Tampere Laukontori

Tampere Laukontori on Pyhäjärven rannalla sijaitseva tori, jonka satamasta lähtee suosittuja risteilyjä Viikinsaareen ja Hämeenlinnaan.

Laukontori, joka tunnetaan paikallisesti myös nimellä Alaranta, on historiallisesti ollut vilkas markkinapaikka ja satama, johtuen sen sijainnista aivan Tampereen keskustan ja toisaalta historiallisten tehdasrakennusten vierellä.

Toria reunustaviin tehtaisiin kuuluivat Takon, Liljeroosin ja Tampereen Verkatehdas tehtaat, joiden lisäksi satamaa ja toria hyödynsivät keskustan Kauppahallia ja Keskustoria käyttäneet yrittäjät.

Laukontori torikahvila Tampere

KUVA: Näkymä Laukontorilla olevaan torikahvilaan ja myyntikojuihin, muodostaen yhden kaupungin suosituimmista torikauppa paikoista. Muihin suosittuihin toreihin kuuluvat Tampereen Torikauppayhdistyksen (www.tampereenkauppatorit.fi) mukaan Tammelantori ja Keskustorinmaanantaimarkkinat.

M/S Tammerkoski Hopealinja Laukontorin satama Tampere

KUVA: Laukontorin laiturilta lähtee useita risteilyjä Pyhäjärven alueen kohteisiin, mukaanlukien Viikinsaari (jossa sijaitsee nähtävyytenä mm. Pyhäjärven kappeli), sekä Hämeenlinnaan. Kuvassa oleva Hopealinjan M/S Tammerkoski (www.hopealinja.fi/sivut/alukset.htm) tekee reittiristeilyjä Laukontorin ja Viikinsaaren välillä.

Laukontorin laituri Tampere

KUVA: Näkymä Laukontorin laiturille vuonna 2010 valmistuneelta Laukon sillalta, joka toimii yhdyssiltana torin ja ja vastapäisellä rannalla olevanTampereen stadionin välillä. Kuvan laiva, joka on lähdössä laiturilta on M/S Tammerkoski, ja oikeassa laidassa oleva rakennus on Kehräsaari, kuuluisa “Pikku Putiikit” käsityö-ja lahjatavaramyymälöiden keskuksena.

Nykyisessä muodossaan Laukontori on toiminut vuodesta 1870 saakka, ja se on varsinkin kesäkauden aikaan suosittu turistinähtävyys ja ostospaikka myyntikojuineen.

Monet Tampereen vierailijat suunnistavat torille sen mustamakkaraa myyvien kojujensa takia, jotka tarjoavat paikallisten mielestä aidoimman Tamperelaisen mustamakkara-elämyksen.

Matkustajalaivaliikenteeltään Laukontori on Suomen liikennöidyin sisävesisatama, josta lähtee erilaisia risteilyjä Pyhäjärven kohteisiin.


Tarjolla on myös ravintolalaivalla tehtävä lounas- tai iltaristeily (www.hopealinja.fi/sivut/ravintolalaiva.htm), joka kuljettaa ruokailusta samanaikaisesti nauttivat risteilijät muun muassa Pyynikin ja Pispalan maisemien vierestä.