Tampan nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Floridan osavaltion Tampan kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Tampan taidemuseo, Lowry Park Zoo, sekä Busch Gardens Tampa Bay.

Useat Tampan vierailijat hakeutuvat kaupungin upeille rannoille heti paikkakunnalle päästyään.

Tampa Florida Yhdysvallat.

Totuus on, että Tampan rannat ovat vuosittain Yhdysvaltain parhaimpien rantojen listalla, mutta kaupungista löytyy paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

Tarjolla on mm. maailmanluokan museoita ja perheen hauskanpitoa, joista useat – ottaen huomioon Tampan lämpimän, aurinkoisen sään – tapahtuvat ulkotiloissa.

Kuuluisa Busch Gardens Tampa Bay huvipuisto on Tampan ykkös-perhenähtävyys, sisältäen jännittäviä olioita, äärimmäisiä vuoristoratoja, sekä maailmanluokan koko perheen viihdettä.

Huvipuisto vetää vertoja jopa kansainvälisesti paremman tunnetuille Orlandon huvipuistoille, ja huomattavasti edullisempiin hintoihin.

Busch Gardens Tampa Bayn vierestä löytyy jättimäinen Adventure Island vesipuisto, ja näihin kahteen kohteeseen voi hankkia kokonaishinnaltaan halvemman yhteislipun.

Tampan viehätyksiin kuuluu kaiken muun ohella inspiroivia, koulutuksellisia, ja viihdyttäviä museoita.

Yksi viimeisimmistä lisäyksistä tässä suhteessa kaupungin tarjontaan on innovatiivinen Tampa Bay History Center -museo.

Museossa voit kävellä alueen rikkaan historian ja kulttuurin läpi, tutustuen interaktiivisiin näyttelyihin ja hienoihin esineistöihin.

Tampa Bay History Centerin yhteydessä on olemassa Columbia Cafe kahvila-ravintola, jonka ruokalista edustaa perinteistä kuubalaista ja espanjalaista ruokakulttuuria, resepteillä, jotka ovat tuttuja kuuluisasta Ybor City kaupunginosan Columbia Restaurant -ravintolasta.

1) Hillsborough River State Park

Nähdäksesi Floridan luonnonkauneutta tarvitsematta ajaa pitkälle kaupungin keskustasta, yksi parhaista vaihtoehdoista on Hillsborough River State Park.

Puisto, joka sijaitsee yläjokeen Tampan keskustasta päin, koillisen Hillsborough Countyn puitteissa, on yksi Floridan vanhimpia ja suosituimpia osavaltiopuistoja.

Lista asioista, joita alueella voi tehdä, on vaikuttavan pituinen, alkaen puiston hyvin varustellusta leiriytymisalueesta ja sisältäen mm. kanoottien ja kajakkien vuokrausta (huomaa, että joki on vaativaa, “Class II” -luokiteltua koskea).

Puistoon sisältyy useita piknik-paikkoja, julkinen uima-allas, sekä lukuisia patikointipolkuja, joiden varrella usein näkee erilaisia Floridalle ominaisia eläimiä.

2) Bayshore Boulevard

Bayshore Boulevard on yksi parhaista Tampan nähtävyyksistä, urbaanina jalankulkuväylänä, joka on Yhdysvaltojen pisin.

Bayshore Boulevardin kävelyväylä kulkee aina MacDill Air Force Base -lentotukikohdan luota Tampan keskustaan saakka, pitkin Hillsborough Bay -aluetta.

Kyseessä on eteläisen Tampan epävirallinen ulkoilmakuntosali, sillä tasaista kulkuväylää tarjoava Bayshore Boulevard on suosittu päivän läpi mm. paikallisten kuntokävelijöiden, pyöräilijöiden, hölkkääjien, ja rullaluistelijoiden keskuudessa.

Väylän varren näkymät ovat upeat, sillä yhdellä puolella sijaitsevat vedelliset maisemat ja toisella puolella Tampan kalleimpiin kuuluvat asuinalueet hienoine taloineen.

Bayshore Boulevard on lisäksi erilaisten tärkeiden juhlien tapahtumapaikkana, mukaanlukien vuosittainen, tammikuussa järjestettävä Gasparilla-paraati.

