Thaimaan sadekausi kestää noin heinäkuusta lokakuuhun, jolloin ilman kosteuspitoisuus on noin 90%, ja keskilämpötila on 29º C asteen tietämillä Bangkokissa.
Sadekausi eli monsuunikausi on aika joka tuo suurimman osan maan vuotuisesta sademäärästä.
Sadekausi loppuu kun tuulen suunta kääntyy, tuoden kuivan kauden pohjoisesta Thaimaahan.
Parhaimmillaan kautta voi kuvata arvaamattomaksi, eikä niinkään yhtämittaiseksi sateen tulemiseksi niin kuin voisi helposti luulla.
Pohjoisen Thaimaan alue saa raskaita sadekuuroja varsinkin keskikuukausina sadekauden aikana.
Thaimaan sääolot noin yleisemmällä tasolla ovat parhaiten kuvattavissa sanoilla “trooppinen” ja “kosteuspitoinen”, suurimmalle osalle maata.
Toisaalta Bangkokin pohjoispuolisella osalla Thaimaata katsotaan yleisesti olevan kolme vuodenaikaa, kun taas eteläisellä Thaimaan niemimaalla katsotaan olevan vain kaksi vuodenaikaa.
Näitä vuodenaikoja, joiden mukaan eteläisen mantereen alue jakautuu säällisesti kahteen osaan, voi kuvailla märäksi ja kuivaksi kaudeksi.
Sadekausi tuo läntiselle puolella Etelä-Thaimaata, varsinkin rannikko-alueille, sadetta ja usein myös erittäin rankkoja sadekuuroja sekä myrskyjä aina huhtikuulta lokakuuhun.
Toisaalta itäisen rannikon alueilla suurin osa vesisateesta tulee syyskuun ja joulukuun välillä.
Eteläisen Thaimaan alue saa tilastojen valossa suurimman osan maan sateesta, noin 2 400 millimetriä vuosittain, kun taas keskiset ja pohjoiset alueet saavat vastaavasti vain noin 1 400 millimetriä sadetta vuositasolla.
Eteläisellä Thaimaan lahden alueella (Koh Samui ja sen viereiset alueet mantereen rannikolla) sadekausi on usein periodi lokakuusta tammikuuhun.
Yksi vetisimmistä alueista sadekauden aikana on kesäkuinen Trat/Koh Changin saaren alue, jolloin alueella sataa yli 900 mm, pelkästään yhden kuukauden aikana.