Tartto nähtävyydet

Tartto nähtävyydet suosittuihin kohteisiin kuuluvat Tarton raatihuone, Johanneksen kirkko, Tarton tuomiokirkko, Antoniuksen käsityökillan talo, sekä Tasku Center kauppakeskus.

Tarton raatihuone, joka valmistui vuonna 1786 John Heinrich Bartholomäus Walterin suunnitelmien pohjalta, on aukioineen ollut kaupungin tärkein kauppapaikka ja merkittävin keskus aina keskiajalta saakka…

…historiallisesti yhdistäen Toomemäellä olleen linnoituksen ja Emajoen rannan sataman toisiinsa.

Hyvä aika käydä tutustumassa varhaisklassistista tyyliä edustavaan palatsimaiseen raatihuoneeseen on päivittäin kello 12, 18, ja 21, jolloin tornin 18 kelloa soittavat kellopelisävelmiä.

Tarton raatihuoneen tori

KUVA: Näkymä raatihuoneelle ja sen edustalta löytyvään idylliseen aukioon, jonka kohokohtana on Mati Karminin tekemä, suutelevia opiskelijoita kuvaava suihkulähde.

Raatihuoneen rakennuksesta löytyy nykyisin myös kaupungin monipuolinen matkailuneuvonnan toimipiste, josta saa esimerkiksi ilmaisia, nähtävyyksien sijainteja osoittavia karttoja.

Tartto nähtävyydet parhaimmistosta Tarton Johanneksen eli Jaanin kirkkoa on rakennettu 1200-luvun lopulta, nykyisen ulkomuodon valmistuessa 1300-luvun loppua kohden.

Johanneksen kirkko Tartto

KUVA: Tarton Johanneksen kirkko.

Ulkoisesti kirkon kohokohtiin kuuluu varsinkin sen massiivinen länsitorni, sekä läntisen julkisivun kruunaava päätykolmio, jonka syvennyksissä on tuomiopäivää esittävä patsasryhmä, yhteensä 15 patsasta.

Kirkkoa koristi alunperin yli 1000 samantyyppistä, poltetusta savesta eli terrakotasta tehtyjä patsaita — joista vain osa on säilynyt näihin päiviin saakka.

Rakennuksessa vieraillessa kannattaa tutustua myös sen kellotornissa (kesäkauden auki) olevaan, 30 metrin korkeudesta löytyvään näköalatasanteeseen.

Tarton tuomiokirkko, joka oli historiallisen Liivinmaan suurin pyhättö, valmistui 1500-luvun alussa, mutta sen rakentaminen alkoi jo hyvissä ajoin 1200-luvun kuluessa.

Tarton tuomiokirkon torni

KUVA: Näkymä tuomiokirkon rakennuksiin Tarton korkeimman oikeuden historiallisen rakennuksen edustalta.

Kirkko, joka edustaa arkkitehtuurityyliltään tiiligotiikkaa, sijaitsee Toomemägi (suomeksi “Tuomiokirkonmäki“) mäeltä, jolta löytyi aikoinaan myös piispan palatsi, ja näiden sisältämä alue oli historiallisesti erotettu muusta kaupungista vahvan muurin avulla.

Ulkoisesti rakennuksen kohokohtiin kuuluvat sen kaksi 1400-luvun jälkipuolella valmistunutta kirkontornia, joiden huipulla olevalla näköalatasanteella on mahdollista vierailla (huhtikuu-marraskuu periodilla).

Kirkkorakennus vaurioitui pahoin Liettuan sotien ja sitä seuranneiden selkkausten aikana, siten, että 1600-luvun alkuun mennessä kirkon holvirakenteet olivat pääosin tuhoutuneet.

Nykyisin osittain jälleenrakennettuun osaan voi tutustua (tornien lisäksi) sen sisältämän Tarton yliopiston historiallisen museon (www.ajaloomuuseum.ut.ee) suhteen.

Antoniuksen käsityökillan talo sisältää tartolaisia muotoilijoita, taiteilijoita, ja käsityöläisiä yhdistävän killan tilat.

Antoniuksen käsityökillan talo Tartto

KUVA: Käsityökillan rakennuksien julkisivua Johanneksen kirkon lähellä.

Killan käsityöläismestarit pitävät studioitaan Lutsu-kadun varrella olvien kolmen talon – Savitalon, Mestarientalon, ja Killantalon – verstaissa.

Kilta on toiminut tiloissa nykyisessä muodossaan vuodesta 1999, ja talojen nähtävyyksien pääanti, yli kymmenen eri mestariverstaanvalikoima, on keskittynyt Mestarientalon tiloihin.

Tasku Center kauppakeskus on keskeisellä paikalla, linja-autoaseman vieressä keskustassa sijaitseva moderni kauppakeskus, joka valmistui vuonna 2008.

Tasku Centre kauppakeskus Tartto

KUVA: Tasku ostoskeskuksen rakennuksia kuvattuna Tartu Kaubamaja tavaratalon edustalta, Vabaduse pst kadulta.

Moderni Tartto tarjoaa useita erinomaisia ostoskatuja, mutta myös monipuolisia kauppakeskuksia, joista yksi moderneimmista on Tasku Center.

Ostoskeskus tarjoaa yli 30:n myymälän valikoiman, kuin myös eteläisen Viron suurimman elokuvateatteri-kompleksin, Cinamonin, sekä Dorpat konferenssikeskuksen.

Yksittäisiin myymälöihin Taskussa kuuluvat…


  • New Yorker,
  • Sony Center,
  • Mango,
  • Jack & Jones,
  • Guess, sekä
  • Camel Active.

Ostoskeskuksen antiin kuuluu myös Viron suurimpiin kuuluva kirjakauppamyymälä, Rahva Raamat, sekä useita kahviloita ja ravintoloita, mm. Coffee IN ja Peetri Pizza, shoppailun ohella levähtämiseen.