3) Tampan taidemuseo (Tampa Museum of Art)

Tampan taidemuseo Florida Yhdysvallat.

Tampan taidemuseo on rohkeasti suunniteltu joenvarren museo kuudella tilalla väliaikaisia näyttelyitä varten, sisältäen myös laajan, pysyvän kokoelman kreikkalaista ja roomalaista antiikkiesineistöä sekä 1900-lukulaista veistostaidetta.

Taidegallerioiden läpikatsomisen jälkeen voit vierailla myös paikan rauhallisen joenvarren veistospuutarhan luona, päättäen käynnin vaikkapa museon yhteydessä olevan Sono Cafen valikoimista löytyviin erinomaisiin jäätelöihin.

Museomyymälässä kaupan on puolestaan erilaisia uniikkeja lahjatavaroita sekä matkamuistoja.

4) Henry B. Plant -museo (Henry B. Plant Museum)

Henry B. Plant -museo on historiamuseo, joka sijaitsee rautatiepohatta Henry B. Plantin vuonna 1891 rakennuttamassa, alunperin äveriäästi koristellussa Tampa Bay Hotel -lomahotellina toimineessa talossa, jossa vierailivat vuosien mittaan muun muassa Teddy Roosevelt ja Babe Ruth.

Historiamuseon rakennus on Plantin saavutuksena vieläkin ihmeellisempi, kun ottaa huomioon, että paikkaa ympäröi sen valmistumisen aikoihin vielä suomaa.

Henry B. Plant historiamuseo, jota operoi University of Tampa -yliopisto, on nykyisellään täysin entisöity upeine arkkitehtuureineen, yltäkylläisine sisutuksineen, ja eläväisine puutarhoinneen, tarjoten ainutlaatuisen katsauksen Floridan turismin varhaisiin vuosiin.

5) Lowry Park eläintarha (Lowry Park Zoo)

Useat Tampan turistit rakastavat eläintarhoja, ja Lowry Park Zoo on yksi Yhdysvaltojen puhtaimmista sekä parhaiten organisoiduista paikoista tässä suhteessa, joka on valittu perheiden suosikiksi erilaisissa Tampan nähtävyyksien yleisöäänistyksissä.

Eläintarhasta löytyvät kaikki suositut eläinlajit, mukaanlukien afrikkalaiset eläimet kuten kirahvit, sarvikuonot, ja virtahevot, kuin myös aasialaiset eläinlajit kuten leijonat ja tiikerit, sekä floridalaiset lajit kuten alligaattorit ja krokotiilit.

Lapsia varten Lowry Park Zoo tarjoaa puitteissaan lisäksi esimerkiksi austraalialaisteemaisen lasten leikki-alueen, johon kuuluu huvipuistolaitteita ja muita pelejä.

6) Ybor City Museum State Park

Ybor City Museum State Park on paikka, joka on rakennettu suojelemaan ja juhlistamaan Ybor Cityn, jonka lempinimi on “maailman sikaaripääkaupunki”, historiallisen kaupunginosan värikästä menneisyyttä.

Entisöidyn historiallisen Ferlita Bakery -rakennuksen tiloissa toimiva museo sisältää sekä väliaikaisia että pysyviä näyttelyitä, jotka tuovat Ybor Cityn kultakauden uudelleen eloon.

Rakennuksen ulkopuolella on rauhallinen, 1800-luvun tyylinen oleva puutarha, jossa voit käydä tutustumassa “casita”-rakennukseen, edustaen tyypillistä sikaarityöntekijän kotia 1800-luvun aikana.

Lauantaisin vierailijat voivat nauttia kävelyretkistä tämän eläväisen kaupunginosan puitteissa, jossa edelleen voi tuntea ilmassa leijuvan, käsinrullattujen sikareiden aromin.

7) Tampa Bayn historiakeskus (Tampa Bay History Center)

Tampa Bayn historiakeskus Florida Yhdysvallat.

Tampa Bayn historiakeskus on 5574 m2 kokoinen, rannalla sijaitseva museo, joka esittelee 12 000 vuotta Tampa Bayn historiaa erilaisten innovatiivisten, kaikenikäisille suunnattujen interaktiivisten näyttelyiden avulla.

