Tarton asukkaiden kotimuseo

Tarton asukkaiden kotimuseo eli Tartu Linnakodaniku Muuseum sijaitsee yhdessä kaupungin vanhimmista puurakennuksista, ja esittelee paikallista 1800-luvun asumistyyliä.

Museorakennus, joka valmistui vuonna 1740, sijaitsee alueella, jota historiallisesti ympäröi vanha Tarton kaupunginmuuri, ja tontti olikin yksi ensimmäisiä Tarton asutettuja alueita, jonka rakennuksiin olevia viitteitä löytyy historiankirjoista aina 1500-luvulta saakka.

Tarton asukkaiden kotimuseo

KUVA: Tartu Linnakodaniku museon julkisivua osoitteessa Jaani 16, lähelläJohanneksen Kirkkoa

Tarton asukkaiden kotimuseo on kalustettu ja tehty esittelemään keskiluokkaisen kaupungin asukkaan tyypillistä kotia vuodelta 1830.

Asuintilat on rekonstruoitu periodille tyypilliseen muotiin, mukaanlukien Biedermeier (fi.wikipedia.org/wiki/Biedermeier) tyyliset sisustukset ja huonekalut.

Tartu Linnakodaniku Muuseum
Jaani 16
Tartu 51007
Avoinna: ke – la klo 11 – 17, ja su klo 11 – 15
linnamuuseum.tartu.ee

Tutustuttavissa oleviin tiloihin kotimuseossa kuuluvat olohuone, halli, ruokailuhuone, makuuhuone, sekä keittiö.

Tärkein näistä tiloista on oleskeluhalli, johon 1800-luvulla keräännyttiin iltaisin perheen toimesta keskustelemaan, lukemaan, kuuntelemaan musiikkia, ja tila toimi myös paikkana, jossa perheen vieraat vastaanotettiin.


Suosituin tiloista vierailijoiden keskuudessa on kuitenkin 1800-luvun tyylinen keittiö, joka on rakennettu museorakennuksen keskusosaan.