Tallinna raatihuoneen tori

Tallinna raatihuoneen tori on keskeinen osa vanhankaupungin elämää, ja siellä järjestetään vuosittain mm. vanhakaupungin päivät ja joulumarkkinat.

Raatihuoneen tori on ollut itse asiassa markkinapaikka käytössä osanavanhankaupungin elämää jo ennenkuin sen yhteyteen rakennettiin raatihuone.

Historiallisesti se on ollut myös juhlien keskus, mutta keskiaikaan myös teloituksia järjestettiin perimätiedon mukaan torilla.

Tallinna raatihuoneen tori

KUVA: Näkymä raatihuoneen torille Dunkri kadun kulmalta.

Vana Toomas ravintola Tallinna

KUVA: Toria reunustavat etupäässä ravintolat, kuten Vana Toomas ravintola (www.vanatoomas.ee), joka on nimetty Tallinnan tunnetuimman historiallisen henkilön, Vanhan Toomaksen mukaan, jonka näköistuuliviiri suojelee Tallinnan kaupunkia raatihuoneen tornin huipulla.

Nykyään raatihuoneen tori on kesäkuukausina täynnä sitä reunustavien ravintoloiden terasseja, ja tarjolla on myös lämpimämpien kuukausien aikana ulkoilmakonsertteja, käsityömarkkinoita, ja keskiaikaisia markkinoita.

Kesäkauden kuuluisin tapahtuma aukiolla on kuitenkin vanhankaupungin keskiaikaiset päivät (www.folkart.ee/eng/e_keskajaturg.php), jotka ovat keskiaikainen karnevaali, jossa tarjolla on mm. paraateja, ritariturnajaiset, Toukokreivin valinta, ja musiikkia, tanssia, näyttelyitä, ja markkinoita.

Talvikauden aikana aukio on huomattavasti hiljaisempi, mutta sen vetonaulana tuolloin on mm. upea joulukuusi, joka on vuosittain ollut maan virallinen joulukuusi jo vuodesta 1411.


Talvella raatihuoneen torilla järjestetään myös Tallinnan joulumarkkinat(www.christmas.ee), joilla tarjolla on ostettavaksi 64:stä eri myyntikojusta varsinkin Virolaisia käsityötuotteita, joulukoristeita ja kortteja, joulumakeisia, ja paikallisia jouluisia ruokia.