Tarton kaupunginmuurin rauniot

Tarton kaupunginmuurin rauniot ovat jäänteitä 1300–1400-luvuilla rakennetusta kaupungin noin kahden kilometrin pituisesta puolustusmuurista.

Tarton historiallinen kaupunginmuuri rakennettiin 1300–1400-lukujen aikana, ja sen kahden kilometrin matkalla oli kaikkiaan yhdeksän porttia ja 27 tornia.

Tästä kokonaisuudesta muurista on säilynyt tähän päivään saakka vain kolme lyhyttä osaa, sekä osa vallihautaa, joka on kunnostettu yliopiston kasvitieteellisen puutarhan lammikoksi.

Tarton kaupunginmuuri

KUVA: Kaupunginmuurin raunioita Vabaduse pst kadun varrella.

Muuri tuhottiin venäläisten joukkojen toimesta tsaari Pietari Suuren käskystä vuonna 1708, jolloin kaupungin kaupunginmuurin räjäytyksen lisäksi kaupungin kirkot ja talot sytytettiin tuleen.

Ennen tuhoutumistaan kaupungin muuri ympäröi Toomemägi mäkeä ja ulottui idässä aina Magasini-kadun ja Vabaduse-puistotien välille, kun taas pohjoisessa muuri kulki Lai-kadun ja etelässä Poe-kadun tienoilla.


Muurin historiallisen kulkureitin varrelta löytyy muistolaattoja, ja suosituin nähtävyyskohta säilyneestä osasta muuria löytyy Vabaduse pst kadun varrelta, Vabadus-sild sillan viereltä.