St Ludwig Kirche Munchen

St Ludwig kirche Munchen jota kutsutaan myös Ludwigskirche nimellä on Munchenin yliopistokirkko, joka on tehty upeaan uusromaaniseen arkkitehtuurityyliin.

Kirkko rakennettiin vuosina 1829-1844 arkkitehti Friedrich von Gärtnerin suunnitelmien pohjalta, Baijerin kuningas Ludwig I:sen toimeksiannosta.

Ludwigskirchen uusromaanisen tyylin julkisivu kahden kirkontorninsa kera rakennettiin tasapainottamaan Ludwigsstrassen vastakkaisen päädynTheatinerkirchen luomaa katukuvaa.

Ludwigskirche Munich Germany

KUVA: St Ludwig kuvattuna maailmankuulun, Munchenin arvostetuimman yliopiston, Ludwig-Maximilians-Universität:n (uni-muenchen.de) päärakennuksen edestä Ludwigstrassella, lähellä Siegestor porttia.

St Ludwig Kirche Munich Germany

KUVA: Yksi rakennuksen tärkeimmistä taiteellisista kohokohdista löytyy sen julkisivusta, jossa on kuvan Ludwig von Schwanthalerin suunnittelemat kalkkikivipatsaat, esittäen Kristusta, keskellä, sekä neljää evankelistaa (fi.wikipedia.org/wiki/Evankelista), apostoleja Matteus, Markus, Luukas ja Johannes.

Kirkko suunniteltiin bysanttilaisen kolmilaivaisen basilikan muotoiseksi, pohjan geometrisena muotona ollen Antoniuksen risti (en.wikipedia.org/wiki/Cross_of_Tau).

Kirkko edustaa myös saksalaista pyörökaarityyliä (fi.wikipedia.org/wiki/Pyörökaarityyli), jolla oli vaikutusta myös Suomen kirkkoarkkitehtuuriin 1840-60-luvuilla.

St. Ludwig toimi esikuvana usealle sitä seuranneelle kirkolle maailmassa, kuten Wienin Altlerchenfelder Pfarrkirchelle (de.wikipedia.org/wiki/Altlerchenfelder_Pfarrkirche).

Kirkon sisätilojen kuuluisin yksityiskohta on sen alttarifreskot, jotka ovat maailman toiseksi suurimmat.


Freskot kirkkoon teki Peter von Cornelius, ja niistä tärkein on pääalttarilla oleva teos “Tuomiopäivä” (1836-1840), joka on kooltaan 18,90 m korkea ja 11,58 m leveä.