Sydney nähtävyydet – top 10 nähtävyyttä kaupungissa

Katsaus Sydney nähtävyydet top 10 parhaimmistoon, mukana muun muassa Taronga Zoo, Sydney Harbour Bridge, sekä Sydney Observatory.

Olitpa Australiassa auringon ja aaltojen perässä, rauhallisten puistojen ja kansallispuistojen ansiosta, tai jännittävien kohokohtien kuten Harbour Bridgen kiipeämisen vuoksi, Sydneystä löytyy jokaiselle kävijälle jotakin.

Suosittuihin paikkoihin monen kävijän listalla kuuluvat mm. Sydney Towerin korkeuksissa käynti, Sydney Harbour -sillan puitteisiin turvallisesti kiipeäminen, Bondi-rannalla pulikointi, sekä shoppailu kaupungin parhailla ostoskaduilla.

Sydney Tower Eye Australia - Sydney nähtävyydet.

Sydney Tower Eye.

Kaupunki tarjoaa turisteille lukemattoman määrän taidegallerioita ja museoita, puistoja ja puutarhoja, sekä eläintarhoja ja meriakvaarioita, tuoden enemmänkin ongelmia mahduttaa kaikki nähtävyydet & paikkakunnan kohokohdat yhden loman ajalle.

1) Sydney Tower Eye – Sydney nähtävyydet

Sydney Towerin näköalatasanne (sydneytowereye.com.au) tarjoaa eteläisen pallonpuoliskon korkeimmalla rakennuksessa olevan näköalapisteen.

Yli 300 metriä korkea torni onkin merkittävällä marginaalilla Sydneyn korkein rakennus.

Sydney Towerin näkymät kattavat alueen aina Blue Mountains -vuoristolta Central Coast -rannikolle saakka, sisältäen vailla vertaa olevat panoramat kaupungin kohokohtiin.

Sisäänpääsylippuusi kuuluu mukaan multimedia-kokemus, mahdollisuus kiertää Sydneyn kaupunki virtuaalisesti ylhäältä käsin.

Tornin kaksi pyörivää ravintolaa, jotka löytyvät näköalatasanteelta, ovat kokemuksena Sydneyn kauneimpiin ja ainutlaatuisimpiin kuuluvia ruokailukokemuksia, joista molemmista löytyy baari juomien ostamista varten näköalojen ihailun yhteyteen.

2) Tarongan eläintarha (Taronga Zoo)

Tarongan eläintarha Sydney.

Sydneyn sataman läpi kulkevan lauttamatkan päätteeksi saavut kaupungin suosituimpaan eläintarhaan.

Australiasta ei löydy toista urbaania eläintarhaa, joka olisi yhtä hienolla sijaintikohdalla kuin Taronga (taronga.org.au/sydney-zoo), joka löytyy satamaan ulottuvan niemenkärjen puitteista.

Tämä mahtavan toimipaikan omaava eläintarha sisältää yli 4000 eläintä aina australialaisista paikallislajeista, kuten koaloista ja kenguruista eksoottisimpiin eläimiin, kuten tiikereihin ja kirahveihin saakka.

Eläintarhan lintutalo antaa omalta osaltaan katsauksen Pohjois-Australian sekä Papua-Uuden-Guinean alueille ominaisiin trooppisiin lintulajeihin.

Paikan toimintaan kuuluu lisäksi päivän mittaan erilaisia ohjelmanumeroita sekä koulutuksellisia esitelmiä, mukaanlukien suositut lintushow ja hyljeshow, jotka ovat etenkin perheen pienimpien suosimia kohokohtia käynnin aikana.

3) Queen Victoria Building

Queen Victoria Building Sydney Australia.

Queen Victoria Building (qvb.com.au) antaa tilaisuuden tutustua yhteen osaan Sydneyn rikasta historiaa shoppailemisen yhteydessä.

Rakennukseen, joka valmistui vuonna 1898 kuningatar Victorian 50-vuotisen hallintokauden juhlistamisen kunniaksi, kuuluu 21 kupolia, joista kukin on 19,8 metriä läpimitaltaan.

Ennen paikan jälleenrakentamista nykyiseen olotilaansa 1980-luvun aikana, Queen Victoria Building toimi ensin tuoreiden elintarvikkeiden markkinana ja sittemmin valtiollisina toimistoina.

Nykyään rakennus sisältää yli 200 myymälää ja palvelua, mukana mm. designer-tuotteita myyviä kauppoja, muotia, taidetta, antiikkeja, matkamuistoja, lahjatavaroita, koruja, sekä kahviloita.

