Suuri basaari Istanbul

Suuri basaari Istanbul on kaikkiaan 58:n kadun ja yli 1200 putiikin kauppapaikka, sokkeloisen katetun basaarikaupunginosan sisällä.

Basaaria rakennettiin alunperin vuosina 1455 – 1461, Ottomaani Mehmet II:n toimesta, melkein hänen kaupungin vuonna 1453 tapahtuneen valtauksensa jälkeisissä jälleenrakennuksissa.

Suureen basaariin pääsee sisälle useammastakin sisäänkäynnistä, mutta suosituimmat ovat Nuruosmaniye portti ja Beyazıt portti sisäänkäynnit.

Suuri basaari Istanbul

KUVA: Näkymä Istanbulin Suuren basaarin Nuruosmaniye-portin sisäänkäyntiin. Basaarissa vierailee päivittäin noin 250 000 – 400 000 vierailijaa.


 

VIDEO: Esittelyvideo tyypillisestä putiikista basaarin alueella.

Basaari tarjoaa kauppojen lisäksi kahviloita, ravintoloita, pankkeja, ja postitoimiston.

Tunnetuin katu basaarin sisällä on varsinkin Kalpakçılar Başı Caddesi (Beyazıt portilta suoraan Nuruosmaniye portille), joka on paikan kaduista levein ja tarjoaa upean kavalkadin varsinkin korumyymälöitä koko pituutensa varrella.

Vanhin osuus basaaria on İç Bedesten, lähempänä basaarin keskustaa, jonka vierestä löytyy paikan historiallinen marmorisuihkulähde, joka aikoinaan toimi (yhtenä kahdesta) paikan tuoreen juomaveden lähteenä.

Paikan kaupoista ja kahviloista maailmankuuluisia ovat varsinkin tekstiilejä ja mattoja myyvä Muhlis Gunbatti, korumyymälä Zincirli Hanissa (Itämainen Kioski), ja ruokailun suhteen Havuzlu Lokanta, paikan paras ravintola.

Suosittuja ostoksia basaarissa korujen lisäksi ovat erilaiset käsityöesineet, kuten messinkiset itämaiset kahvipannut, ja perinteiset turkkilaiset sekä Kilim matot kaikkialta Turkista ja Keski-Aasiasta.

Oman mainintansa ansaitsee Itämainen Kioski (Zincirli Han), jossa voit saada korut tehtynä oman designisi mukaisesti paikan päällä.

Monet tuoteryhmistä sijaitsevat samalla alueella basaaria, siten että nahkatuotteita myyvät kaupat ovat tietyllä alueella, kultakorut toisella alueella, jne.

Koska paikan tutkimiseen menee helposti puolikin päivää, on hyvä muistaa vessojen sijaintipaikat, jotka ovat ainakin Bodrum Hanin, Astarci Hanin, ja Feraceciler Sok kadun varren alueilla.

Basaari on avoinna klo 9 – 20 maanantaista lauantaihin.


Toinen Istanbulin tunnetuista basaareista on maustetarjonnastaan tunnettu basaari nimeltään egyptiläinen basaari, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Suuresta basaarista rannan lähellä, osana Istanbulin Euroopan puoleista osaa.