Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo on 14 000 teoksen kokoinen instituutio, edustaen pääasiassa suomalaista taidetta 1800-luvun alkupuolelta lähtien.

Taidemuseo, joka sijaitsee Tampereen Amurin kaupunginosassa, osoitteessa Puutarhakatu 34, toimii C.L. Engelin suunnittelemassa, vuonna 1838 valmistuneessa ja museoksi jälleenrakennetussa entisessä viljamakasiinirakennuksessa.

Museon kokoelmiin kuuluu kaikkiaan noin 14 000 teosta, etupäässä suomalaisilta taiteilijoilta aina 1800-luvun alkupuolelta alkaen.

Tampereen taidemuseo

KUVA: Näkymä museon upeaan, vuonna 1838 valmistuneeseen rakennukseen, jonka on suunnitellut C.L. Engel (fi.wikipedia.org/wiki/Carl_Ludvig_Engel), ja sen pääsisäänkäyntiin.

Korpikuuset taideteos Tampere taidemuseo

KUVA: Taidemuseon piha-alueelta löytyy useampikin taideteos, kuten kuvassa oleva Mauno Juvosen “Korpikuuset” teos vuodelta 1974. Teos, joka on pystytetty Gabriel Engbergin muistolle, esittää abstrahoituja kuusia, sijoitettuina graniittiselle jalustalle. Teoksen aihe juontaa siitä, että taidemuseon johtanakin toimineen Engbergin taiteessa metsämaisemat olivat keskeinen aihe.

Taidemuseosta löytyy kuitenkin myös nykytaidetta, etenkin teoskokonaisuus Suomen vuoden nuoriksi taiteilijoiksi valittujen tekemistä töistä.

Parhaiten tunnettu osa taidemuseon kokoelmaa on kuitenkin Tove Janssonin tekemät alkuperäiskuvitukset hänen luomastaan Muumimaailmasta, jotka nykyisin ovat kuitenkin esillä omissa tiloissaanTampereen pääkirjaston Metso-rakennuksessa.

Tampere taidemuseo esittelee pysyvissä ja vaihtuvissa näyttelyissään varsinkin erilaisia taidehistoriallisia teemoja, kuin myös nykytaiteen ajankohtaisimpia ilmiöitä.

Näyttelytoimintansa ohella museo tunnetaan myös taiteellisista julkaisuistaan sekä “Vuoden Nuori Taiteilija” -tapahtumasta (www.tampere.fi/taidemuseo/nayttelyt/vnt.html).

Taidemuseon tiloista löytyy myös museokauppa (www.tampere.fi/taidemuseo/museokauppa.html), jonka valikoima kattaa museon näyttelyihin liittyvät julkaisut, taidepostikortit, kuin myös lahjatavaroiksi sopivat taide-esine tuotteet.


Taidemuseon läheltä löytyviin muihin Tampereen nähtävyyksin kuuluvatAmurin työläismuseokortteli, Aleksanterin kirkko, sekä Muumilaakso-museo.