Arkkitehtuuriltaan Queen Victoria Building on suunniteltu muistuttamaan bysanttilaista palatsia, kohokohtinaan sen kuparinen keskuskupoli ja lasikatto, takorautainen kehämäinen portaikko, sekä alkuperäiset lattiatiilet.

4) Mrs. Macquarie’s Chair

Mrs. Macquarie’s Chair on nähtävyys, jossa paikalliset ja turistit käyvät katsomassa näkymiä kaupunkiin sekä kokemassa upeimmat Sydneyn auringonlaskut.

Pääset paikan päälle näkemään mahtavat panoramat kaupungin satamaan lyhyellä kävelyllä Sydneyn oopperatalolta käsin, ylöspäin ja läpi kaupungin kasvitieteellisten puutarhojen.

Paikka on saanut nimensä siitä, että kuvernööri Macquarie tapasi pitää tätä kohtaa suosikkinaan, istuen kivituolilla, joka oli veistetty nimenomaan hänen käyttöään varten.

Sydneyläiset tuntevat Mrs. Macquarie’s Chairin etenkin kohtana saada parhaat näkymät Sydneyn uudenvuoden ilotulituksiin sekä sijaintina romanttisille iltapiknikeille.

5) Sydney Harbour Bridge & Pylon Lookout Museum – Sydney nähtävyydet

Sydney Harbour Bridge Australia - Sydney nähtävyydet.

Sydneyn sataman silta, Sydney Harbour Bridge, on kaupungin ikonisin maamerkki ja Sydney nähtävyydet parhaimmistoa, pituudeltaan kaikkiaan 489 metriä ja sisältää yhteensä kahdeksan kaistaa ajoneuvoja varten sekä kaksi junaliikenteelle.

Satamasilta on kohokohtana Circular Quayn seudulla, jossa kävellessäsi pääset nauttimaan kaupungin auringosta ja näkymistä myös Sydneyn oopperatalolle.

Jos haluat tietää lisää insinööritaidosta ja muista yksityiskohdista sillan rakentamisen taustalla, paras paikka tätä varten on Pylon Lookout Museum (pylonlookout.com.au, osana sillan kaakkoispylvästä), jonka puitteissa pääset näkemään muun muassa mustavalkoisen filmin sillan rakentamisesta sekä joukon siltaan liittyviä historiallisia esineitä.

Yksi suosituimmista turistikokemuksista Sydneyssä on Harbour Bridge -siltakiipeily (bridgeclimb.com), jossa pääset kävelemään 1 337 askelta pitkin sillan rakenteita ylös, palkintona sataman alueen hienoimmat näkymät ympäristöön.

6) Sydneyn nykytaiteen museo (Sydney Museum of Contemporary Art)

Sydneyn nykytaiteen museo (mca.com.au) on kaupungin taiteellisen yhteisön keskuspaikka.

Museo, joka tuo paikalle yhtä paljon paikallisia kävijöitä kuin turistejakin, sisältää noin 7000 taideteoksen kokoisen kokoelman, inspiroiden ja rohkaisten Sydneyn taideyhteisöä.

Kivihiekkainen museorakennus valmistui vuonna 1952, ja taidegalleriana se on toiminut vuodesta 1991.

Vuoden 1991 jälkeen museota on jälleenrakennettu, jonka myötä historialliseen kivihiekkaiseen alkuperäistaloon on mm. lisätty ultramoderni toinen siipi.

Nykytaiteen museo, joka sijaitsee satama-alueella, huippupaikalla Circular Quayn vieressä, on pääkeskus paikallisille taiteilijoille, tarjoten usein sekä paikallisten että kansainvälisten taiteilijoiden video-, veistos-, post-modernin taiteen, ja aboriginaalien nykytaiteen näyttelyitä.

Taidegalleria tukee Sydneyn taiteellista yhteisöä muun muassa päivittäisillä taidekursseilla ja ilmaisilla opastetuilla kiertokäynneillä tiloihin.

Pysyvien kokoelmien puitteissa museolta löytyy kohokohtina teoksia muun muassa nimiltä kuten Warhol, Hockney, ja Christo.

7) New South Walesin taidegalleria (Art Gallery of New South Wales)

Art Gallery of New South Wales Sydney Australia.

New South Walesin taidegalleria (artgallery.nsw.gov.au) on Sydney nähtävyydet parhaimmistoa, kaupungin suurin ja tunnetuin galleriatila, joka sisältää maan laajimman kokoelman aboriginaalien ja Torres Strait -saarelaisten taidetta sekä erinomaisen kokoelman 1800- ja 1900-luvun australialaista taidetta, tarjoten vuoden mittaan myös nykytaiteen näyttelyitä.