Vierailijat voivat tutustua mm. laajaan ryhmään Seminole-intiaanien esineitä, oppia lisää espanjalaisista valloittajista, nähdä 1920-lukulaisen sikaarikaupan, sekä tutkia yli tuhatta erilaista Tampan sikaariteollisuuteen liittyvää esinettä.

Tarjolla on myös museon muistoesinemyymälä, jossa kaupan on esimerkiksi uniikkeja Tampa-matkamuistoja, sekä Columbia Cafe -museokahvila, jonka ruokalista on pitkälti sama kuin Ybor Cityn kaupunginosan kuuluisan Columbia Restaurant -ravintolan.

8) Florida Aquarium

Florida Aquarium on yksi kaakkoisen Floridan parhaista meriakvaarioista, joka esittelee vedellistä elämää yli 20 000 erilaisten kasvin ja eläimen kokoelman avulla, koottuna sisäjärvien ja merien ympäristöistä.

Näyttelyt dokumentoivat veden liikettä suomailta merille, sisältäen 3,79 miljoonan litran kokoisen koralliriuttanäyttelyn, jossa esillä on monenlaisia kaloja ja vedeneläviä.

Sukeltajat syöttävät meriakvaarion haikaloja kahdesti päivässä, muiden alueiden kohokohtiin kuuluessa mm. amerikansaukot, alligaattorit, sekä keihäsrauskut.

Lasten suosikki-osio meriakvaariossa on etenkin sen “Penguin Promenade” -esitys päivittäin klo 10-15, jossa vierailijat pääsevät näkemään lähietäisyydeltä afrikanpingviinejä.

Kokonaisuuden ohessa on tarjolla lisäksi matkamuistomyymälä sekä ravintola.

9) Tampa Riverwalk

Tampa Riverwalk on näköaloja tarjoava kävelyreitti keskustan joenrantaa myöten.

Hyvä kohta aloittaa reitin kiertäminen on Straz Center for Performing Arts, mutta voit toki aloittaa paikkaan tutustumisen mistä tahansa sen varren kohdasta.

Tampa Riverwalk vie sinut ohi useiden keskustan kuuluisien nähtävyyksien, mukaanlukien Tampan taidemuseo, Curtis Hixon Park, Tampa Convention Center, Tampa Bayn historiakeskus, ja Channelside Bay Plaza, päättyen Florida Aquarium -meriakvaariolle.

Väylän puitteisiin on asetettu joukko alueen ja Tampan seudun historiasta kertovia opasteita sekä lukuisia julkisia taideteoksia.

Yhteensä Tampa Riverwalk on hieman yli 4 km pitkä, ja sen puitteissa on useita kohtia pysähtyä nopealle välipalalle tai juomalle.

10) Busch Gardens Tampa Bay -huvipuisto

Busch Gardens Tampa Bay huvipuisto on paikka, jossa vierailijoita odottavat sekä villit eläimet että sitäkin villimmät huvipuistolaitteet.

135 hehtaarin kokoinen, Afrikan-inspiroima huvipuisto sisältää mm. kuusi vuoristorataa, yli 2000 eläintä, kuin myös viihdyttäviä live-ohjelmia unohtumatonta lomanviettoa varten.

Tämän maailmanluokan huvipuiston sisältä löytyy tekemistä ja koettavaa kaikenikäisille lapsille.

Seikkailua hakevat vierailijat voivat uskaltautua esimerkiksi SheiKraan, joka on lattiaton, 60 metriä pitkä ja 90 asteen kulmassa sukeltava huvilaite, kun taas eläimistä pitävät voivat syöttää käsin kenguruita ja vallabeita Walkabout Wayn puitteissa, tai nauttia majesteetillisista näkymistä vapaanaliikkuviin kirahveihin, seeproihin, tai valkoisiin sarvikuonoihin osana Serengeti Railway -aluetta.


Puiston puitteissa on useita ravintoloita sekä ruokaa ja juomia myyviä kauppiaita, jotka pitävät energiatasot ylhäällä paikan kiertämisen aikana.