St. Paulin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Minnesotan St. Paulin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Minnesotan eläintarha, St. Paulin katedraali, sekä Minnesotan tiedemuseo.

Minnesotan osavaltion pääkaupunkina toimiva St. Paul on säilyttänyt monella tapaa paikkakunnan alkuperäisen pienkaupungin tunnelmansa puiden reunustamine katuineen, historiallisine rakennuksineen, viehättävine julkisine puistoineen ja kauniine viktoriaanisen aikakauden koteineen.

St. Paul Yhdysvallat.

St. Paul, jota kutsutaan yhdessä viereisen Minneapoliksen kanssa nimellä “Twin Cities”, juontaa juurensa 1820-luvulle, kun yhdysvaltalainen kapteeni Josiah Snelling perusti St. Anthony linnoituksen lähelle Minnesota ja Mississippi -jokien yhtymäkohtaa.

Seitsemäntoista vuotta myöhemmin peloton uudisraivaaja Pierre “Pig’s Eye” Parrant rakensi mökkinsä noin 16 km alavirtaan, ja alue tuli tunnetuksi nimellä “Pigs Eye” Parrantin suositun tavernan mukaan.

Seudun ensimmäinen katolinen pastori, isä Lucien Galtier, perusti Log Chapel of St. Paul nimisen jumalanpalveluspaikan vuonna 1841, samalla päättäen, että uudisasutusta kutsuttaisiin siitä eteenpäin nimellä Saint Paul.

Pysyvän asutuksen myötä matkustus seudulle lisääntyi, ja kun alue sai muodollisen Minnesota Territory -nimen vuonna 1849, Saint Paulista tuli sen pääkaupunki.

Kaupunki oli viimeinen ankkurointipaikka laivojen lastin turvallista purkamista varten Mississippi-joen varrella, ja asemansa myötä siitä tuli myös tärkeä keskus muulle matkustamiselle Yhdysvaltojen sisällä.

St. Paul oli kotisatamana yli 1000 höyrylaivalle vuoteen 1858 tultaessa, uudisasukkaiden rynnätessä seudulle.

James J. Hill myöhemmin lisäsi Saint Paulin merkitystä matkailun keskuksena laajentamalla rautatieverkoston kaupungin alueelle, yhdistäen Minnesotan muihin Yhdysvaltain asutuskeskuksiin.

Osavaltiota halkovat moottoritiet rakennettiin seudulle 1960-luvun aikana, ja St. Paulin keskusta alkoi kehittyä nykymuotoonsa 1970-luvun puitteissa. Nykyään kaupungin siluetti on näyttävän näköinen, etenkin jos näet sen joelta käsin vanhanaikaisen höyrylaivan kyydissä.

St. Paul on käyntikohteena silta Minnesotan menneisyyteen, sisältäen kohokohtina paikkoja kuten Minnesota History Center, Landmark Center, sekä gotiikan arkkitehtuurityyliä edustavan St. Paulin katedraalin.

Matkasuunnitelma Twin Cities seudulle ei olisi täydellinen ilman viktoriaanista kävelyä pitkin Summit Avenue -katua pitkin, joka alkaa St. Paulin katedraalilta ja joka oli nuoren F. Scott Fitzgeraldin suosikkiväylä.

Wabasha Street Caves antaa omalta osaltaan näkymän kieltolain aikaiseen gangstereiden elämään, kun taas useat kaupungin puistot, mukaanlukien Como Parkin eläintarha ja konservatorio, sisältävät kauniita maisemia ja runsaasti aktiivisen vapaa-ajan viettopaikkoja.

Ja jos pidät huipputason urheilusta, St. Paulin antimiin lukeutuvat useat ammattilais- ja puoliammattilais-tason seurat tiivistunnelmaisine kotiotteluineen.

Mikäli budjettisi antaa myöten, St. Paulin Grand Avenue on paikka mennä shoppailemaan muotituotteita ja käydä syömässä trendikkäissä ravintoloissa, läheisen historiallisen Stillwaterin sisältäessä antiikkiputiikkeja.

Kokonaisuutena Saint Paul on ideaali käyntikohde shoppailupaikkoineen, museoineen, historiallisine nähtävyyksineen, urheilukokemuksineen, ja loputtomine vaihtoehtoineen vapaa-ajan viihteelle.

1) Padelford Riverboats -jokiristeilyt

Padelford Riverboats jokiristeily St Paul Yhdysvallat.

Mikäli kuulut jokiristeilyistä nauttiviin turisteihin, Padelford Riverboatsin järjestämät jokiristeilyt ovat ehdottomasti kokemisen arvoinen nähtävyys St. Paulissa.

