Thaimaa Koh Lanta

Suosittu Thaimaa Koh Lanta turistisaari sijaitsee noin 70 km Krabi Town kylästä, ja osa siitä on luokiteltu kansallispuistoksi.

Andaman merellä sijaitseva Koh Lanta saaren (Koh Lanta Yai) nimen alkuperä on epäselvä, mutta se saattaa olla peräisin Javalaisesta sanasta “lantas”, joka tarkoittaa yhdenlaista kalojen grilliä.

Saarien muodostamaan alueeseen kuuluu kaksi suurempaa saarta, asutetumpi Koh Lanta Yai sekä pienempi Koh Lanta Noi, kuin myös useampi pienempi saari.

Thaimaa Koh Lanta saareen kuuluu 9 upeaa valkoisen hiekan rantaa, joita reunustavat upeat näkymät, joihin kuuluu noin 70 pienempää lähisaarta, koralliriuttoja, ja puiden peittämiä sisämaan kukkuloita.

Lisäksi alueella on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa esimerkiksi laitesukeltamista.

Suosituin saaren rannoista on 3 km pitkä Klong Dao, joka tarjoaa hienojakoisen valkoisen hiekan rannan ja matalapohjaisen kirkasvetisen vesistön. Ranta sijaitsee 2km Saladan laiturilta.

Osaa saariston luonnonkauneudesta on suojattu lailla, sillä alueelta löytyy Ko Lanta kansallispuisto, joka on muodostettu vuonna 1990. Koh Lantan saaren länsiosa on kuitenkin hyvin kehittynyttä palveluiltaan, ja tarjoaa useita tasokkaita lomakeskuksia ja bungalow majoituspaikkoja.

Saari, joka on 6km leveä ja yli 30km pitkä, onkin erittäin suosittu turismin kohde-alue, ja varsinkin Ruotsista tulee paljon turisteja alueelle.

Koh Lanta saarelta löytyy kaksi päätietä, joista toinen kulkee saaren rannan vierustaa pitkin.

Saaristo tarjoaa hyvät lauttayhteydet, jotka kulkevat päivittäin Koh Lanta saaren ja Krabin, Phuketin, ja Koh Phi Phin välillä. Lisäksi Phetpaily lautta kulkee päivittäin väliä Koh Lanta (Klongdao lähtölaituri) ja Koh Ngai sekä Koh Mook.

Alueen sisäisiin kuljetustapoihin kuuluu esimerkiksi pitkähäntäveneet, joilla pääsee käymään esimerkiksi lähisaarilla, songthaew (julkinen minibussi), jotka kulkevat ylös-alas pääkatuja kiintein matkustushinnoin, sekä erilaiset moottoripyörä-taksit.

Lähin juna-asema Koh Lanta saaren suhteen löytyy Trang provinssista, jonne tulee junia muun muassa Bangkokista. Lähimmät lentokentät puolestaan löytyvät Krabilta, Trangista, ja Phuketista, joista kustakin on hyvät tie ja lautta-yhteydet edelleen Koh Lantaan.

Suosituin tulokenttä Koh Lantaan on Krabin lentokenttä, joka sijaitsee noin 10 km päässä Krabi Town kylästä, ja tarjoaa myös kansainvälisiä lentoja useastakin kohteesta.

Turismi saarella on varsin uutta, sillä vielä varhaisella 1990-luvulla paikka oli vain kaikkein seikkailunhaluisimpien matkalaisten suosiossa alkeellisine majoituspaikkoineen. Nykyisin Koh Lanta on kehittynyt ja suosittu turistikohde, muttei kuitenkaan kehityksessä yllä vaikkapa Phuketin tai Koh Samuin tasolle.

Turistien keski-ikä on korkeampi kuin vaikkapa läheisellä Koh Phi Phi saarella, ja saarella vierailee paljon lapsiperheitä ja senioreja, joka näkyy paikan rauhallisuudessa lomakohteena.

Thaimaa Koh Lanta nähtävyydet parhaimmistoon kuuluu Lanta vanhakylä, joka on alueen kulttuurillisesti monimuotoisin, tarjoten kiinalaisia kauppiaita, alkuperäisiä Thai kalastajaperheitä, sekä historiallisen merellisten mustalaisten yhteisön.

Aikoinaan Koh Lantan vanhakylä toimi saaren satamana ja kaupallisena keskuksena, ja tarjosi suojaisan sataman sekä arabi- että kiinalaisille kauppalaivoille, jotka matkustivat isompien Phuketin, Penangin, ja Singaporen satamaien väliä.

Thaimaa Koh Lanta saarelta keskeltä löytyvät myös Khao Mai Kaew luolat, joista osa sisältää vaikuttavia stalaktiitti ja stalagmiitti esiintymiä, ja osa on erittäin isokokoisia lammen sisältäviä luolia.

Nähtävyyksiin kuuluu myös Orkidea-farmi, joka on varsinkin kukista pitävien turistien suosiossa. Kukkafarmi sijaitsee Pra Ae rannan alueella.

Aktiivilomaa viettäville paikka tarjoaa esimerkiksi sukelluspaikkoja, joiden tasoa pidetään maan parhaisiin kuuluvina. Merelliset nähtävyydet sisältävät valtavan kirjon erilaisia koralliriuttoja, luolia, merellisiä eläimiä, luolia, kivimuodostelmia, ja pieniä saaria.

