Tarton Uspenskin katedraali

Tarton Uspenskin katedraali on vuonna 1840 valmistunut kaupungin ortodoksisen kristinuskon pääkirkko, jonka tiloissa on mm. vihitty kuuluisa venäläinen runoilija Igor Severjanin.

Osoitteessa Magasini 1 oleva uusklassismin arkkitehtuurityylisuunnan katedraali, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1783, muodostaa rakennuskompleksin yhdessä sen pohjoispuolella olevan pitkän papintalon kanssa.

Tarton Uspenskin katedraali

KUVA: Uspenskin katedraalin julkisivua nähtynä Munga-kadun puoleiselta sivustalta päin.

Paikka, jossa katedraali sijaitsee, on kirkkohistoriallisesti erittäin tärkeä, sillä samalla paikalla sijaitsivat myös Dominikaanien luostariveljeskunnan Maria Magdalenalle pyhitetty kirkko, joka rakennettiin 1300-luvun tienoilla, sekä paikalle Venäjän keisarinna Elisabetin määräyksestä rakennettu kivikirkko vuonna 1754, joka tuhoutui vuoden 1775 suurtulipalossa.

Varsinkin ulkoisesti upea ortodoksikatedraali on rakennettu varhaisen venäläisen uusklassismin mukaisten periaatteiden mukaan, ja tarjoaa kohokohtina esimerkiksi yhdestä suuresta ja neljästä pienemmästä liekkikupolista olevan kupoliston.

Pohjoispäädyssä oleva papintalo oli alunperin kuuden asunnon sisällään pitänyt rivitalo, mutta se jälleenrakennettiin vuosina 1854-1855 papintaloksi, muodostaen yhtenäisen kompleksin kirkon kanssa.


Kirkon tiloissa on vieraillut tai siellä on vihitty useita suurmiehiä, kuten venäläiset runoilijat Vassili Zukovsk ja Nikolai Jazõkov sekä heidän muusansa, siskokset Maria Protassova Moierit ja Aleksandra Protassova-Vojeikovat, joista ensinmainitun henkilöhahmo ja kohtalo ovat esikuvina Alexander Puškinin Tatjana Larinan hahmolle teoksessa “Jevgeni Onegin” (fi.wikipedia.org/wiki/Jevgeni_Onegin).