Tallinnan tuomiokirkko

Tallinnan tuomiokirkko on kaupungin vanhin kirkko, vuodelta 1219, ja sitä kutsutaan myös nimellä Neitsyt Marian kirkko.

Ensimmäinen versio kirkosta oli puinen rakennus jonka kaupungin valloittaneet Tanskalaiset rakensivat vuonna 1219. Domikaanimunkkien saapuminen vuonna 1229 aloitti kivisen kirkon rakentamisen puisen tilalle.

Kirkko olikin alunperin roomalaiskatolinen katedraali, mutta siitä tuli luterilainen kirkko vuonna 1561 ja kuuluu nyt Viron Evankelis-Luterilaiselle kirkolle.

Tallinnan tuomiokirkko

KUVA: Kirkon julkisivua nähtynä Piiskopi kadulta Toompean mäellä.

Tuomiokirkkoa on rakennettu ja tulipalojen jäljiltä jälleenrakennettu vuosisatojen varrella, ja nykyinen ulkomuoto on peräisin 1400-luvulta, tosin sen barokkityylinen torni lisättiin rakennukseen vuosina 1778-79.

Kirkkoon on haudattu useita kuuluisia henkilöitä, joiden joukossa ovat Bohemialainen aatelinen Jindrich Matyas Thurn, yksi protestanttisen kapinan (osana tapahtumia jotka johtivat kolmikymmenvuotiseen sotaan) johtajista keisari Ferdinand II:sta vastaan, ruotsalainen sotapäällikkö Pontus De la Gardie ja hänen vaimonsa Sophia (Ruotsin kuningas Juhana III:n tytär), sekä venäläinen amiraali Adam Johann von Krusenstern, joka johti ensimmäistä venäläistä maailmanympärimatkaa.

Kun astut sisään kirkkoon, huomaa Otto Johann Thuven hauta vuodelta 1696.

Legendan mukaan Thuve oli eläessään ilonpitoon ja helppoihin naisiin taipuvainen mies, jonka kuolinvuoteella kuitenkin valtasi synnintunto.


Tämä johti pyyntöön että Thuve haudattaisiin Tuomiokirkon ovelle, jotta ihmiset kirkkoon astuessaan ja rukoillessaan pelastaisivat hänen sielunsa.