Thaimaa Koh Chang

Thaimaa Koh Chang joka tunnetaan myös Ko Chang nimellä on toiseksi suurin saari Thaimaassa noin 310 km Bangkokista itäisellä Thaimaan rannikolla.

Saari sijaitsee lähellä rajaa Kambodian kanssa, Thaimaan lahdella.

Paikan nimi tarkoittaa Elefanttisaarta, joka tulee sen ydinosan muodostamasta elefantin hahmosta.

Nykyisellään saarella on kaikkiaan 8 kylää.

Koh Chang on vuoristoinen saari jonka korkein kohta on Khao Salak Phet huippu 744 metrin korkeudellaan.

Vierailijoiden iloksi paikalla on myös useampia vesiputouksia, meririuttoja, ja eksoottisia sademetsiä.

Saaren alue on noin 217 neliökilometrin kokoinen, ja toimii tärkeänä satamana varsinkin monsuunikauden aikana.

Saari on osa Mu Ko Chang Kansallista Meripuistoa, ja alue on kasvanut aina 1980 luvun puolestavälistä alkaen merkittävämmäksi turismin alueeksi.

Turismin kasvuun vaikuttaneita tekijöitä ovat olleet infrastruktuurin kehittyminen, ja malarian poistuminen alueelta noin vuonna 2000, paikallisten viranomaisten mukaan.

Saarella käykin vuosittain noin 655 000 vierailijaa, joista noin 2/3 on Thaimaalaisia. Turismin kasvun myötä saaren maahinnat ovat nousseet voimakkaasti, ja alueelle on tullut useita korkeatasoisia lomakeskuksia, jotka soveltuvat esimerkiksi onnistuneeksi häämatka Thaimaa lomaksi.

Koh Changin viehätyksiin kuuluvat 51 pienempää rantasaarta, alueella esiintyvät punaiset arvokivet, mehukkaat Rakam hedelmät, ja sen ainutlaatuiset luonnonnähtävyydet itäisimmällä osalla provinssia.

Ensimmäiset Thaimaa Koh Chang reppumatkailija turistit alkoivat saapua Ko Changiin 1970-luvun puolessavälissä, ja 2000-luvun alusta alkaen kehitys on ollut turismin kasvun kannalta erittäin nopeaa, tehden paikasta yhden suosituista matkakohteista Thaimaasta sekä paikallisille että ulkomaalaisille turisteille.

Saari on noin 30 km pitkä ja noin 14 km leveä, tarjoten aluetta yhteensä noin 217 km² ja sen kansallispuistosta noin 70% on merellistä osuutta.

Saaren sisäosa on vuoristoinen, ja sen aluetta kattavat trooppiset sademetsät. Korkein kohta maan sisäosan alueella on 743 m korkuinen Khao Salak Phet.

Länsiosista Koh Changia suosituimpia alueita turismille ovat varsinkin Hat Sai Khao, Hat Kai Mook ja Hat Ta Nam kylät, ja eteläisellä osalla varsinkin Laem Bang Bao on suosittu matkakohde.

Läntisen saaren osan alueet yhdistää yksi tie, ja muille alareiteille alueiden sisällä on tyypillistä erittäin suuret korkeuserot, joista johtuen itäisessä osassa on erittäin vähän teitä.

Yksi suosituimmista tavoista pääst saarelle on lautalla joka lähtee Laem Ngopista läheltä Tratia.

Saari on muodostanut yhden maakunnista Tratin provinssissa vuodesta 2007.

Maakunta jaetaan edelleen kahteen ala-maakuntaan (tambon), jotka nekin jaetaan edelleen 9 kyläksi (muban).

Thaimaa Koh Changin saari koostuu kokonaisuudessaan seuraavista saarista:

 • Salakpetch
 • Salakkork
 • Jekbare
 • Baan Danmai
 • Klong Son
 • Klong Praw
 • Klong Nonsri

Thaimaa Koh Changin saarta ympäröi 51 pienempää saarta, ja sen itään saaresta sijaitsee Kambodia, ja länteen Thaimaan provinssi Chanthaburi.

Ko Changilla on kolme kautta, jotka ovat:

 • viileä kausi (marraskuu-helmikuu)
 • kuuma kausi (maaliskuu-toukokuu)
 • sateinen kausi (kesäkuu-lokakuu)

Sääoloihin vaikuttaa varsinkin sen sijainti ja sen oleminen saari, jonka takia alueella sataa erittäin paljon, noin 4 000 mm. vuosittain.

Thaimaa Koh Chang saarella ei ole olemassa lentokenttää, vaan lähin lentokenttä löytyy Amphoe Muang Tratista mantereen puolella.

Yksi lentopalvelu, Koh Chang Air Taxi, on kuitenkin olemassa, mutta sen pääasiallinen toimiala on tarjota nähtävyyslentoja vesitasokoneella.

