paijaus-alueella, jossa vierailijat voivat käsinsyöttää maatilan pienempiä eläimiä.

7) St. Louisin katedraali-basilikakirkko (Cathedral Basilica of St. Louis)

St. Louisin katedraali-basilikakirkko Yhdysvallat.

Tämä satavuotias uusromaaninen basilika tunnetaan etenkin mahtavista sisätiloja kaunistavista mosaiikkitaideteoksistaan.

Kirkko kilpailee hienoudellaan useiden eurooppalaisten maamerkkikirkkojen kanssa, ja vaikka sillä ei ole yhtä paljon historiaa taustanaan, St. Louisin kirkko on sitä vastoin erinomaisessa kunnossa.

Rakennuksen kupolien sisäpuolia koristavissa taideteoksissa kuvataan yksityiskohtaisesti saaga aina luomiskertomuksesta tuomiopäivään saakka.

Muihin taideteosten esittämiin kuvaelmiin lukeutuvat kirkon suojeluspyhimyksen, Ranskan kuningas Ludvig IX:n elämänkerta, sekä katolisen kirkon kasvu.

Voit vierailla tiloissa myös sen mosaiikkimuseossa sekä katedraalimyymälässä. Kirkon tiloissa järjestetään opastettuja kiertokäyntejä arkipäivisin.

8) Gateway Arch

Suomalaissyntyisen Eero Saarisen suunnittelema Gateway Arch, St. Louisin kaupungin huomattavin maamerkki, on noin 192 metriä (63 kerrosta) korkea rakenne.

Maamerkki on Jefferson National Expansion Memorial Park -puiston kohokohta, joka rakennettiin 1960-luvulla muistomerkiksi alueelle, joka toimi käyntiporttina ja väliaikaisena levähdyspaikkana monille 1800-luvulla länttä kohti suunnanneille pioneereille.

Laajan aukion sisääntulon yhteydessä on suihkulähde sekä muistotavaramyymälä, kuin myös Museum of Westward Expansion -museo ja Arch Odyssey Theatre, joka esittää dokumenttifilmejä kaarimonumentin rakennustöistä.

Kohokohta monille paikalla käynnin suhteen on kaapelihissillä nousu monumentin huipun näköalatasanteelle, josta on seudun parhaat näkymät St. Louisin kaupunkiin.

9) Busch Stadium

Busch Stadium on kaupungin ylpeyden, St. Louis Cardinals MLB baseball-joukkueen kotiareena, joka avattiin 1960-luvulla, ja (rakennusajankohdastaan johtuen) sisältää yli yhdeksänkymmentä Gateway Arch -kuviota läpi sen julkisivun.

Aikoina, jolloin Cardinalseilla ei ole koti-otteluita, stadionia käytetään myös tapahtumapaikkana konserteille.

Stadion-kiertokäynnit alkavat International Bowling Museum ja St. Louis Cardinals Hall of Fame Museum tiloista tien toiselta puolen, josta voit ostaa myös lippuja.

Stadionin vieressä oleva “Ballpark Village” on baseball-teemainen kaupallinen korttelikylä, jossa on hyvä virittäytyä tunnelmaan ennen ottelun alkua.

10) Forest Park

St. Louisin kaupungin ytimessä sijaitseva Forest Park -puisto kattaa noin 566 hehtaarin kokoisen maa-alueen.

Kyseessä on yksi Yhdysvaltojen suurimmista kaupunkipuistoista, joka on kooltaan lähes kolmenneksen suurempi kuin New York Cityn kuuluisa Central Park -keskuspuisto.

Puiston sisältämiin kohokohtiin lukeutuvat St. Louisin taidemuseo, St. Louisin tiedekeskus ja planetaario, historiamuseo, eläintarha, Jewel Box, sekä Muny Theater.

Puisto on suosittu erilaisiin ulko-ilmaharrastuksiin, sillä sen puitteista löytyy polkupyöräilyreittejä, hölkkäpolkuja, baseball-kenttiä, jalkapallokenttiä, veneilypaikkoja, sekä talvisin luistelurinkejä.


Lämpimimpinä kuukausina puistossa (taidemuseon edessä olevalla nurmikolla) järjestetään konsertteja ja elokuvanäytöksiä.