Thaimaan ruoka

Thaimaan ruoka on yksi tunnetuimmista ruoista kansainvälisesti, ja se yhdistää satoja vuosia vanhan itämaisen keittiökoulun ja läntisen maailman vaikutukset ainutlaatuiseen Thai keittiöperinteeseen.

Kokonaisuutena katsoen Thai ruoka on tunnettu ainesten harmoniasta, mutta myös usein Thaimaan merellisestä kulttuurista ja elämäntyylistä.

Merielämän tärkeys näkyy merellisten eläimien, kasvien, ja yrttien käytössä tärkeinä raaka-ainesosina ruoanlaitossa.

Samoin ruuissa näkyy usein maan Buddhalaiset perinteet, kuten siinä että lihat on usein pilkottuna pieniin osiin, johtuen maan Buddhalaisuuden haluttomuudesta käyttää isojen eläimien lihoja isoina paloina ruuissa.

Perinteiset Thai keittiön keittometodit olivat keittäminen, leipominen, ja grillaus. Kiinasta tulleet vaikutteet toivat Thai keittiöön kuitenkin mm. friteerauksen eri muodot keskeiseksi ruoan tekometodiksi.

Thaimaan keittiö sai vaikutteita myös lännestä varsinkin 1600-luvulta eteenpäin, mm. Portugalin, Hollannin, ja Ranskan kulttuureista.

Esimerkiksi chili-pippurin toivat Thaimaan keittiöperinteeseen Portugalilaiset, jotka itse olivat tutustuneet raaka-aineeseen etelä-amerikan siirtomaillaan.

Thaimaa on aina ollut erittäin joustava ottamaan vaikutteita ulkomaisista keittiöperinteistä mukaanlukien keittometodeista ja raaka-aineista.

Thaimaan ruoka keittiön mukainen ateria tarjoillaan yhtenä ateriana ruokalajien asteittaisen (alkuruoka jne) tarjoamisen sijasta.

Tyypillinen ja aito Thai ateria koostuu keitosta, curry ateriasta sivuruokineen tai mausteisesta salaatista, ja dipistä joka tarjotaan kalan ja vihannesten mukana.

Niiden kokoamisessa käytetään makujen ja olemusten harmoniaa, siten että esimerkiksi yksikään maku ei hallitse kokonaisuutta liikaa. Esimerkiksi mausteiset ruokalajit tasapainotetaan laimeamman makuisilla ruoilla balanssin vuoksi.

Thai ruokaa syödään tyypillisesti haarukalla ja lusikalla, ja ateriat tarjoillaan palankokoisina annoksina, joka vie tarpeen veitselle. Lusikkaa puolestaan käytetään etupäässä ruoan kuljetukseen suuhun.

Usein Thai ateria on yhteisöllinen tilaisuus, joka tuo yhteen kaksi tai useampia ruokailijoita, varsinkin sen takia että mitä suurempi ruokailijoiden lukumäärä, sen suurempi määrä erilaisia aterioita joita tilataan pöytään.

Yleisesti ottaen kaksi ruokailijaa tilaa kolme ruokalajia oman riisikulhonsa lisäksi, kolme ruokalijaa tilaa neljä ruokalajia jne.

Tämän jälkeen aterioijat valitsevat mitä he tarvitsevat jaetuista ruokalajeista ja lisäävät nämä annokset henkilökohtaiseen riisiannokseensa.

Thaimaalainen keitto nautitaan riisin ja ruokalajien yhteydessä, ei itsenäisesti erillisenä ruokalajina.

Ideaali Thai ateria on harmoninen sekoite mausteista, hienovaraista, imelää ja hapanta, ja sen on tarkoitus olla yhtä miellyttävä silmille, nenälle, ja koostua tasaisesti ruokalautasella.

Suurimmat maut tyypillisessä Thai ruuassa ovat kuitenkin hapan, imelä, ja suolainen. Mausteitten käytön aste riippuu varsinkin tilaisuudesta jossa ruoka tarjoillaan sekä lihan koostumuksesta.

Thaimaalaisen keittiön ruokiin kuuluu usein luovempia pieniä ruokia, joita voi käyttää sivuruokana, kuten kevätrullat, satay, tai Thaimaalaiset riisikakut yrttipäällysteellä.

Dipit puolestaan tuovat hieman syvyyttä Thai ruokailuun, ja voivat toimia aterian pääruokana yhdessä vihannesten ja liha-annosten kanssa, mutta ohuempana seoksena niitä voidaan käyttää salaateissa.

Yleisiä ainesosia Thai dipissä ovat chili, sipuli, kuivatut äyriäiset, lime mehu, kala kastike, sokeri, ja äyriäistahna.

Tyypillinen Thai curry on tehty tuoreista yrteistä, kun taas Thaimaan ulkopuoliset curryt on usein muodostettu kuivatuista mausteista.

Yhden ruokalajin Thai ruoat ovat usein aterioita sinällään huolimatta maan kulttuurin suosimasta useamman ruokalajin aterioinnista. Esimerkkeinä tällaisista ruoista ovat riisi ja nuudeliruoat kuten Khao Phat ja Phat Thai.


Thai ateria ei ole täydellinen ilman Thai jälkiruokia, jotka poikkeuksetta ovat maultaan makeita, harmonisoiden voimakkaasti maustettua ja yrttistä ateriaa.