Maan suurimman taidekokoelmansa ansiosta galleria on suosittu nähtävyys niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa.

Vuoden mittaan voit nähdä tiloissa erilaisia ilmaisia ja erillisen pääsymaksun vaativia show-ohjelmia, joissa esiintyy parhaita paikallisia, kansallisesti kuuluisia nimiä, sekä kansainvälisiä tähtiä.

Gallerian toimintaan kuuluu vahva paikallisen taideyhteisön tukeminen, johon kuuluvat piirteinä esimerkiksi taidekurssit aikuisille ja lapsille, kuin myös nousevien taiteilijoiden esittelyiden järjestäminen.

Näyttelytiloihin tutustumisen jälkeen voit nauttia kahvista ja leivoksista taidemuseon kahvilassa, joka on yksi sydneyläisten suuresti suosimista ajanviettokahviloista alueella.

8) Australian Museum

Mikäli olet kiinnostunut Sydneyn kaupungin menneisyydestä ja nykytilasta, sinun kannattaa vierailla Australian Museumissa (australian.museum), maan vanhimmassa museossa.

Tämä ainutlaatuinen ja monipuolinen instituutio on omistettu Sydneyn ja Australian luonnonhistorialle sekä antropologialle.

Museo aloitti toimintansa vuonna 1827 varhaisten siirtokuntien mukana, ollen nykyään yksi Sydneyn vanhimmista edelleen jäljellä olevista rakennuksista.

Australian Museum toimii kauniissa uusklassisessa hiekkakivirakennuksessa, sisältäen joukon autralialaisesta aboriginaalien yhteiskunnasta kertovia esityksiä sekä aboriginaalien historiallisia ja moderneita esineitä esitteleviä näyttelyitä.

Museo on soveltuva kaikenikäisille kävijöille, tarjoten viihdyttävän kokemuksen koko perheelle, lapsia varten kokonaisuudesta löytyessä muun muassa interaktiivisia ja havainnollisia näyttelyitä.

9) Sydneyn observatorio (Sydney Observatory)

Sydney Observatory Australia.

Vuonna 1858 rakennettu Sydneyn historiallinen observatorio (maas.museum/sydney-observatory/) sijaitsee historiallisen Rocks-kaupunginosan ytimessä.

Vaikka Sydneyn satama ja kaupunkisiluetti ovat omalla tavallaan henkeäsalpaavan kauniita, alueen yöllinen taivas on myös upea näkymä.

Observatorio-kokonaisuuteen kuuluu koulutuksellinen virtuaalitodellisuus 3D-avaruusteatteri, historiallinen 29cm linssiteleskooppi, 42cm tietokone-ohjattu teleskooppise, sekä vety-alfa aurinkoteleskooppi.

Paikka onkin etenkin avaruudesta ja tähtitieteestä pitävien huippukohteita Sydneyssä.

Observatorio tarjoaa sekä päivä- että ilta/yökatselutilaisuuksia, jonka puitteissa pääset näkemään upeita näkymiä aurinkoon, kuuhun, planeettoihin, sekä tähtiin.

Pimeiden tuntien aukioloajat vaihtelevat vuoden mittaan, ja paikka on täynnä kävijöitä iltaisin etenkin turismin suosituimpina kesäkuukausina.

Jos olet kiinnostunut avaruudesta, Sydneyn historiasta, tai vain haluat kokea jotain erilaista Australian lomallasi, Sydneyn observatorio on takuuvarma ikimuistoinen kokemus.

10) Powerhouse Museum – Sydney nähtävyydet

Powerhouse Museum Sydney - Sydney nähtävyydet.

Tiedefanien suosima Sydneyn Powerhouse Museum (maas.museum) koostuu 25:stä ainutlaatuisesta ja koulutuksellisesta näyttelystä.

Näyttelyt kattavat kokonaisuutena laajan alueen aihepiirejä aina tieteestä teknologiaan, koristetaiteisiin, ja australialaiseen historiaan.

Useat näyttelyistä on suunnattu lapsille interaktiivisena oppimisen, museon tarjotessa vuoden mittaan myös erilaisia, eri ikäisille kävijöille suunnattuja erikoistapahtumia sekä seminaareja.

Näyttelyaiheet vaihtelevat New South Walesin ensimmäisestä junasta maailman vanhimpaan jäljellä olevaan, renkaita pyörittävään höyrykoneeseen, naisten rooliin Australian historiassa, sekä maan apteekkien kehitykseen.


Lapsia varten museossa on joukko interaktiivisia näyttelyitä, kuin myös Zoe’s House, turvallinen ja hauska rakennusalue 3-6 vuotiaille kävijöille.