Tarton Kaupunkimuseo

Tarton Kaupunkimuseo eli Tartu Linnamuuseum on hienossa kaupunkipalatsissa Narva mnt. kadun varrella toimiva, Tarton historiaa esittelevä museo.

Kaupunkimuseo perustettiin vuonna 1955 keräämään, tutkimaan, ja esittelemään esineistöä, joka liittyy etenkin maan historiaan.

Näyttelyiden ohella museon toimintaan kuuluvat myös Tarton Historiapäivät, Hansa Konferenssit, sekä museon toimintaa esittelevä vuosikirja, jota on julkaistu vuodesta 1995 lähtien.

Tartu Linnamuuseum

KUVA: Näkymä rostockilaisen arkkitehti J.H.B. Walterin suunnittelemaan museorakennukseen, joka valmistui vuonna 1790. Muihin Walterin kuuluisiin töihin kaupungin alueella kuuluu esimerkiksi Tarton raatihuone.

Tarton kaupunkimuseo

KUVA: Pääsisäänkäynti museorakennukseen osoitteessa Narva mnt. 23, Tartu 51009. Museo on avoinna vuoden ympäri tiistaista lauantaihin klo 11 – 18.

Tartu Linnamuuseum kaupunkimuseo esittelee Tarton historiaa sekä pysyvän näyttelyn avulla, että vaihtuvateemaisten väliaikaisten näyttelyiden kautta.

Museon pysyvästä näyttelystä löytyy muun muassa kaupungin historiaa esitteleviä valokuvia, arkeologisia löydöksiä, taidetta, numismaattisia esineitä, sekä muita historiallisesti merkittäviä esineistöjä.

Näistä arkeologiset löydökset muodostavat noin kolmanneksen kokoelmista, ja tarjolla on paljon esineistöä etenkin Tarton keskiaikaiselta kultakaudelta, mukana harvinaisia venetsialaisia lasiesineitä 1200-luvulta.

Kaikkein kattavin kokoelma museon esineistöstä on kuitenkin sen numismaattinen kokoelma, joka edustaa kolikkoja joita on käytetty Tartossa sen olemassaolon läpi, ja lisäksi nähtävillä on myös joukko ulkomaisia kolikkoja keskiajalta aina 1900-luvulle saakka.


Tarjolla olevaan pysyvään sekä vaihtuviin teemanäyttelyihin voi tutustua jo etukäteen paikan nettisivuston kautta, osoitteessa linnamuuseum.tartu.ee.