Tampereen Työväen Teatteri

Tampereen Työväen Teatteri on maan viimeinen toiminnassa oleva työväenteatteri, ja toinen kaupungin merkittävistä teattereista, jotka yhdessä ovat antaneet Tampereelle maineen teatteripääkaupunkina.

Työväenteatteri on ollut toiminnassa vuodesta 1901 lähtien, ja se jatkoi Työväenyhdistyksen perustaman näytelmäseuran vuonna 1895 alkanutta toimintaa vuonna 1900 valmistuneessa työväentalossa, nykyisin Vanha päänäyttämö -nimellä tunnetussa tilassa.

Tampereen Työväen Teatteri

KUVA: Näkymä Työväenteteatterin rakennuksen julkisivuun sen edestä menevältä Hämeenpuistolta.

Jos olet kiinnostunut tutustumaan Työväenteatterin historian vaiheisiin, yksi paras keino on lukea Professori Panu Rajalan tekemä kolmiosainen kirjasarja:

  • Taiteesta ja taistelusta (kertoen teatterin historiasta 1901 – 1918)
  • Titaanien teatteri (kertoen teatterin historiasta 1918 – 1964)
  • Tasavallan toinen teatteri (kertoen teatterin historiasta 1964 – 2001)

Nykyisin teatteritoiminta koostuu vuosittain noin 9:stä ensi-illasta sekä kaikkiaan yli 350:sta esityksestä. Ensi-illat ovat jakautuneet siten, että syyskaudella on keskimäärin kuusi ja kevätkaudella kahdesta kolmeen ensi-iltaa.

Teatterin päänäytökset tapahtuvat teatterirakennuksen uudessa osassa, joka valmistui vuonna 1985, tehden siitä yhden uusimmista merkittävistä teatterirakennuksista maassa (jonka jälkeen on valmistunut mm. Suomen Kansallisoopperan rakennus vuonna 1993).

Näytöksiä järjestetään kaikkiaan kuitenkin kolmella näyttämöllä:

  • Suuri näyttämö (736 paikkaa, katsomo on yhtenäinen ja salissa on tuolirivejä 17)
  • Vanha päänäyttämö (404 paikkaa)
  • Kellariteatteri (159 paikkaa)

Voit tutustua näyttämöiden historiaan, katsomokarttoihin, sekä ajankohtaiseen esityskalenteriin Tampereen työväenteatterin nettisivujen avulla, osoitteessa www.ttt-teatteri.fi.

Tampere – Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28 – 32
33201 Tampere

Teatterin lippumyymälä sijaitsee Suuren näyttämön ohesta osoitteessa Hämeenpuisto 32, mutta voit ostaa lippuja myös suoraan netin kautta, Lippupisteen (www.lippu.fi) palvelusta.


Teatteriravintola Tilda palvelee Suuren näyttämön ja Vanhan päänäyttämön lämpiöissä, kun taas Kellariteatterin väliaikatarjoilusta huolehtii Ravintola Natalie.