Stephansdom katedraali Wien

Stephansdom katedraali Wien on monivärisen tiilikattonsa ja gotiikan tyylisen “Steffl” torninsa ansiosta yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä.

Stephansdom kirkkoa, jota kutsutaan myös Pyhän Tapanin Tuomiokirkoksi, alettiin rakentaa vuonna 1137, mutta suurimmat laajennustyöt kestivät aina vuoteen 1511 saakka, josta johtuu että rakennuksesta löytyy useita rakennustyylejä, joista tärkeimmät ovat romaanisen ja gotiikan arkkitehtuurin tyylit.

Ensimmäistä kertaa kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1147, ja tilaisuutta olivat todistamassa mm. Saksan Conrad III, Freisingin piispa Otto, ja useita muita saksalaisia ylhäisön edustajia, jotka olivat lähdössä toiselle ristiretkelle.

Stephansdom cathedral Vienna Austria

KUVA: Stephansdom katedraalin mosaiikkitiilistä kattoa ja romaaniseen tyylin ajalta oleva torni, joka on vanhinta osaa kirkossa, lähikuvassa. Kaikkiaan katon mosaiikki on tehty 230 000:sta tiilestä.

Stephansdom original pulpit Vienna France

KUVA: Stephansdomin alkuperäinen saarnastuoli sijaitsee nykyisin kirkon piha-alueella. Saarnastuoli on yksi kuuluisimmista maailmassa, sillä John Capistrano antoi siltä kuuluisan saarnansa joka aloitti vuoden 1454 ristiretken jolla pysäytettiin Ottomaanien Euroopan valloitus.


VIDEO: InYourPocket julkaisun tekemä Stephansdomin esittely.


VIDEO: Maailmanmatkaaja ja journalisti Rick Stevesin tekemä esittely Stephansdomista.

Ulkopuolen yksityiskohdista kuuluisin kirkon etelätorni, joa 136 metrin korkeudellaan hallitsee kaupungin siluettia. Paikalliset kutsuvat tornia lempinimellä “Steffl”, ja siitä on muodostunut yksi tärkeimmistä kaupungin maamerkeistä.

Torni toimi tärkeänä havaintotornina Ottomaanien Wienin piirityksessä vuonna 1529, ja torni toimi myös kaupungin palovahtitornina aina vuoteen 1955.

Kirkon kellot ovat kuuluisia mm. siitä, että säveltäjä Ludwig van Beethoven huomasi kuuroutensa täydellisyyden nähdessään lintujen lentävän Stephansdomin kellotornista, muttei kuullut tornin kellojen, joita on kaikkiaan 23, sointia.

Isoin kelloista on nimeltään Pummerin, pohjoistornissa, ja 20,130 kg painolla se on suurin kirkonkello Itävallassa ja toiseksi suurin Euroopassa, Kölnin katedraalin kirkonkellon jälkeen.

Pummerin-kello valettiin vuonna 1711 kanuunoista, jotka jäivät sotasaaliina Ottomaaneja vastaan käydyistä taisteluista.

Stephansdom kirkko on sisätiloiltaan yhtä vaikuttava kuin ulkotiloiltaankin. Voit tutustua eri osiin kirkkoa vaikkapa kiertokävelyn avulla, joka lähtee sille merkityltä paikalta kirkon sisältä.

Osaan katedraalin tiloista on erillinen pääsymaksu, ja voit lukea yksityiskohtaiset tiedot kirkon eri tiloista, maksuista, ja tapahtumista kirkossa sen virallisilta nettisivuilta, osoitteessa www.stephansdom.at.


Kirkon viereisessä talossa on Stephansdom museo (www.dommuseum.at), jonka antiin kuuluu varsinkin hengellistä taidetta katedraalin kokoelmista.