Tampere talo

Tampere talo on Pohjoismaiden suurin konsertti- ja kongressikeskus, ja toimii myös Tampereen oopperan ja filharmonian kotina.

Tampere-talon taustalla oli jo 1960 –luvulla esiin tullut tarve saada uusi musiikkitalo Tampereelle, sillä Yliopiston juhlasali, jossa Tampereen kaupunginorkesteri tuolloin konsertoi, oli tullut ajan myötä liian ahtaaksi.

Visiot rakennuksen suhteen kasvoivat 1980-luvulle tultaessa kongressi- ja kokouskäytön suuntaan, ja tätä tarkoitusta varten rakennettavaa monitoimitaloa varten järjestettiinkin vuonna 1983 arkkitehtuurikilpailu.

Tampere talo

KUVA: Tampere-talon sisäänkäynti nähtynä sen edestä menevältä Yliopistonkadulta, joka päättyy eteläisessä päädyssään Tampereen Yliopiston (www.uta.fi) päärakennukseen.

Tämän kilpailun voittivat arkkitehdit Sakari Aartelo sekä Esa Piironen suunnitelmallaan “Tehtaan pilli”.

307 miljoonaa tuonaikaista markkaa maksanut Tampere-talo otettiin käyttöön vuonna 1990, tilaisuudessa, jossa mukana oli maan presidentti Mauno Koivisto.

Dramaattisen, modernin julkisivunsa ohella talon taiteellisiin kohokohtiin kuuluu sen sinisestä betonista valmistettu, Kimmo Kaivannon tekemä tilateos “Sininen Suora”, joka alkaa rakennuksen sisääntuloaulasta ja jatkuu rakennuksen läpi aina Sorsapuistosaliin asti.

Sisääntuloaulasta löytyy myös Timo Sarpanevan (fi.wikipedia.org/wiki/Timo_Sarpaneva) lasiteos “Auringon keihään lävistämä”.

Tampere-talo on saanut valmistumisestaan saakka mainetta maan kulttuurielämää rikastuttaneiden, uniikkien tuotantojensa ansiosta.

Lisäksi useat merkittävät kotimaiset ja kansainväliset kokoukset ja kongressit ovat vilkastuttaneet merkittävästi alueellista taloudellista toimintaa.

Tilojen suhteen talosta löytyy saleja ja huoneita neljän kerroksen alueelta, kokous, näyttely, ja konsertti käyttöön, tiloista suurimman ollessa maksimissaan 1800 henkilöä mahduttava “Iso Sali”.

Voit tutustua tiloihin etukäteen paikan virallisten nettisivujen avulla, tarjolla olevien virtuaalikierrosten avulla, osoitteessa

www.tampere-talo.fi/tilat-ja-tekniikka/virtuaalipanoraamat/

Käynti talossa nauttimassa vaikkapa konsertista tai Tampereen oopperan näytännöstä on monille Tampereen vierailijoille yksi vierailun kohokohdista.

Tampere-talo
Yliopistonkatu 55
33100 Tampere
www.tampere-talo.fi

Virallisten sivujen kautta löytyykin paikan tapahtumakalenteri, josta voit ostaa liput konsertteihin ja muihin tapahtumiin suoraan netin kautta.


Vuosien varrella talon huippuhetkiin ovat kuuluneet muun muassa Berliinin filharmonikot (1991), Esa-Pekka Salonen (1995), Venäjän Kansallisorkesteri (1997), Alberta Ballet (2001), Estonia-teatterin baletti (2004), Vaya Con Dios (2005), Värttinä (2006), Riverdance (2008), sekä Karita Mattila (2010).