Sukellus Thaimaa

Sukellus Thaimaa on suosittu syy tulla maahan turistiksi, sillä Thaimaan 2614 km pituinen rannikko tarjoaa lukemattomia paratiisimaisia kirkasvetisiä sukelluspaikkoja.

Thaimaan eri alueista kaksi kohdetta nousevat sukelluskohteina esiin kausiluonteisesti: Andaman meri läntisellä rannikolla periodilla marraskuusta toukokuuhun, sekä Thaimaan lahti itäisellä rannikolla periodilla kesäkuusta lokakuuhun.

Asiallinen Thaimaan sukelluskeskus-toiminta on yleisesti ottaen kokonaisuudessaan mukana kansainvälisissä alan järjestöissä, kuten PADI (Professional Association of Diving Instructors, www.padi.com) sekä CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques, www.cmas.org).

Kannattaakin valita sukelluskeskus siten, että osallistut näiden järjestöjen sertifioimien ohjaajien tekemään sukellusretkeen.

Esimerkiksi PADI tarjoaa (englanninkielisten) nettisivujensa kautta mahdollisuuden hakea sukelluskeskuksia Thaimaan alueella, jotka ovat järjestön sertifioimia toimijoita, osoitteessa

www.padi.com/scuba/locate-a-padi-dive-shop/default.aspx

Hyvä sukelluskeskus onkin sellainen, että se toimii vastuullisesti kaikkien turvasääntöjen suhteen, muttei jätä viihtyvyyttä huomiotta.

Suhtaudu epäluuloisesti sukelluskeskukseen joka ei kysy kysymyksiä taitotasostasi, ja tarkista että pakolliset turvalaitteet ovat mukana (happi, ensiapu, radio, jne), laitteet ovat hyvässä kunnossa ja ruosteettomia, ja ettei sukeltajia ole mukana liikaa (esim. yli 6) per valvoja. Myös valvojien sertifikaatit tulisivat olla nähtävissä.

Sukelluskohteista kallein on monien suomalaisten kokemusten perusteella Phuket, jota seuraavat kalleudessa kohteet Koh Phi Phi ja Koh Chang. Halvempiin kohteisiin kuuluvat esimerkiksi Koh Lanta sekä Koh Tao.

Useimmat sukelluskeskukset järjestävät näihin kohteisiin päiväretkiä, joka koostuu tyypillisesti kahdesta sukelluksesta ja yhdestä välipalasta.

Lähellä oleviin kohteisiin sukelluskeskukset vievät asiakkaitaan tyypillisesti taxi-laivalla, johon mahtuu 6 henkilöä, mutta ns. klassisiin veneisiin, joilla asiakkaita viedään myös pidemmällä oleviin kohteisiin, mahtuu yleensä 15 asiakasta.

Näiden ohella kauempana oleviin kohteisiin sukelluskeskukset tekevät matkoja 6 hengen pikaveneillä, ja tarjolla on myös 4-10 vuorokauden sukellus-safareita kaikkein villeimpiin sukelluskohteisiin Thaimaan alueella.

Sukelluskohteissa jotka ovat PADI tai CMAS sertifioituja, voi usein suorittaa erilaisia maksullisia sukellus-kursseja ja tutkintoja, alkaen PADI:n ensimmäisen tason “Open Water Diver” ja CMAS:in yhden tähden sukellussertifikaatista.

Sukellus Thaimaa toiminnassa on mukana myös suomalaisia sukelluskeskuksia, joista yksi merkittävin on Etelä-Thaimaassa toimiva Raya Divers (www.rayadivers.com), jonka kaikki retket ja kurssit tehdään suomalaisten sukelluskouluttajien ja -oppaiden johdolla.


Toinen on Koh Tao Divers (www.kohtaodivers.com), joka oli Koh Tao saaren ensimmäinen sukelluskeskus, ja toimii suomalaisin voimin.