Sveitsi nähtävyydet

Sveitsi nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Glacier Express vuoristojuna, Matterhorn, Rheinfall vesiputoukset Schaffhausenissa, Château de Chillon, sekä Augusta Raurica Baselissa.

Glacier Express (glacierexpress.ch) vuoristojuna on pikajuna joka yhdistää kaksi merkittävää vuoristo lomakylää, St. Moritzin ja Zermattin, toisiinsa, Sveitsin Alpeilla.

Ajelu on kuitenkin enemmän panoraminen näköala reitti kuin pikajuna, ja reitillä onkin maine maailman hitaimpana pikajunana maailmassa.

Matka koko matkan Glacier Express junalla kestää 7½ tuntia, ylittäen 291 siltaa, mennen läpi 91 tunnelin ja ylittäen Oberalp Passin korkeimmalta kohdaltaan 2,033 metrin korkeudessa.

Kaikkein suosituin matkustusväli Glacier Express junamatkassa on Albula linja, joka lähtee St. Moritzin asemalta, ohittaen mm. Landwasser Viaductin, huomattavimman maamerkin koko junamatkalla, jatkaen aina Chur kaupunkiin saakka.

Matterhorn vuoren pyramidinen siluetti on yksi tunnetuimmista Sveitsin symboleista, ja se on myös yksi Sveitsin Alppien korkeimmista vuorista.

Vuori tunnetaan varsinkin sen pohjoisen puolisesta rinteestään, joka on yksi kalliokiipeilijöiden legendaarisena pitämiä pohjois-nousuja Alpeilla.

Alueelta löytyy monenlaisia turisteille suunnattuja kohteita, joiden avulla pääset Matterhornille. Gornergrat rautatie on yksi vanhimmista. Alueelta löytyy myös Matterhorn Museo Zermattista, joka kertoo alueen historiasta vuoristokiipeilykäytössä.

Rheinfall vesiputoukset Schaffhausenissa ovat Euroopan leveimmät vesiputoukset ja toiseksi suurimmat Islannin Dettifoss vesiputouksen jälkeen.

Putouksen läpi virtaa vettä keskimäärin noin 700 m3 / sekunnissa, ja putous on noin 150 m leveä ja 23 m korkea.

Pääset veneellä aivan putouksen juurelle, ja erityisen suosittua on varsinkin ottaa veneretki kuuluisalle isolle kiveykselle, joka on putouksen keskellä.

Kivimuodostelmalla pääsee kävelemään muodostelmaa ylös, josta on panoraminen näkymä virtaavaan putoukseen. Läheltä löytyy myös keskiaikainen linna, Schloss Laufen, jolta voit myös mennä polkua pitkin Känzeli nimiselle näköalatasanteelle, josta on upea näkymä putoukseen.

Château de Chillon (chillon.ch) linna sijaitsee Geneve järven rannalla lähellä Montreuxia.

Linnoitus koostuu itse asiassa 100:sta itsenäisestä rakennuksesta, jotka vähitellen rakennetamalla liitettiin yhteen, ja muodostavat nyt yhden linnoituksen.

1100-luvulta alkaen linnoitus oli koti Savoyn kreiveille, ja sitä laajensi voimakkaasti 1200-luvulla Pietro II.

Linnoitus nousi maailmanmaineeseen Lord Byronin avulla, joka kirjoitti runon “Chillonin Vanki” vuonna 1816, kertoen François de Bonivardin, Geneveläisen munkin ja poliitikon tarinan vankila-ajasta linnassa vuosien 1530 ja 1536 välillä.

Linnoitus on Sveitsin suosituin historiallinen nähtävyys.

Sveitsi nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Augusta Raurica, joka sijaitsee Baselissa (augustaraurica.ch), ja on laaja muinaisen Rooman ajoilta peräisin oleva arkeologinen alue, toimien nykyään ulkoilmamuseona.

Alue sijaitsee Rhein joen varrella noin 20 km itään Baselista, lähellä Augst ja Kaiseraugst kyliä.


Augusta Raurican rakennelmat ovat vanhimmat tunnetut jäänteet Roomalaisesta asumuksesta Rheinin joen varrella. Alueella voit mm. osallistua ohjattuun opaskiertoon kaivauksilla, ja myös itse osallistua kaivaustoimintaan turistina.