Ko Changissa on vain kaksi päätietä, yksi itäisellä ja yksi läntisellä puolella.

Kumpikin näistä kahdesta tiestä saa alkunsa Ao Sapparot alueelta, ja kumpikin tie vie pitkin saaren rannikkoja. Pääteistä erkanee pienempiä teitä, kuten tiet Ploytalay lomakeskukseen ja Keereephetiin, sekä Klong Neung ja Klong Phu vesiputouksille.

Lauttayhteyksistä suosituimpiin kuuluu Trat kylässä oleva Laem Ngob, joka on vastapäätä Ko Changin saarta, ja lautat lähtevät sieltä kolmelta laituri-alueelta.

Laitureista

 • Ao Thammachatin laituri tarjoaa päivittäisiä lauttamatkoja Ao Sapraros laituriin saaren puolella,
 • Center Point laituri puolestaa tarjoaa lauttayhteyksiä noin tunnin välein Dan Kao laiturille saarella, ja laitureista vähiten liikennöity,
 • Laem Ngob, tarjoaa harvemmin vuoroja, ja se on myös muussa käytössä.

Jos haluat matkata saarella moottoripyörällä, niitä voidaan vuokra useista vuokraamoista joita löytyy läpi saaren kylien. Voit ottaa myös motorbike-taxi kyydin, joka on varteenotettava vaihtoehto perinteiselle taxi kyydille saarella.

Matkustavoista saarella yksi suosituimpia on Songthaew autot, jotka matkaavat edestakaisin kahta päätietä, ja joita voi käyttää joko julkisena kulkuvälineenä tai voit varata sellaisen myös täysin omaan käyttöösi.

Vesimatkojen suhteen suosittuja ovat varsinkin pitkät veneet, joita voit vuokrata käyttöösi läheisille saarille olevaa käyntimatkaa varten.

Ko Changin viimeaikainen suosio turismin kohteena perustuu paljolti sen rauhaisuuteen ja sen olemiseen vähemmän kehittynyt massaturismin lomakohteena vaikkapa Samui tai Phuket saariin verrattuna.

Saari sijaitsee noin 5 tunnin päässä Bangkokista bussilla, eikä paikkaan ole lentoyhteyttä, joten Thaimaa Koh Changin suhteellinen rauhallisuus turismin kohteena tullee jatkumaan.

Koh Chang tarjoaa lukuisia upeita rantoja, ja laajan eläinkunnan, johon kuuluu hyvä valikoima mm. lintuja ja peuroja. Huomattavia eläimiä saarella ovat mm. lyhythäntäinen makaki apina, pieni Intialainen sivettieläin, Jaavalainen mangustit, sekä 61 erilaista saarelle ominaista lintulajia.

Saarta kehitetään nykyisin eteenpäin osana turismi virtaa, joka usein vie kävijöitä ensin Samuin saarelle, joka on massaturismin kohde, ja edelleen Koh Changilta kohti Ko Kongin saarta Kambodzassa, jota on kehitetty kasinolomakylä käyttöön.

Saaren maa-alasta 85% on ollut vuodesta 1982 suojelukohde yhdessä sitä ympäröivien 51 pienemmän saaren kanssa, osana Mu Ko Chang Merellistä Kansallispuistoa.

Thaimaa Koh Chang nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat varsinkin vesiputoukset, kuten Klong Plu ja Kongoi.

Klong Plu on kaikkein suosituin saaren vesiputouksista, ja se on myös ainoa läntisellä puolella saarta oleva vesiputous.

Namtok Khlong Phlu on puolestaan iso ja yksi vaikuttavimmista vesiputouksista Ko Chang saarella, ja se tarjoaa kolmikerroksisen vesiputouksen noin 3 km Ao Khlong Phraolta.

Muista vesiputouksista huomattavia ovat mm.:

 • Klong Nonsi itäpuolella saarta
 • Klong Nueng
 • Khiri Petch on keskisuuri vesiputous noin 3 kilometrin päässä Salak Petchin kylästä
 • Kongoi joka tarjoaa kaikkiaan viisi vesiputousta lähellä Bangbaota
 • Thanmayom lähellä Thanmayom laituria

Ban Salak Phet on saaren suurin ja vanhin yhteisö, sijaiten eteläisellä osalla. Sen asukkaiden pääelinkeino on kalastus, sillä alue tarjoaa tuulilta ja myrskyiltä suojatun alueen jota ympäröivät vuoret ja saaret.

Kylän edessä on vanha Wat Salak Phet temppeli, joka rakennettiin aikanaan kuningas Rama V:nen käynnin kunniaksi.

Ranta-alueista tunnettuja ovat etenkin Laem Chaichet, joka sijaitsee Valkoisen Hiekan ja Klong Prao rantojen välissä, ja jonka rannat ovat suosittuja paikkoja nähdä auringonlasku, snorklata, meloa kajakilla, ja kalastaa.

