Thaimaa Phi Phi

Suosittu Thaimaa Phi Phi lomasaaristo sijaitsee Phuketin saaren ja Andaman meren puoleisen mantereen rannikon välissä.

Saariston, joka sijaitsee noin 50 km Phuketista, suurin saari on nimeltään Koh Phi Phi Don, ja myös ainoa saarista jolla on pysyvää asutusta.

Saariston toiseksi suurimman saaren, Koh Phi Phi Leh, rannat ovat myös suosittu vierailukohde, johtuen siitä, että vuoden 2000 Leonardo DiCaprion tähdittämä Hollywood-elokuva “The Beach” filmattiin sen alueella, Maya lahden rannoilla. Saarelle on suosittua tehdä varsinkin päiväretkiä.

Muihin saariston saariin kuuluvat Koh Yung, Bida Nok, Bida Noi, sekä Koh Phai (Bambu saari).

Alkujaan Phi Phi Don, joka on 8 km pitkä ja 3,5 km leveä saari, oli 1940-luvulla kalastajakylää, ja siitä tuli myöhemmin kookosplantaasi.

Koh Phi Phi saarta pidetäänkin nykyisin yhtenä maailman luonnonkauneimpana nähtävyytenä maailmassa, kuuluen Hadnopparattara-Koh Phi Phi kansallispuistoon, joka tarjoaa muun muassa koralliriuttoja sekä upean valikoiman merellistä elämää alueellaan.

Saaristo tarjoaa myös esimerkiksi kalkkikivivuoria rantakallioineen, luolastoja, sekä pitkiä valkoisen hiekan rantoja.

Koh Phi Phi tarjoaa kaikkiaan 5 asuttua kylää, osana Krabi maakuntaa: Ao Maya, Ban Laem Tong, Laem Tong, Ban Ton Sai, sekä Hat Yao.

Phi Phi saariston ilmasto koostuu kahdesta kaudesta: kuuma kausi, joka kestää tammikuusta huhtikuuhun, sekä sateinen kausi, joka kestää aina toukokuusta joulukuuhun (pahimpien sateiden ollessa periodilla toukokuu-lokakuu).

Vuotuiset keskilämpötilat ovat noin 25°C – 32°C, vuotuisen keski-sademäärän ollessa 2568.5mm. Sateet alueella tulevat lyhyiden periodien sisällä voimakkaina kuuroina.

Useiden kävijöiden mielestä paras pediodi käydä saarilla on marraskuun ja huhtikuun välisenä aikana, jolloin saariston ilmasto ei ole niin kuuma kuin yleensä.

Saaristoa lähimmät lentokentät ovat Krabin, Trangin ja Phuketin lentokentät. Kukin näistä lentokentistä tarjoaa jatkoyhteyksiä suoraan Phi Phi saarille teitse ja lautan avulla. Suosituin tuloväylä saaristoon on kuitenkin Krabin kansainvälinen lentokenttä.

Lauttojen suhteen aikataulullista lauttaliikennettä löytyy varsinkin Koh Phi Phi Don saaren Phuketin, Koh Lanta saaren, sekä Krabi Town kylän välillä.

The Beach elokuvasta tutut rannat tarjoavat kirkkaita vesiä ja puhtaita hiekkoja, joiden kauneutta suojelee niiden status osana kansallispuistoa.

Vaikka turismi onkin nykyään merkittävässä osassa saariston elämää, se ei ole kuitenkaan niin kehittynyt lomakohteena kuin esimerkiksi viereisen Phuketin tai Thaimaan vastapäisen rannikon Koh Samuin saaret.

Suurin osa Thaimaa Phi Phi Don saaren palveluista sijaitsee Tonsai kylän alueella tai lähellä. Saaren rannoista Yao ranta, Tonsain eteläpuolella, on yksi suosituimmista, ja hyvin kehittynyt palveluiltaan.

Muista rannoista Lanti ranta on hyvin samantyyppinen viereisen Yao rannan kanssa upeine maisemineen ja koralliriuttoineen. Laem Thong puolestaan sijaitsee saaren pohjoispuolella, ja tarjoaa hiljaisen rannan mutta upeat näkymät, ja sen majoitusvaihtoehdot ovat suhteellisen tasokkaita.

Vapaa-ajan vieton tapojen suhteen Phi Phi tarjoaa varsinkin ranta-elämää, sukelluskokemuksia, snorklausta, kajakkimelonta mahdollisuuksia, sekä muita merellisiä ajanviettotapoja.

Yleisimmät tavat liikkua Koh Phi Phi saarten alueella ovat kävellen ja pitkähäntä veneiden avulla.


Jos tarvitset lääkäriä saaristossa oleskelusi aikana, paikalta löytyy pieni sairaala Phi Phi Don saarelta, joka hoitaa hätätapauksia, ja joka sijaitsee lähellä The Beach Club lomakeskusta.