Tarton raatihuone on vuodelta 1786 oleva varhaisklassistisen arkkitehtuurityylin hallintopalatsi aivan kaupungin keskustassa.
Vuonna 1786 valmistunut raatihuone on järjestyksessään kolmas kaupungin raatihuone, jonka rakentamiselle tuli tarve vuoden 1775 Tarton suurtulipalon tuhotessa aikaisemman raatihuoneen samalta paikalta.
Ensimmäinen raatihuone oli rakennettu paikalle keskiajan paikkeilla, sillä jo tuolloin raatihuoneen aukio oli Tarton keskus, tärkein kauppapaikka, ja alue, joka yhdisti Toomemäellä olleen linnoituksen ja Emajoen rannan sataman toisiinsa.
KUVA: Raatihuone kuvattuna sen edustalla olevalta raatihuoneen aukiolta, jonka ympäriltä löytyy muitakin merkittäviä nähtävyyksiä, kuten Tarton taidemuseo ja Kivisilla galleria.
KUVA: Raatihuoneentoria, jolta lähtee myös kaupungin tärkein ostoskatu, kävelykatuna toimiva Rüütli.
KUVA: Yksi raatihuoneen aukion kohokohdista on sen yläpäässä oleva, vuonna 1998 valmistunut suutelevia opiskelijoita kuvaava suihkulähde.
KUVA: Lähikuva Mati Karminin valmistamista suihkulähteen patsaista, joista on tullut valmistumisensa jälkeen yksi Tarton tärkeimmistä symboleista.
Nykyisen raatihuoneen rakentaminen alkoi vuonna 1782, Rostockilaisen arkkitehti John Heinrich Bartholomäus Walterin suunnitelmien mukaisena, ja avajaiset vietettiin vuonna 1786.
Rakennuksen, joka edustaa pääasiassa varhaisklassistista tyyliä, viimeistelytyöt jatkuivat kuitenkin aina vuoteen 1789 saakka.
Periodi oli arkkitehtuuritaiteen siirtymiskauden aikaa, josta osoituksena barokkityyliä oleva, vuonna 1784 valmistunut torni, jonka esikuvana on käytetty varsinkin Alankomaista tuttuja barokkityylin kaupunkipalatseja.
Hyvä aika käydä tutustumassa raatihuoneen rakennukseen on päivittäin kello 12, 18, ja 21, jolloin tornin 18 kelloa soittavat kellopelisävelmiä.
Historiansa aikana raatihuone on pitänyt raadin tapaamispaikan ohella muitakin tehtäviä, kuten vankilan (kellarikerroksessa ja ensimmäisen kerroksen vasemmanpuoleisessa siivessä), vaakahuoneen(oikeanpuoleisessa päädyssä), vuodesta 1922 rakennuksessa on ollutapteekki, ja nykyisin myös kaupungin matkailuneuvonnan toimipiste.
Historiallisesti raadin tiloina toimivat kaksi ylintä kerrosta, joihin vei heti ulko-ovelta alkanut portaikko, ja joista löytyivät oikeuden huoneet, pormestarin vastaanottohuone, sekä raadin sali.
Raatihuone toimii vielä tänä päivänäkin Tarton kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kokouspaikkana.