St. Paulin Harriet Islandilta ja Minneapoliksen Boom Islandilta lähtevät risteilyt toteutetaan suurikokoisille jokilaivoilla, tarjoten risteilyn varrella runsaasti kauniita maisemia, ajankohdasta riippuen mukaanlukien syksyn värikirjoa, ilotulituksia, lintujen bongaamista, sekä auringonlaskuja.

Muihin risteilyvaihtoehtoihin kuuluvat illallis-, brunssi-, puolipäivä-, ja jokisulku-risteilyt, sekä kausikohtaiset erikoisristeilyt.

2) Schubert Club Museum

Schubert Club soitinmuseo on peräisin 1880-luvulta, ja pyrkii suojelemaan musiikkikulttuuria yleisellä tasolla sekä erityisesti klassista musiikka.

Soitinmuseon kokoelmiin sisältyy yli 100 erilaista instrumenttia ja soitinta aina cembaloista klavikordeihin ja levysoittimiin sekä radioihin saakka.

Kokoelmiin kuuluu lisäksi alkuperäisiä kirjeitä ja signeerauksia kuuluisilta 1700-, 1800-, ja 1900-luvun säveltäjiltä.

Museon pysyvän näyttelyn ohella tarjolla on vuosittain myös vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.

3) Wabasha Street Caves – historialliset kierrokset

Wabasha Street Caves -kierrokset ovat osa St. Paulin erilaisia opastettuja kiertokäynti-nähtävyys vaihtoehtoja, joista kukin kertoo jännittäviä yksityiskohtia kaupungin menneisyydestä.

Osa näistä kiertokäynneistä on opastettuja kävelykierroksia, toiset taas kommentaarin ja juonnon sisältäviä bussin kyydissä tehtäviä kierroksia.

Wabasha Street Caves -kiertokäynti kattaa kokemuksena historiallisen alueen, joka liittyy Twin Citiesin gangsteri-menneisyyteen 1920- ja 1930-luvuilta.

Voit oppia lisää mm. Ma Barkerista ja hänen ganstereistaan sekä Mill City Mob -mafiosoista.

Vierailijat voivat käydä tutustumassa myös Wabasha Caves -nähtävyyteen, joka on hiekkakivestä kaiverrettu entinen rikollisten suosima piilopaikka.

Osa näistä luolista on jopa muunnettu yökerhokäyttöön. Huomaa, että osa kiertokäynneistä ovat tarjolla vain turistisesongin huippukuukausina.

4) Minnesotan eläintarha (Minnesota Zoo)

Minnesotan eläintarha sisältää viisi kävelypolkua läpi sen noin 200 hehtaarin kokoisen alueen.

Eläinasumusten vierestä vievät polut tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden nähdä eläimiä niiden luonnollisissa elinympäristöissään.

Eläintarhan antiin kuuluu villieläin-kohokohtia linnuista ja lepakoista käärmeisiin ja liskoihin sekä apinoihin ja karhuihin asti. Mukana on myös luonnollisissa elinympäristöissään käyskenteleviä hirviä, tiikereitä, kameleita, sekä ilveksiä.

Kokonaisuuteen lukeutuu suurikokoinen amfiteatteri, jossa leikkisät delfiinit viihdyttävät yleisöä, vedenalainen koralliriutta, IMAX elokuvateatteri, kuin myös eläintarhalaboratorio, jossa lapset voivat käydä koskettamassa kaikenlaisia hiipiviä ja ryömiviä otuksia.

Eläintarhassa on kävijöille tarjolla erinomainen muistoesinemyymälä, kirjakauppa, ja pikkupurtavaa myyviä kojuja. Talviaikaan voit käydä paikan päällä myös murtomaahiihtämässä eläintarhan latuja pitkin.

5) Como Park eläintarha ja konservatorio (Como Park Zoo & Conservatory)

Como Park eläintarha ja konservatorio St Paul Yhdysvallat.

Tämä viktoriaanisen aikakauden tyylinen puistokompleksi tarjoaa laajan valikoiman nähtävyyksiä, mukaanlukien eläintarhan, konservatorion, 18-reikäisen golf-radan, sekä konserttipaviljongin.

Osa puiston hauskanpitoa ovat sen polkuveneeet, pienikokoinen huvipuisto, yli sata vuotta vanha karuselli, sekä ulkoilma-uima-allas.

