Thaimaan kulttuuri

Thaimaan kulttuuri pohjautuu merkittävästi Buddhismiin, ja muihin vaikutteisiin kuuluvat Hinduismi, ja naapurimaiden, kuten Kambodzan, Myanmarin, ja Laoksen kulttuuri.

Thaimaan asujaimisto on noin 95 prosenttisesti Theravada Buddhisteja, vähemmistön muodostuessa pääosin muslimeista ja kristityistä (joita on noin 0,7 prosenttia asukkaista).

Thai Theravada Buddhismi on valtion tukema, johon kuuluu muun muassa se, että munkit saavat kulkea ilmaiseksi julkisissa kulkuvälineissä.

Thaimaan Buddhismiin kuuluvat voimakkaasti perinteiset uskomukset jälkipolvien ja luonnollisten henkien olemassaolosta.

Tämä näkyy paikallisten elämässä muun muassa siten, että useimmat thaimaalaiset omistavat henkitaloja, jotka ovat miniatyyri-puutaloja, joissa he uskovat kotihenkien elävän.

Näille hengille tarjotaan ruokia ja juomia niiden tyytyväisinä pitämiseksi. Näitä henkitaloja löytyy myös julkisilta paikoilta, jolloin niiden suhteen tehdään julkisia tarjoamisia.

Thai kuvataide on perinteisesti lähinnä Buddhalaista taidetta.

Thaimaalaiset Buddha kuvat eri periodeilta esittävät usein erilaisia poikkeavia tyylejä, modernin Thai taiteen usein yhdistellessä perinteisiä Thai elementtejä moderneihin tekniikohin.

Thaimaan kirjallisuus pohjautuu puolestaan voimakkaasti intialaiseen Hindu-kulttuuriin.

Sen huomattavimpiin teoksiin kuuluvat…

  • versio Ramayanasta, Hinduismin uskonnollisesta eeppisestä teoksesta, (jonka kirjoittamisessa olivat mukana kuninkaat Rama I ja Rama II), sekä
  • Sunthorn Phu:n runoteokset.

Puhutun draaman suhteen Thaimaassa ei ole perinteitä, ja sen roolin on maassa täyttänyt perinteisesti Thai tanssi.

Thai tanssi on jaettu kolmeen kategoriaan:

  • khon,
  • lakhon ja
  • likay…

…joista khon on kaikkein näyttävin ja likay kaikkein suosituin.

Thaimaan ruokakulttuuri on maailmankuulu varsinkin sen neljän maun (makea, mausteinen, hapan, suolainen) yhdistelmiensä vuoksi.

Useimmat Thai-keittiön ruoat yhdistelevät useimpia, elleivät kaikkia, näitä makuja. Makujen yhdistelmät saavutetaan käyttämällä paljon yrttejä, mausteita, ja hedelmiä.

Thaimaan urheilukulttuurin suhteen varsinkin jalkapallo on suosittu joukkuelaji, vaikka maan oma seuratason jalkapallotoiminta on varsin kehittymätön.

Oman jalkapalloliigan seuraamisen sijaan monet thait seuraavat esimerkiksi Englannin valioliigaa.

Yksilölajeista Muay Thai eli Thainyrkkeily on suosittu katsojalaji maassa.

Toinen maan oma laji, lentopallon sukuinen takraw, jota pelataan jaloilla ja kevyemmällä pallolla, on suosittu.

Tapakulttuurin suhteen yksi tunnetuimmista thai tavoista on wai, joka muistuttaa intialaista namaste-elettä.

Wai osoittaa tervehdystä, jäähyväisiä, tai tunnustusta, ja yleisesti ottaen pitää sisällään rukouksen omaisen eleen käsillä sekä pään kumarruksen.

Fyysiset tunteiden osoitukset julkisesti ovat thai kulttuurissa yleisiä ystävien kesken, mutta eivät rakastavaisten kesken, poikkeuksena alueet, jotka ovat länsimaistuneet.

Yksi huomattava sosiaalinen normi on se, että toisen päähän koskemista pidetään epäkohteliaana…

…samoin jalkojen asettamista yli toisen pään tason, varsinkin jos kyseinen henkilö on korkeammalla tasolla sosiaalisesti.

Tämä kulttuuritapa johtuu siitä, että thaimaalaiset pitävät jalkoja ihmisen ruumiin likaisimpana osana, ja toisaalta päätä arvostetuimpana ja korkeimpana ruumiin osana.

Tämä myös näkyy siinä, että thait, istuessaan maassa, pitävät aina jalkojaan siten, etteivät ne osoita muita kohti. Osoittaminen tai koskettaminen jaloilla onkin epäkohteliasta Thai kulttuurissa.

Poikkeuksellisen epäkohteliasta thai-kulttuurissa on astua kolikon päälle, sillä maan kuninkaan pää on esitettynä kuvattuna kolikossa.

