Tanskan nähtävyydet

Tanskan nähtävyydet parhaimmistoa ovat Kronborg linna, Tivoli Gardens huvipuisto, Pieni merenneito patsas, Legoland huvipuisto, ja Ribe.

Kronborg linna (www.kronborg.dk/en.aspx) sijaitsee Elsinoressa, ja se on yksi Pohjois-Euroopan tärkeimmistä Renesanssi linnoista.

Linnan rakennettiin Tanskan kuninkaan Eerik Pommerilaisen toimesta 1420-luvulla (ja jälleenrakennettiin 1585), tarkoituksena periä maksu kaikilta Baltian merelle tulevilta tai poistuvilta laivoila, sillä linna sijaitsee aivan Tanskan ja Ruotsin kapean salmen vieressä.

Linnan teki maailmankuuluisaksi kuitenkin Shakespearen “Hamlet”, jossa linna toimi Tanskan Prinssi Hamletin kotilinnana ja Elsinore Hamletin kotikylänä.

Linnan kohokohtia ovat sen vuodelta 1580 peräisin olevat 40 seinävaatetta, jotka kuvaavat 113 Tanskan kuningasta ja Holger Danske patsas. Legendan mukaan, jos Tanskan Kuningaskuntaa uhkaa ulkomainen vihollinen, kivipatsas herää eloon, ja Holger Danske johdattaa joukot maan puolustukseen.

Voit tutustua linnaan esimerkiksi opastetun kierroksen avulla, joka on tarjolla englanniksi ja tanskaksi.

Tivoli Gardens huvipuisto (tivoli.dk) on Pohjois-Euroopan kuuluisin huvipuisto, joka avattiin yleisölle vuonna 1843, joka tekee siitä myös maailman toiseksi vanhimman huvipuiston (vanhin on Dyrehavsbakken läheisellä Klampenborgissa).

Tivoli tunnetaan varsinkin erityispiirteistään, joihin kuuluvat rakennukset jotka on tehty eksoottiseen Orientin tyyliin, ja paikan iltavalaistus, joka valaisee huvipuiston ja sen puutarhat.

Huvipuisto teki vaikutuksen myös Walt Disneyhin, joka sai idean omaa nimeään kantaville huvipuistoille käytyään vaimonsa Lillyn kanssa Tivoli Gardensissa.

Huvipuiston kohokohtia ovat huvipuiston puinen vuoristorata, Rutsjebanen, vuodelta 1914, ja maailman korkein karuselli, Himmelskibet, joka on 80 metriä korkea ja tarjoaa panoramiset näkymät lähialueille.

Alueella voit myös nähdä mm. konsertteja, teatteri esityksiä, ja pantomiini performansseja.

Pieni merenneito patsaan takana on Tanskalaisen Hans Christian Andersenin satu “Pieni merenneito” (1837), ja siitä on tullut kansallinen maamerkki, ja symboli Kööpenhaminan kaupungille.

Patsas, joka sijaitsee Kööpenhaminan satamassa Langeliniessa, on Tanskan suosituin turistinähtävyys ja yksi kuvatuimmista patsaista maailmassa.

Suosittu tapa nähdä patsas on osallistua yhdelle Kööpenhaminan kanaaliristeilyille (www.canaltours.com/dct/en) jotka menevät patsaan vierestä. Pääset paikalle halutessasi myös erilaisilla opastetuilla bussi nähtävyys kierroilla.

Tanskan nähtävyydet parhaimmistoa on myös Legoland huvipuisto (legoland.dk), joka on suosituin Kööpenhaminan ulkopuolisista nähtävyyksistä, sijaiten Billundissa.

Legopalikoiden ympärille ja avulla rakennettu puisto on avoinna maaliskuusta lokakuuhun, ja se koostuu erilaisista teemaalueista, joihin kuuluvat Duplo Land, Adventure Land, Miniland, Pirate Land, Lego City, ja Knights’ Kingdom, joista Minilandista on muodostunut Billundin kaupungin tärkeimpiä symboleita.

Kaiken kaikkiaan Legolandissa on noin 50 huvilaitetta. Alueelta löytyy myös lahjakauppa ja erilaisia ravintoloita.

Ribe (visitribe.com) on Tanskan vanhin kaupunki (perustettu 854), sijaitsee Jutlandin alueella, ja tunnetaan idyllisistä, hyvinsäilyneistä (n. 110 taloa on suojeltuja) rakennelmistaan ja museoistaan.

Tutustumisen arvoisia rakennuksia kaupungissa ovat mm. Ribe Katedraali, Ribe Viikinkimuseo (ribesvikinger.dk), ja Ribe Taidemuseo (www.ribe-kunstmuseum.dk).

Yksi nähtävyys on osallistua historiallisen Yövartian jokailtaiseen kaupunkikierrokseen toukokuun alun ja syyskuun puolenvälin välisenä aikana.

Voit kävellä Yövartijan mukana tämän reittiä Riben vanhankaupungin läpi, samalla kun hän laulaa varoittaakseen kansalaisia lähenevästä yöajasta, ja kertoo kansantarinoita paikallisista historiallisista tapahtumista kuten noidista, tulvista, ja tulipaloista.

Yövartian kierros alkaa Riben markkinapaikalta, Ravintola Weis Stuen edestä, ja kierros, joka kestää noin 45 minuuttia, on ilmainen.

Matka Legolandiin


Matka Legolandiin on yksi suomalaisten suosimista kesäisistä lomakohteista, näkemään Tanskassa sijaitsevaa yli 50 miljoonasta legopalikasta rakennettua nähtävyyttä ja sitä ympäröivää huvipuistoa.