Suomen nähtävyydet

Suomen nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Helsingin Senaatintorin alue, Helsingin Suomenlinna, risteily Maarianhaminaan, Halti tunturin luontoalue, sekä Koli/Bomba karjalaisalueet.

Helsingin Senaatintorin alue sijaitsee aivan Helsingin ydinkeskustan alueella, ja sen kohokohtiin kuuluvat Suomalaiseen kansanperintöön kuuluvat lukuisat arvorakennukset, kuten Helsingin Tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna ja Helsingin yliopiston päärakennus.

Senaatintoria ja varsinkin sen keskeisintä rakennusta, Tuomiokirkkoa, pidetään Helsingin symbolina samaan tapaan kuin Pariisi tunnistetaan Eiffel tornista tai New York Vapaudenpatsaasta.

Helsingin Suomenlinna (suomenlinna.fi) on yksi Suomen merkittävimmistä merilinnoituksista ja se on olennainen osa Helsingin identiteettiä ja edustaa sen merellistä historiaa 1700-luvulta. Suomenlinna on ollut myös vuodesta 1991 UNESCOn maailmanperintöluettelossa.

Suomenlinna on suosittu paikka paikallisille käydä esimerkiksi sunnuntaipiknikillä ja turistit tekevät usein samoin. Hyvä aika vierailla Suomenlinnassa on myös erilaisten siellä järjestettävien tapahtumien, kuten Viapori Jazzin (viapori.fi/jazz/), yhteydessä.

Suomenlinna kohokohtiin kuuluvat mm. Suomenlinnan Kuninkaanportti, Suomenlinnan kirkko sekä Museosukellusvene Vesikko.

Risteily Maarianhaminaan (mariehamn.ax) ja tutustuminen Maarianhaminan alueeseen luo taas katsauksen siihen historialliseen siteeseen, joka Suomella on sekä saaristolaiskulttuuriin, että ruotsinkieliseen perintöön.

Jo risteily vaikkapa Helsingistä Maarianhaminaan on elämys omalla painollaan, ja siihen liitettynä kesäinen Maarianhaminan Itäsatama ja vaikkapa arkkitehti Lars Sonckin Maarianhaminaan suunnittelemat rakennukset luovat vaikuttavan kokemuksen.

Halti tunturin luontoalue on tuo taas esiin sen historiallisen siteen, mikä suomalaisilla on luontoon. Alueella kannattaa ottaa alkukohdaksi vaikkapa Kilpisjärvi (kilpisjarvi.org), josta on noin 50 kilometrin vaellusreitti Halti tunturille ja Suomen korkeimmalle kohdalle, josta on huikeat näkymät yli Lapin legendaarisen maiseman.

Kuuluisa Kolmen Valtakunnan Rajapyykki sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Kilpisjärven kylästä. Voit yhden merkin kiertämällä käydä sekä Norjan, Suomen että Ruotsin puolella.

Kolin kansallispuisto (luontoon.fi/koli) ja Karjalaiskulttuurin keskus Bomba Nurmeksessa (holidayclubhotels.fi/bomba-talo.html) tuovat esiin sekä Suomaisuuden siteet Karjalaiseen kulttuuriin Bomban muodossa, ja toisaalta Suomen profiilin tuhansien järvien maana, jota Kolin luonnonpuiston alue ja sillä oleva Pielisen järvi hyvin edustavat.

Bomban alue on kokonainen karjalaisuutta edustava lomakarjalaiskylä, joka on kasvanut Bomba-nimisen karjalaistalon ympärille, ja sisältää majoitustaloja karjalaistyylillä, kylpylähotellin, kuin myös ravintolan ja kesäteatterin.


Kolin kansallispuisto on tunnettu ainutlaatuisista vaaroistaan ja näkymistään yli Karjalaisen identiteetin kulmakiven, Pielis-järven. Koli on myös muutoinkin ainutlaatuinen, sillä sen laella on suuria puuttomia, paljaita valkoisen kvartsiitin peittämiä kalliopintoja, jotka tuovat mieleen lumihuippuiset vuoret. Kolin korkein kohta, Ukkokoli, on erittäin suosittu paikka viettää iltapäivä vaikkapa piknikin merkeissä.