Stiftskirche St Peter Salzburg

Stiftskirche St. Peter Salzburg on kaupungin perustajan, Pyhän Rupertin, alunperin perustama kirkko, jonka rakennus tunnetaan varsinkin rikkaasti koristelluista sisätiloistaan.

Pyhä Rupert, joka oli perinnetiedon mukaan kuninkaallista Merovingien perheen sukua, tuli Salzburgiin, entiseen antiikin Rooman Juvavum kaupunkiin, noin vuonna 700, ja perusti St. Peter Stiftkirchen ja sen luostarin, joka on vanhin edelleen jäljelläoleva saksankielinen luostari.

Kirkkorakennusta on rakennettu ja jälleenrakennettu useaan otteeseen, ja eri osista romaanisen tyylisuunnan julkisivu rakennettiin noin vuonna 1240 sekä gotiikan tyylisuunnan Pyhän Veitin kappeli noin 1319.

Stiftskirche St Peter

KUVA: Stiftskirche St. Peter kuvattuna sen edessä olevalta sisäpihalta.

Koko kirkko kuitenkin peruskorjattiin ja jälleenrakennettiin suurelta osin barokkityyliin 1600-ja 1700-luvuilla.

Kirkon kohokohtiin kuuluvat varsinkin sen mahtipontiseen myöhäisen barokin ajan tyyliin tehdyt sisätilat 1770-luvulta.

Kirkossa on myös useita taideaarteita, mukaanlukien Kremser Schmidtin tekemää alttaritaidetta ja 1400-luvulta oleva “Salzburgin Neitsyt Maria” teos.

Pyhän Rupertin alttarin takana on Felsengrab (kivihauta), jonne kirkon perustajan uskotaan olevan haudattuna.

Kirkko on myös paikka jossa Mozartin kuuluisa C-mollimessu sai ensi-iltansa vuonna 1783, kun hänen vaimonsa, Constanze, lauloi johtavan sopraano roolin.

Mozart usein johti orkesteria ja kuoroa kirkossa, ja soitti sen urkuja. Nykyisin, Salzburgin jokakesäisen musiikkifestivaalin aikaan elokuussa, C-mollimessu esitetään kirkossa osana juhlallisuuksia.

St Peter Stiftskirche – Salzburg
St. Peter Bezirk 1/2
5010 Salzburg
www.stift-stpeter.at

St. Peter Stiftskirchen yhteydessä toimii myös legendaarinen, yli tuhatvuotisen historian omaava, St Peter Keller ravintola (www.haslauer.at), joka tarjoilee perinteistä Itävaltalaista ruokaa.


Kirkon vierestä löytyy yksi maailman kauneimmista hautausmaista, jonne on haudattu useita merkkihenkilöitä, mukaanlukien Sanction Solaria (Salzburgin katedraalin arkkitehti), Mannerly Mozart (Mozartin sisko), Michael Haydn (säveltäjä), Paul Hofhaimer (säveltäjä), ja Sigmund Haffner (Mozartin perheen ystävä, jolle Mozart omisti Haffner Serenadin ja Haffner Sinfonian).