Valkoisen Hiekan ranta on puolestaan yksi saaren pisimmistä rannoista, joka houkuttelee luokseen suuren joukon kävijöitä.

Suosittuihin vapaa-ajan viettotapoihin kuuluu mm. sen puhtaassa luonnossa kävely, varsinkin reittejä Klong Son:ista Kai Bae:en ja Kai Bae:sta Bang Bao:on.

Voit myös vuokrata maastopyörän esimerkiksi Hat Sai Khao:sta ja Hat Kaibae:sta ja matkata kanootilla läpi sisämaan alueen mangrove metsien.

Sukelteluharrastuksen osalta sukellusalueisiin kuuluvat esimerkiksi alueet Hin Kuak Maa, Hin Luk Bath, Hin Rap South, ja Hin Run Tek.

Kylpylöiden suhteen Ko Chang tarjoaa useita kohteita, joissa palveluina tarjolla mm. hieronnat, aromaterapia, yrtti-ihonkuorinnat, ja reflexologia hoidot. Suosituimpia kohteita näiden palvelujen suhteen ovat varsinkin parhaimmat lomakylät ja hotellit.

Kalaruokien lisäksi paikallista ruokakulttuuria värittävät useat trooppiset hedelmät, kuten rambutaani ja durio, huhtikuun ja heinäkuun aikana.

Thaimaa Koh Changin yöelämä ja baarit ovat jatkuvassa muutostilassa, ja tarjolla on paljon hyviä paikkoja viettää aikaa. Paikka ei kuitenkaan ole pääasiassa tunnettu iltaelämästään, kuten useat muut lomasaaret etelämpänä Thaimaata.

Thai Buddhismi on iso osa suuren osan saaren asukkaiden elämää, josta osoituksena paikan kylistä usein löytyy Buddhismin uskon temppeli.

Paikallisista asukkaista useat, huolimatta turismin kehittymisestä alueella, noudattavat edelleen perinteistä Siamilaista elämäntyyliä, joka monen mielestä lisää paikan viehätystä lomakohteena.

Erikoisista nähtävyyksistä saarella ovat varsinkin Baan Bang Bao kalastajakylä, joka on tunnettu majoitustensa vuoksi, jotka on rakennettu meren päälle, ja jokainen talo on yhdistetty toiseen sillan avulla.

Jotkin paikan taloista on muunneltu majoituspaikoiksi turisteille ja meriruoka ravintoloiksi. Isompi samanlainen kylä on Baan Dan Mai, joka tosin on paljon isompi kooltaan.

Yksi suosituista paikoista lähteä kalastuskierrokselle, mustekalakalastus retkelle, tai snorklaamaan Koh Mapring tai Koh Chang Noi alueille on Baan Khlong Son kylä.

Tunnetuin alueen eri vuotuisista tapahtumista on Koh Chang Yutthanavi päivä, jota vietetään myöhäisen tammikuun aikana Ko Chang Yutthanavi Muistomerkin luona Laem Ngop:ssa.

Tapahtuma järjestetään Kuninkaallisen Thaimaan Laivaston taistelun Ranskalaisia vastaan vuonna 1941 kunniaksi.

Tapahtumapäivänä nähtävillä on mm. Kuninkaallisen Thaimaan Laivaston näyttely ja erilaisia tapahtumia.

Ruoka-ja ravintola kulttuurin puolesta Ko Chang ravintolat erikoistuvat pääasiassa kalaruokiin, mutta paikallisiin erikoisuuksiin kuuluvat myös hedelmäiset viinit.

Paikka tarjoaa myös useita tilaisuuksia opetella Thai ruoanlaittoa aterioiden kuten tom yum kung osalta.

Thaimaa Koh Chang saarelta löytyy kaksi sairaalaa, Bangkok Koh Chang sairaala sekä Koh Chang sairaala, joiden lisäksi tarjolla on useampia pienempiä klinikoita ympäri saarta.

Saari on muodostunut myös suosituksi eläkepäivien viettopaikaksi ulkomaalaisille, sillä paikan suhteellinen rauhallisuus ja luonnonnähtävyydet tarjoavat useita eläkepäivien vieton etuja.

Saarella näkyy useita tv-kanavia, mukaanlukien Thaimaan kansalliset kanavat, satelliittien välityksellä näkyvät kv kanavat, kaapeli-TV sekä paikallinen TV kanava Koh Chang TV (www.kohchangtv.com).

Jos kaipaat kansainvälisiä lehtiä matkallasi Thaimaa Koh Changissa, niitä on tarjolla kirjakaupoista varsinkin Valkoisen hiekan rannalla (White Sand Beach), Lonely beach rannan, ja Ao Khlong Phrao:n alueella.


Pidempää asumista silmälläpitäen saarelta on helposti saatavissa kiinteä puhelinyhteys, satelliittipuhelin systeemit, kännyköitä ja internet yhteydet, sekä Thaimaan kansallisen postilaitoksen toimipisteitä.