Suomen kansallismuseo Helsinki

Suomen kansallismuseo Helsinki on valtakunnallinen kulttuurihistoriallinen museo, tarjoten noin puolen miljoonan esineen kokoelman suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin kehityksestä.

Kansallismuseon rakennuksen suunnittelijaksi valittiin aikanaan arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, ja Saarinen, jotka olivat tehneet myös vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn Suomen paviljongin.

Rakennus, jota rakennettiin vuosina 1905–1910 lähinnä perustuen Eliel Saarisen alkuperäisiin piirustuksiin vuosilta 1902 – 04, ja siitä tuli Suomen kansallismuseo Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917, vuosi museon virallisten avajaisten jälkeen.

Suomen kansallismuseo Helsinki

KUVA: Näkymä Suomen Kansallismuseon päärakennukseen, jonka arkkitehteina toimivat Herman Gesellius, Armas Lindgren ja kansallisarkkitehti Eliel Saarinen, jonka muihin töihin kuuluvat mm. Joensuun kaupungintalo ja Helsingin rautatieasema.

Suomen kansallismuseon karhu patsas Helsinki

KUVA: Kansallismuseon sisäänkäynnin edustalla on yksi sen kuuluisimmista yksityiskohdista, sisäänkäyntiä vartioiva karhu-patsas, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Emil Wikström. Karhu oli suomalaisen kansallisromantiikan tyylisuunnan tärkein symbolinen eläin.

Suomen kansallismuseo Mannerheimintie Helsinki

KUVA: Museon rakennus edustaa kansallisromantiikkaa, ja sen suunnittelun inspiraationa on käytetty varsinkin keskiaikaisia kirkkoja ja linnoja.

Mielenkiintoinen jatkumo Pariisin maailmannäyttelyn Suomi paviljonkiin oli Emil Wickströmin tekemien Karhu patsaiden käyttö sekä Suomen maailmannäyttelyn paviljongin että kansallismuseon julkisivussa.

Kansallismuseo on Suomen valtakunnallinen kulttuurihistorian päämuseo, ja sen lisäksi kulttuurihistorian museorypäkseen kuuluu yhteensä 16 muuta museota, kuten Suomen merimuseo (www.nba.fi/fi/smm) ja Seurasaaren ulkomuseo (www.nba.fi/fi/seurasaari).

Museo on jaettu kaikkiaan kuuteen näyttelykokonaisuuteen.

Näistä osioista “Suomen esihistoria” osio on Suomen laajin arkeologinen perusnäyttely, ja kertoo varsinkin suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin kehityksestä, elämästä maaseudulla ennen teollistumista, sekä itsenäisyyden ajan kulttuurista.

Suomen kansallismuseo – Helsinki
Mannerheimintie 34
Helsinki
www.nba.fi/fi/skm

Kansallismuseon yksi mielenkiintoisimmista osioista on sen aarrekammio, jossa tarjolla ovat kansallisesti merkittävät raha-, mitali-, kunniamerkki-, hopea-, koru- ja asekokoelmat.


Museorakennuksesta löytyy myös muistoesineitä ja Helsingin tuliaisia tarjoava Museokauppa sekä kahvila, jossa voit levähtää Suomen kulttuurihistorian syvyyden ja hohdokkuuden tutkimisen jälkeen.