Sydney nähtävyydet

Sydney nähtävyydet kohokohtia ovat Sydneyn Oopperatalo, Sydney Harbour Bridge silta, Bondi Beach ranta, Luna Park huvipuisto, sekä Sydney Tower torni.

Sydneyn Oopperatalo (sydneyoperahouse.com) on ekspressionistiseen tyyliin rakennettu oopperatalo, josta on muodostunut avaamisensa vuonna 1973 jälkeen yksi Australian tärkeimmistä maamerkeistä, samaan tapaan kuin Eiffel torni symboloi Ranskaa.

Talo tunnetaan poikkeuksellisesta designistaan, jonka profiilia hallitsevat useat massiiviset simpukankuorien muotoiset kattorakennelmat.

Oopperatalolla on helppo käydä, sillä se on aivan Sydneyn keskustassa, Bennelong Pointilla Sydneyn satamassa, lähellä Sydney Harbour Bridge siltaa.

Oopperatalossa sijaitsevat toimitilat Australian kansallisoopperalle, Sydney Theatre Companylle, sekä Sydneyn Sinfonialle.

Sydney Harbour Bridge silta valmistui vuonna 1932 ja se oli vuoteen 1967 Sydneyn korkein rakennelma.

Silta kulkee yli Sydneyn sataman kuljettaen rautatie, ajoneuvo, sekä jalankulku liikennettä Sydneyn liiketoimintakeskuksesta (CBD) Sydneyn North Shore kaupunginosaan.

Sillan, sataman, ja läheisen Sydneyn Ooppera talon dramaattisesta yhteisnäkymästä on tullut sekä Sydneyn että Australian yksi ikonisista kuvista.

Silta on mahdollista kävellä ylärakenteita pitkin BridgeClimb (bridgeclimb.com) opastetuilla kävelyillä, jotka kestävät 3 ja puoli tuntia.

Hyvä paikka nähdä panoraminen satamanäkymä sillalta on Pylon näköalatasanteelta (www.pylonlookout.com.au), joka sijaitsee 87 metriä merenpinnan yläpuolella.

Bondi Beach ranta (bondivillage.com) on kenties tunnetuin Sydneyn kuuluisista rannoista, ja sijaitsee noin 7 km päässä Sydneyn ydinkeskustasta.

Ranta on noin kilometrin pituinen ja suosittu turistikohde vuoden ympäri.

Ranta on jaettu eri osiin sen mukaan kuinka voimakkaat merelliset virtaukset ovat, ja vaarallisin näistä rannan alueista on nimetty “Backpacker Express” nimellä sen voimakkaiden virtauksien takia.

Bondi Beach on myös merkittävä kaupallinen alue Campbell Parade kadun ja se sivukatujen ansiosta. Alueella on lukuisia kahviloita, ravintoloita, ja hotelleja joilta on upeat näkymät rannan yli.

Luna Park huvipuisto (lunaparksydney.com) on historiallinen huvipuisto Sydneyssä jolla on Helsingin Linnanmäen tasoinen asema kaupungin huvipuistoelämässä.

Huvipuisto avasi ovensa ensimmäistä kertaa vuonna 1935 ja se on edelleen Australian New South Wales osavaltion suurin huvipuisto.

Huvipuistossa on 14 pysyvää huvilaitetta ja -rataa ja useita väliaikaisia laitteita, jotka asennetaan kausiluontoisesti ulkopuolisten laitteistontoimittajien toimesta.

Huvipuisto on tunnettu varsinkin sen sisäänkäynnissä olevasta suuresta, 9m leveästä hymyilevästä naamastaan, joka on suosittu mm. postikorttikuvissa.

Sydney nähtävyydet parhaimmistoa on myös Sydney Tower torni (sydneytower.com.au), joka on Sydneyn korkein rakennelma ja toiseksi korkein koko Australiassa (Q1 rakennus Gold Coast alueella on korkein).

Torni nousee 305 m korkeudelle Sydneyn ydinkeskustassa, osoitteessa 100 Market Street, ja se on osittain avoin yleisölle.

Suosituin näistä yleisölle avoimista tornin osista on näköalatasanne noin 250 metrin korkeudessa jolta on 360 asteen näkymät yli Sydneyn ja sen lähialueiden. Samassa kerroksessa on myös lahjatavarakauppa.

Tornissa on myös Sydney Tower Skywalk (skywalk.com.au) niminen avoin näköalatasanne 268 metrin korkeudessa, jonne pääsee vain osana etukäteen tilattuja kiertokäyntejä torniin.


Tornissa käynnin voi yhdistää myös ruokailuun, sillä sieltä löytyy kaksi pyörivää ravintolaa (sydney-tower-restaurant.com), yksi kalliimpi à la carte ravintola sekä yksi halvempi buffet tyylinen ravintola.