Telemark laskettelu

Telemark laskettelu käyttää murtomaahiihdon tyylisiä siteitä, joissa laskettelusuksi on kiinni monoihin vain varpaiden puolelta.

Telemark kiinnitetään usein terminä myös Telemark käännökseen, ja tyyli tunnetaan myös “vapaa kanta lasketteluna”.

Nimi tulee siitä, että, toisin kuin laskettelu suksissa, Telemark sukset kiinnitetään monoihin vain varvasosaltaan, samoin kuin kiinnitys toimii murtomaahiihdon suksien kohdalla.

Kuuluisat Telemark käännökset tehdään siten, että toisen suksen kantapää on käännöksessä kiinni suksessa, ja toinen suksi vedetään laskettelijan ruumiin alle koukistetun polven ja nostetun kantapään avulla.

Telemark tyylinen laskettelu sai alkunsa vuonna 1868, kun Sondre Norheim esitteli tyylinsä Norjassa. Tyylistä tuli nopeasti suosituin laskettelutyyli Euroopassa, ja Norjassa tyyli hallitsi aina pitkälle 1900-luvulle saakka.

Muualla kuitenkin 1910-luvulla alkaen uudemmat tyylit nopeasti syrjäyttivät Telemarkin varsinkin Keski-Euroopan alppirinteissä.

Uudemmat tekniikat olivat helpompia oppia, ja ne mahdollistivat lyhyemmät käännökset, jotka sopivat paremmin alppimaastoihin.

Tekniikka on nimetty Norjan Telemark maakunnan mukaan.

Telemark tyylin suosio laski maailmanlaajuisesti uusien tyylien myötä, mutta tyylisuunnan uuden tulemisen aikakausi alkoi Yhdysvalloista 1970-luvun aikana, varsinkin laskettelijoiden takaisin-perusteisiin-vastareaktiona korkean teknologian tuotteiden tulemiselle mukaan lasketteluun.

Tästä Telemark hiihdon uuden tulemisen taustasta johtuu myös se, että rinnevaatteina Telemark hiihtäjillä usein näkee perinteisiä vaatteita.

Useimmat nykyiset Telemark sukset ovat lähes identtiset moderneihin laskettelusuksiin, mutta poikkeavat kiinnityksiltään kantapään ollessa vapaana suksesta, joka mahdollistaa syvät, pehmeät Telemark käännökset.

Moderni kehitys Telemark suksissa on vienyt suksia muodoiltaan lyhyemmiksi ja leveämmiksi, ottaen suuntauksena vinkkejä sekä laskettelusuksien kehityksestä että lumilautailusta.

Monilla valmistajilla on olemassa edelleen Telemark erikoissuksia, jotka ovat usein myös kevyempiä ja pehmeämpiä ja usein muodoiltaan poikkeavia vastaavista laskettelusuksista.


Telemark monot ovat usein vieläkin nahkakenkiä, mutta suosituimpia kenkiä ovat polymeeri “Pebax” monot, joissa on tarvittava Telemark kiinnityskohta kärjessä.