Tampereen stadion on vuonna 1965 valmistunut, kaupungin merkittävin urheilustadion, jota käytetään etupäässä jalkapalloon sekä yleisurheilu-tapahtumiin.
Paikka jolla stadion sijaitsee, Ratinanniemi, oli alkujaan korkea hiekkaharju, jota alettiin käyttää hiekanottopaikkana 1900-luvun alussa.
Tästä toiminnasta 1920-luvulle tultaessa syntynyt valtava kuoppa johti ensimmäisiin suunnitelmiin Ratinan stadionista jo niinkin varhain kuin vuonna 1932.
KUVA: Stadion, jota kutsutaan yleisesti Ratinan stadion-nimellä, kuvattuna stadionin pääsisäänkäynnille ja lipunmyyntikojulle laskeutuvilta portailta, lähellä Tampereen linja-autoasemaa.
KUVA: Lähikuva stadionin pääsisäänkäynnin vieressä olevaan, Pentti Papinahon suunnittelemaan teokseen “Vesieste”, vuodelta 1966. Veistos, joka alunperin toimi suihkulähteenä, esittää kahta tyyliteltyä 3000 metrin estejuoksijaa ylittämässä vesiestettä.
Vaikka stadionia ei vielä tuolloin rakennettu, ajatus paikan urheilukäytöstä säilyi, ja urheiluareenan rakentamista varten järjestettiinkin viimein suunnittelukilpailu vuonna 1951, jonka voitti Yrjö Lindegren.
Suunnitelmaa uusittiin vielä vuonna 1955, ja erilaisten viivytysten jälkeen stadion viimein valmistui Kalevan Kisoihin vuonna 1965.
Stadion, johon mahtuu maksimissaan noin 17 000 katsojaa, sisältää täysimittaisen, kansainvälisen tason jalkapallokentän, sekä korkeatasoiset yleisurheilun suorituspaikat.
Tampere Stadion
Ratinan rantatie 1
33100 Tampere
Sisätiloista löytyy näiden ohella vielä paini-, joukkuevoimistelu- ja liikuntasalit, kuin myös kuntosali sekä kokous- ja kahvilatiloja.
Urheilutapahtumien lisäksi Ratinan stadion on myös suuren kokoluokan konserttien käytössä, ja paikkaa ovat konsertteihinsa käyttäneet esimerkiksi Bruce Springsteen (2009) sekä Bryan Adams (2010).