Maan temppeleissä istuttaessa jalkojen ei tule myöskään osoittaa kohti Buddhan kuvia.

Tässä suhteessa maassa on tapana myös riisua kengät ennen temppeliin sisään astumista, ja sama pätee myös thaimaalaisiin koteihin, joiden (molempien suhteen) tulee varoa myös rakennuksen kynnykselle astumista.

Thaimaalaisiin munkkeihin liittyy useita tapoja ja kulttuurieroja, joista yksi tärkeimmistä on se, etteivät thai munkit saa olla fyysisessä yhteydessä naispuolisiin henkilöihin.

Naisten odotetaankin antavan tilaa ohittavalle munkille ettei vahingonomaista koskettamista tapahdu.

Maallikkojen odotetaan Thaimaassa istuvan tai seisovan siten, että heidän päänsä on alemmalla tasolla kuin munkin pään.

Temppeleissä munkit saattavat istua korotetulla jalustalla, jotta tämä sääntö on helpompi toteuttaa.

Thaimaalainen avioliitto seremonia Buddhalaisten kesken jaetaan yleensä kahteen osaan:

  • Buddhistiseen osaan, joka sisältää rukousten saarnaamiseen ja ruokien ja muiden tarjoamisen munkeille ja Buddhan kuville, ja
  • ei-Buddhistiseen osaan, jonka juuret ovat kansanperinteissä, ja on keskittynyt parin perheen ympärille.

Thaimaalaista myötäjäisjärjestelmää kutsutaan nimellä “Sin Sodt“, ja perinteisesti siinä oletetaan sulhasen antavan summan rahaa morsiamen perheelle, kompensoidakseen heidän menetystään ja osoittaakseen että hän on rahallisesti kyvykäs huolehtimaan heidän tyttärestään.

Joskus tämä summa on puhtaasti symbolinen, ja palautetaan hääparille häiden jälkeen.

Thaimaan kultuurissa hautajaiset kestävät perinteisesti viikon verran.

Hautajaisten aikana itkemistä ei pidetä tapoihin kuuluvana, ettei kuolleen henkeä huolestutettaisi.

Useat hautajaisten ympärillä tapahtuvat aktiviteetit on tarkoitettu antamaan arvoa kuolleelle.

Niihin kuuluvat…

  • Buddhalaisten kirjoitusten kopioiminen ja jakaminen kuolleen nimissä, ja myös
  • lahjoitukset paikalliselle temppelille.

Buddhalaisessa thai kulttuurissa kuolleen ruumis polttohaudataan, ja uurna, jossa tuhkat ovat, pidetään paikallisessa temppelissä.

Thaimaan kulttuurin tärkeisiin lomapäiviin kuuluvat thai uusivuosi eliSongkran, jota vietetään virallisesti huhtikuun 13-15. kunakin vuotena.

Koska uusivuosi osuu kuivan kauden loppuun, juhlallisuuksiin tyypillisesti kuuluu riehakas veden heittely, joka sai alkunsa Buddhan kuvien pesusta ja kevyesti parfymoidun veden ripottelusta vanhusten käsille.

Veden käyttöön kuuluvat nykyisin muun muassa vesiletkut, vesitynnyrit, ja muut apuvälineet.

Toinen merkittävä juhlapäivä on Loy Krathong, joka ei ole kuitenkaan virallinen juhlapäivä, kahdentenatoista täytenä kuuna Thaimaan kuukalenterin mukaan.

Juhlapäivään kuuluu “krathong“, joka on pieni banaanipuusta tehty kelluke, kellutus mukanaan banaanipuun lehtiä, kukkia, kynttilöitä jne.

Tämä kellukkeen pois lähettäminen on traditio joka symboloi kaiken katkeruuden, vihan, ja taakan poispäästämistä, jotta henkilö voi aloittaa uudestaan paremmalta alustalta.

Thaimaan kulttuuriin kuuluu yleisesti myös lyhyet lempinimet, usein yksi, joskus enemmän, joita käytetään ystävien ja perheen kesken.

Näitä lempinimiä antavat ensin ystävät tai vanhemmat perheenjäsenet, ja ne koostuvat tyypillisesti yhdestä tavusta, ja ne voivat olla yksinkertaisesti lyhennettyjä versioita koko nimestä, mutta usein ne ovat huumoripitoisia tai hölynpöly-sanoja.

Tämä traditio tulee siitä uskomuksesta, että lapselle vähänpitoisen liikanimen antaminen sai pahat henget uskomaan, että lapsi ei ollut niiden huomion arvoinen.


Lempinimet ovat myös käytännöllisiä, koska viralliset thai nimet ovat usein pitkiä, varsinkin kiinalaisperäisten thaimaalaisten keskuudessa.