Tampella Tampere

Tampella Tampere on historiallinen tehdasalue ja kaupunginosa, jolta nykyään löytyy mm. Museokeskus Vapriikki.

Tampellan kaupunginosan merkittävin turistinähtävyys ovat sen historialliset teollisuusrakennukset, sekä niihin jälleenrakennetut museot ja palvelut, joista valovoimaisimpana esimerkkinä on Museokeskus Vapriikki.

Tampellan alueen teollinen historia alkoi pienimuotoisena 1840-luvulla, mutta kasvoi vähitellen Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Osake-Yhtiöksi, merkittäväksi tekstiili-alan konserniksi, josta tuli virallisesti “Tampella” vasta vuonna 1961.

Tampella Tampere

KUVA: Tampellan teollisuusalueen ja kaupunginosan alkua osoittaa nykyisin oikeustalona toimivan historiallisen tehdasrakennuksen päädyssä oleva “Tampella” kyltti.

Patsas Työnpuisto Tampere Tampella

KUVA: Kuvan pronssinen Väinö Richard Rautalinin Tampere-veistos, vuodelta 1934, sijaitsee Tampellan portin edustalla olevassa Työn puistossa. Teoksessa olevan miehen oikean käden asento on tehty Michelangelon David-veistoksen (fi.wikipedia.org/wiki/Daavid_(veistos)) inspiroimana, tarkoituksena kunnioittaa työtä ja sen tekijöitä tässä tehtaiden historiallisessa kaupungissa.

Kansainvälinen halpatuonti ja tekokuitujen ilmestyminen markkinoille kiristi kilpailua 1970-luvulta lähtien, ja johti koko Tampellan tekstiilitoimialaorganisaation lakkauttamiseen vuoden 1985 lopussa.

Tyhjäksi jääneitä tekstiilitehtaan tiloja varten järjestettiin vuosina 1990-1991 arkkitehti­kilpailu alueen uudelleenjärjestelystä, ja uusi asemakaava vahvistettiin vuonna 1995.

Museokeskus Vapriikki avautui vanhassa Tampellan tehtaassa, osana alueen modernisointia, osoitteessa Alaverstaanraitti 5, syksyllä 1996.

Museokeskus toimii neljässä kerroksessa, tiloissa, joiden pinta-ala on yhteensä noin 14 000 m2, josta puolet toimii näyttely- ja yleisö-alueena.

Vanhimmat osat Vapriikin rakennuksesta ovat peräisin 1880-luvulta, ja suurin näyttelytiloista on sata metriä pitkä ja kuusitoista metriä korkea tehdashalli, alunperin 1910- ja 20-luvuilta.

Museokeskuksen tiloista löytyvät niin Kenkämuseo, Jääkiekkomuseo, kuin Luonnontieteellinen museokin, ja voit rentoutua museokierroksen jälkeen Museoravintola Valssissa, sekä ostaa muistoesineitä Vapriikin Vinssi-museokaupasta.


Vapriikissa sijaitsee myös tutkimus- ja toimistotiloja, keskuksen arkeologinen toiminta, kokoelma- ja konservointitiloja, puutyöverstas, kuva-arkisto, käsikirjasto, sekä auditorio.