Luonnonystävät voivat viettää aikaa sen polkupyöräpoluilla, patikointipoluilla, sekä piknik-alueilla, tai vain tarkkailla eläimiä niiden luonnollisissa elinympäristöissä tässä ilman häkkejä toimivassa kokonaisuudessa.

Päivittäisiin puiston kohokohtiin kuuluvat eläintarhan tähden, Sparky-hylkeen show-esitykset.

Puiston suosittu konservatorio on avoinna vuoden ympäri.

6) St. Paulin katedraali

Rooman Pietarinkirkon mukaan rakennettu St. Paulin katedraali on kirjaimellisesti kaupungin arkkitehtuurin kohokohta.

Paikan rakentamista ohjanneen arkkipiispa John Irelandin tarkoituksena oli varsinkin, että katedraalin huippu olisi viereisten osavaltioiden hallintorakennusten huippuja korkeampi.

Katedraalin sisätiloja koristavat upeat taideteokset: lasimaalausikkunat, alkuperäiset travertiiniseinät, suurikokoiset italialais-tyyliset mosaiikit, sekä yli 18 metriä korkea kaiverrettu graniittinen kohokuvateos Kristuksesta aposteleineen.

Kirkon kuusi kappelia muodostavat katedraalin “Shrine of Nations” osion, toimien kunnianosoituksena Minnesotaa asuttaneille etnisille ihmisryhmille.

7) Rice Park

Rice Park -puisto, joka on osa St. Paulin kaupungin keskustaa, on täydellinen kaupunkilaisaukio.

Joukko kaupungin merkittävimmistä arkkitehtuurillisista maamerkeistä, mukaanlukien St. Paul Hotel, Ordway Music Theater, St. Paul Public Library, sekä Landmark Center ympäröivät kaupungin omistuksessa olevaa puistoa.

Tämä julkinen tila toimii vuoden mittaan erilaisten musiikkitapahtumien, taiteellisten esitysten, ja teatraalisten juhlallisuuksien pitopaikkana.

8) Alexander Ramsey House


Alexander Ramsey House, joka on yksi Yhdysvaltojen parhaiten suojelluista viktoriaanisien aikakauden kotirakennuksista, valmistui vuonna 1872, ja toimi Minnesotan ensimmäisen kuvernöörin virallisena residenssinä.

Koti sisältää muun muassa marmorisia tulisijoja, kristallikruunuja, pähkinäpuusta kaiverrettuja puuteoksia, sekä runsaasti alkuperäisiä huonekaluja ja sisustusesineitä.

Museon sisältä löytyy vapaaehtoisia työntekijöitä, jotka esiintyvät Ramseyn kotitalouden jäseninä, kertoen vierailijoille 1870-luvun elämästä alueella.

Jos haluat järjestää kiertokäynnin nähtävyyteen, näitä varten suositellaan etukäteisvarausten tekemistä.

9) Minnesotan historiakeskus (Minnesota History Center)


Minnesotan historiakeskus on St. Paulin vastaus kuuluisalle yhdysvaltalaiselle Smitsonian Institution -museolle, toimien osavaltion historian museona ja alueen perinteiden säilyttäjänä.

Museokeskus tarjoaa kaikkea aina puunhakkuun historiasta alueella syntyneen rock-laulaja Princen historiaan, näyttelyiden ollessa kokonaisuutena sekä eläväisiä että mukaansatempaavia.

Museorakennus, joka on itsessään historiallinen, omaa yli 37 161 m2 verran tilaa näyttelyille, arkistoille, ja tutkimustyölle.

Historiakeskuksen luennot ja esitelmät järjestetään rakennuksen 3M audiotoriossa, kokonaisuuteen kuuluessa myös kaksi museomyymälää, joista toinen kauppaa varsinkin lapsien suosimia lahja- ja muistoesinetavaroita.

10) Minnesotan tiedemuseo (Science Museum of Minnesota)


Minnesotan tiedemuseossa voit muun muassa kävellä noin 25 metriä korkean dinosauruksen luiden ympäri (Paleontology Hall -salissa) sekä koskea tornadoa (Experiment Gallery -hallissa).

Muita kohokohtia ovat muiden maailman osioiden elämästä kertovat näyttelyt (Anthropology Hall -sali) sekä tiedemuseon teemaan kuuluvat filmit rakennuksen Omnitheater -elokuvateatterin jättimäiseltä kankaalta.


Tämä merkittävä tiede- ja koulutuskeskus houkuttelee lapsia ja aikuisia osallistumaan tieteen kokemiseen erilaisten interaktiivisten näyttelyiden avulla, tehden kokonaisuudesta hauskan ja ikimuistoisen kokemuksen.