Thaimaa valuutta

Thaimaa valuutta eli Thai baht on maan virallinen rahayksikkö, ja jaettu sataan satangiin.

Thaimaan rahayksikköä kutsuttiin alunperin nimellä tical, mutta baht nimeä käytettiin alkuun rinnakkain sen ohella aina 1800-luvulta saakka.

Sekä tical että baht olivat alunperin painoyksikköjä, johtuen siitä, että kolikkoja laskettiin alunperin liikkeelle sekä hopeisina että kultaisina, tietyn baht painon määräisinä.

Nykyinen bahtin jako sadan satangin osiin on peräisin kuningas Chulalongkornin hallinta-ajalta vuodelta 1897.

Maan historian aikana Thaimaa käytti pitkään rahan arvon sitomista hopeakantaan, ja toisaalta vuodesta 1956 Aasian finanssikriisin vuoteen 1997 saakka, baht oli sidottu Yhdysvaltain dollariin. Aasian kriisin myötä valuutan arvon annettiin vaihdella vapaasti, joka on edelleen voimassa oleva politiikka.

Bahtin lyhennys kansainvälisissä yhteyksissä on THB, ja rahayksikkö on painettu seteleinä määriin 20, 50, 100, 500, ja 1000 bahtia. Kolikot löytyvät määrissä 25 satang, 50 satang, 1 baht, 2 baht, 5 baht, ja 10 baht.

Thai valuuttamäärästä vastaa Thaimaan keskuspankki, www.bot.or.th, ja valuutan painaa kuninkaallinen Thai rahapaino, www.treasury.go.th/indexeng/eng/coins.html. Keskuspankki perustettiin vuonna 1942, ja sen harteille on pääasiallisesti vastuu paperirahan liikkeellelaskusta.

Thaimaan kulttuurissa kuninkaan kunnioitus on yksi keskeisistä elementeistä, jonka takia pidetään epäkohteliaana pitää lompakkoa takataskussa, jossa on kuninkaan kuvalla pidettyjä seteleitä. Samasta syystä epäkohteliasta on setelin tai kolikon pälle astuminen.


Paikoittain saatat nähdä kuninkaan kuvalla varustettuja seteleitä esillä kauppojen näyteikkunoissa, varsinkin maaseudummalla, jonka on tarkoitus toimia sekä varallisuuden onnentuojana, kuin myös osoittaa kunnioitusta kuninkaalle.