Tallinnan vanhakaupunki on osa UNESCO:n maailmanperintöluetteloa, ja sisältää joukon kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä.
Tallinnan vanhakaupunki otettiin osaksi UNESCO:n ihmiskunnan maailmanperintöluetteloa vuonna 1997 mm. sen takia, että se on yksi miljööltään ja rakennelmiltaan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunginosia maailmassa.
KUVA: Useille ensimmäinen näkymä vanhaankaupunkiin ovat Virun portti ja siitä jäljelläolevat tornit. Portti on historiallinen itäinen väylä tähän keskiaikaiseen kaupunginosaan. (osoite: Viru)
KUVA: Vanhankaupungin elämä on kaupungin perustamisesta pitäen keskittynyt gotiikan tyylisuuntaa edustavalle raatihuoneelle (vuodelta 1404) ja sen edessä olevalle raatihuoneen torille, jossa pidetään mm. kuuluisat keskiaikaiset päivät sekä suosittu joulumarkkinat. Raatihuoneen huipulla oleva tuuliviiri on yksi tärkeimmistä kaupungin symboleista, ja esittää Vanhaa Toomasta, Tallinnan suojelijaa. (osoite: Raekoja plats 1)
KUVA: Pyhän Nikolaoksen kirkko (Nigulisten kirkko) on rakennettu 1200-luvulla, ja toimii nykyisin taidemuseona. Sen tärkein aarre on seinän kokoinen kappale lyypekkiläisen Bernt Notken kuuluisaa 1400-luvulta olevaa mestariteosta, “Kuolemantanssi”. (osoite: Niguliste 3)
KUVA: Katariinan käytävä eli Katariina Käik on yksi kuuluisimmista ja kauneimmista kujista vanhassakaupungissa, ja henkii keskiaikaista tunnelmaa, sillä sen varrella toimivat edelleen tallinnalaiset käsityöläismestarit putiikkeineen. (osoite: Katariina käik)
KUVA: Hansaliiton historiaa täynnä oleva vanhakaupunki sisältää useita rikkaiden keskiaikaisten kauppiaiden taloja, mutta kauppiaiden killan talo, Kanutin killan talo, kuvassa, on yksi hienoimpia. Talon julkisivun patsaat esittävät Pyhää Kanutia sekä Martti Lutheria. (osoite: Pikk 20)
KUVA: Olevisten kirkko on kuuluisa varsinkin tornistaan, joka oli keskiaikaisen maailman korkein, vuodesta 1549 vuoteen 1625. Torni, joka on 124m korkea, näkyy lähes kaikkialle Tallinnan lähi-alueella. (osoite: Lai 50)
KUVA: Kiek in de Kök torni lähellä Toompean mäkeä oli aikanaan itämeren mahtavin tykkitorni, ja se oli tärkeä mm. Liivinmaan sodasta, jonka jäljiltä tornin rakenteissa on edelleen 9 Iivana Julman joukkojen ampumaa tykinkuulaa. Torni on nykyään hyvin entisöity sisältä ja ulkoa olotilaan, jollainen se oli 1600-luvulla. (osoite: Komandandi 2)
KUVA: Toompean linna on yksi merkittävimpiä ja näyttävimpiä historiallisia rakennuksia Virossa, joka isännöi nykyään Viron parlamenttia, eli riigikogua. Legendan mukaan se, jonka lippu liehuu linnan Pitkän Hermannin tornissa, hallitsee koko Viroa, ja nykyisin tornissa liehuu komeasti Viron kansan sini-musta-valkoinen lippu. (osoite: Lossi plats 1)
KUVA: Aleksanteri Nevskin ortodoksinen katedraali sijaitsee aivan Toompean linnaa vastapäätä, ja valmistui vuonna 1900 Aleksanteri III:n toimeksiannosta. Kirkko on suurin kupolikirkko Tallinnassa. (osoite: Lossi plats 10)
KUVA: Tallinnan tuomiokirkko on kaupungin vanhin kirkko, jonka ensimmäisen version rakensivat tanskalaiset Tallinnan valtauksen jälkeen jo vuonna 1219, ja kirkkoon on haudattu useita historiallisesti merkittäviä henkilöitä. (osoite: Toomkooli 6)
KUVA: Vanhankaupungin Toompean mäellä on kaksi erittäin hyvää näköalapaikkaa vanhaankaupunkiin, Kohtuotsa ja Patkuli. Kuvassa näkymä Kohtuotsan näköalapaikalta kohti Tallinnan uutta modernia keskustaa, ja voit käyttää myös paikalla olevia näköalakiikareita katselun apuna. (Kohtuotsa osoite: Kohtu, Patkuli osoite: Rahukohtu)
KUVA: Kuva Patkulin näköalapaikalta, josta pääsee alas Patkulin portaita pitkin aina Toompark puistoon. Portaat rakennettiin 1800-luvulla yhdistämään Toompean mäki viereiseen Balti jaam rautatieasemaan.
KUVA: Tallinnan vanhakaupunki on historiallisesti ollut jaettu kahteen osaan, alakaupunkiin, jossa suurin osa kaupungin väestöstä asui, ja Toompean mäkeen, joka toimi varsinkin koko Viron hallinnollisena keskuksena ja ylhäisön majoituspaikkana. Kuva ylös Toompean puistosta kohti Toompean mäkeä, ja kuvassa näkyvät myös Patkulin portaat.
Vanha kaupunki on säilynyt tonttien rajoiltaan ja katuverkostoltaan samana 1000-1400 lukujen aikana muotoutuneena versiona, ja jopa sitä ympäröineestä 2,4 km pituisesta suojamuurista ja 46 muurintornista on edelleen jäljellä 1,85 km muuria ja torneista 20.
Moniin muurin historiallisista torneista pääsee käymään muodossa tai toisessa. Yhdessä toimii esimerkiksi Danebrog Tower Cafe, ja torneista vanhimmat, Nunne, Sauna, ja Kuidjala, ovat avoinna torniin tutustumista varten.
Vaikka Tallinnan vanhakaupunki tarjoaa tärkeimmät nähtävyytensäerittäin tiiviillä alueella, alue tarjoaa tutustuttavaa laajan kirjon vähemmän tunnettuja nähtävyyksiä joista riittää nähtävää pidemmäksi aikaakin, ja tarjolla on mm. Tallinnan kaupunginmuseo (www.linnamuuseum.ee), teatteri- ja musiikkimuseo (www.tmm.ee), sekä historialliselle Hansaliiton kaupungille tärkeä merenkulun museo (www.meremuuseum.ee).
Monet kauneimmista rakennuksista vanhan kaupungin alueella ovat peräisin Tallinnan ‘kultakaudelta’, jolloin se oli keskeinen osa Hansaliittoa 1400-ja 1500-luvuilla. Tuon ajan taloudellinen mahti loi ympärilleen puolustusrakennelmat ja rikkaat asumispuitteet, jotka tekevät vaikutuksen vuosisatoja myöhemminkin.