Tallinna nähtävyydet

Tallinna nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Tallinnan vanhakaupunki, Olevisten kirkko, Kadriorgin palatsi ja puisto, Toompean linna, sekä Tallinnan eläintarha.

Tallinnan vanhakaupunki on kaikkein parhaiten tunnettu Tallinnan nähtävyyksistä, ja se on myös yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista, ja yksi koko Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista.

Vanhakaupunki edustaa Tallinnan ja Viron kultaisen kehityksen aikaa noin 1400-luvun alusta 1500-luvun puoliväliin, jolloin Tallinna kuului hansakaupunkien liittoon ja oli vaikutusvaltansa huipulla muihin Itämeren kaupunkeihin verrattuna.


VIDEO: Virallinen esittelyvideo Tallinna Euroopan Kulttuuripääkaupunki vuoden tapahtumista ja nähtävyyksistä.

Olevisten kirkko edustaa koko vanhan kaupungin lailla keskiaikaista goottilaista rakennuskulttuuria, ja se oli keskiaikaisen Euroopan korkein.

Kirkon nimi on viite Tallinnan riippuvuuteen merellisestä kaupankäynnistä, sillä se on nimetty pyhimykseksi kanonisoidun Norjan kuningas Olav II Haraldssonin mukaan, jota merenkulkijat aikoinaan pitivät suojelijanaan matkoillaan.

Kadriorgin palatsi ja puisto ovat näyttävintä osaa Tallinnasta, ja alueella sijaitsevat mm. monet ulkomaiset lähetystöt, huviloita, kesäkartanoita, ja tyylikkäitä funkkistaloja.

Alueen kohokohtiin kuuluu barokkityylinen Kadriorgin linna ja linnan puisto, joita Pietari Suuri, Venäjän tsaari, aikoinaan rakennutti perheensä kesänviettopaikaksi, ja joka on nykyään paikallisten suosimaa piknik aluetta varsinkin kesäviikonloppuisin.

Toompean linna on näyttävä osa vanhaa ja näyttävää 1200-luvun viron arkkitehtuuria, ja sen käyttäjiin kuuluu tätä nykyä Viron parlamentti eli riigikogu.

Linnan kohokohtiin kuuluu linnaan jälkikäteen nimetty Pitkä Hermannin niminen vartiotorni, jossa liehuu Eestin sini-musta-valkoinen lippu. Legendan mukaan se, jonka lippu liehuu tässä tornissa hallitsee koko Viron aluetta.

Toompean linnan rakennuksiin pääsee tutustumaan vain etukäteen järjestettyjen kiertokäyntien (www.riigikogu.ee/index.php?id=34594) avulla.

Tallinnan eläintarha (tallinnzoo.ee) on Helsingin Korkeasaaren ohella yksi parhaimpia Pohjoisen Euroopan alueella olevia eläintarhoja.

Sen puistomaisella alueella oleva eläinlajivalikoima käsittää noin 350 eläinlajia, mukaanlukien krokotiileja, simpansseja, tiikereitä, susia, norsuja, ja pöllöjä.

Pääset helpoiten alueelle ilmaisella bussilla (www.roccaalmare.ee/?op=body&id=71&art=80) joka tuo kävijöitä Rocca al Maren kauppakeskukseen, joka sijaitsee aivan eläintarhan vieressä.


Aivan Toompean linnaa vastapäätä on myös upea Aleksanteri Nevskin katedraali, ja lyhyen kävelymatkan päässä ovat Kohtuotsan (näköalakiikarein varustettuna) ja Patkulin näköalaterassit osana Toompean mäkeä, joilta on parhaat näkymät yli Tallinnan historiallisen vanhankaupungin.