Varsinkin Thaimaa Koh Lanta saaren läheltä löytyvät Hin Daeng sekä Hin Muang luokitellaan maan parhaisiin sukelluspaikkoihin kuuluviksi, ja ne tarjoavat yli 200 korallia sekä 108 erilaista riuttakalaa, joiden lisäksi paikoilta löytyy tuhansia muita merellisiä eläimiä ja organismeja.

Näistä Hin Muang tarjoaa esimerkiksi hienon violetti korallin sekä yhden parhaimmista paikoista nähdä valashai sukelluksen aikana.

Kalastus pitkähäntäveneellä, joka päivä-tai yökalastuksena, on myös suosittua ajanviettotapaa alueella, ja kalansaaliisiin kuuluvat varsinkin purjekalat, barrakudat, punainen napsijakala, sekä tonnikala.

Voit myös harrastaa kajakkimelontaa, ja varsinkin Koh Lantan itäinen puoli mangrove puineen on suotuisaa aluetta rauhalliseen kajakointiin luonnonnähtävyyksien ympäröimänä. Kajakointi on myös yksi tavoista tutustua saaren luoliin.

Saarella on tarjolla myös elefantti ajeluita, joilla pääsee käymään saaren kansallispuisto-osion kukkulan päällä.

Jos haluat oppia Thai keittiön saloja, Koh Lantalta löytyy useitakin kokkauskursseja, joiden avulla oppii tekemään turistien suosimia ruoka-lajeja, kuten tom yum kung, imelä vihreä curry sekä kanaa cashew pähkinöiden kera.

Thai-hierontaa tarjoavia kylpylöitä löytyy saaren alueelta useita, joiden lisäksi tarjolla on yleensä hierojia myös rannan alueella.

Tapahtumiin Koh Lantan saarella kuuluvat Krabi Boek Fa Andaman festivaali, joka pidetään vuosittain marraskuussa provinssin turismikauden alkaemisen merkiksi, ja sisältää vesiurheilu kilpailuja, kulttuuri-show tapahtumia, sekä muuta järjestettyä hauskanpitoa.

Laanta Lanta festival, joka tapahtuu vuosittain maaliskuussa vanhankylän alueella, pitää sisällään historiallisia seremonioita, eteläiselle Thaimaan alueelle tyypillisiä esityksiä, perinnepelejä, vesiurheilu kilpailuja, sekä mahdollisuuden maistaa erilaisia Thai ruokia, joita laittavat esille saaren parhaat hotellit.

Loi Ruea Chao-Le festivaali tapahtuu kuudennen ja yhdennentoista kuukauden aikana kuukalenterin mukaan. Festivaali on merellisten mustalaisten, jotka kokoontuvat rannalle lähellä Sala Dan kylää, suorittama uskonnollinen perinne. Rituaaliin kuuluu kuuluisa “rong ngeng” tanssi epäonnen veneiden ympäri. Rituaalin odotetaan tuovan vaurautta ja onnellisuutta osallistujilleen.

Sat Duean Sip festivaali eli kymmenennen kuukalenterin mukaisen kuukauden festivaali, on perinteinen eteläinen tapahtuma, joka tehdään osallistujien esi-isien kunniaksi. Rituaaliin kuuluu ruoka-uhrilahjat kuten Khanom La, Khanom Chohu, Khanom Phong, Khanom Ba, sekä Khanom Kong tai Khai Pla.

Chak Phra festivaali oli alunperin vedellinen festivaali, jossa Buddhan kuvia laitettiin veneihin koristettuille alustoille, ja joita vedettiin pitkin jokea, mutta nykyisin festivaali tapahtuu täysin kuivalla maalla.

Thaimaa Ko Lanta saaren keittiöperinteet ovat keskittyneet varsinkin merellisiin ruokiin, erilaisiin Krabin provinssille kuuluisiin ruokalajeihiin.

Voit herkutella esimerkiksi taskuravuilla, äyriäisillä, mukaanlukien jättiläis-ostereilla, kuin myös vaikkapa hummereilla.

Jos tarvitset lääkäriä saarella oleskelusi aikana, suurimpiin lääkäripalveluiden tarjoajiin kuuluvat Ban Saladan Clinic klinikka Saladanissa, sekä Koh Lanta sairaala saaren itäisellä puolella.

Thaimaa Koh Lanta on rauhallista elämää lämpimässä ilmastossa hakevien eläkeläisten suosima asumapaikka, jossa paikalliset ovat tunnettuja ystävällisyydestään, eläminen on halpaa, ja rikollisuuden taso on alhainen.

Saarella näkyvät yleisesti, varsinkin turisti-alueilla, kansalliset televisiokanavat, kaapelikanavat, sekä paikalliset kaapelikanavat. Myös kansainvälisiä sanomalehtiä on saataville muutamasta kirjakaupasta Koh Lantan alueella.

Jos aiot oleskella pitempään saarella, tarjolla ovat myös helposti avattavat kiinteät puhelinlinjat, satelliittipuhelimia, sekä kännykkä puhelin liittymät, sekä nopeat laajakaista internet yhteydet.

Thaimaa Koh Lanta ilmasto on sään puolesta trooppinen, jossa on vain kaksi kautta: tammikuusta huhtikuuhun oleva kuuma kausi, sekä sateinen kausi, joka jatkuu toukokuusta joulukuuhun.

Vuotuiset keskilämpötilat ovat noin 25ºC-32ºC ja vuotuinen sadekeskimäärä on 2568.5mm.


Paras aika vierailla Koh Lanta saarella saattaakin olla periodin marraskuu-huhtikuu välisenä aikana, jolloin alueen ilmasto on vähemmän kuuma.