Toomemägi Tartto

Toomemägi Tartto on historiallinen, useita kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä sisältävä mäen päällä oleva puisto, jonka nimi tulee sen sisältämästä Tarton tuomiokirkon raunioista.

Puisto on rauhallinen paikka viettää varsinkin kesäistä päivää nauttien alueen useita patsaista, kauniista luonnosta, näköalapaikoista, ja puistosta löytyy myös kesäisin auki oleva “Rotund” niminen kahvila.

Toomemägi Tartto

KUVA: Toomemägi sisältää useita näköalapaikkoja, joista kuvassa on Ruutikellariravintolan yläpuolella oleva näköalatasanne.

Toomemägi kahvila Tartto

KUVA: Keskeltä puistoa, läheltä Enkelinsiltaa, löytyy kuvan “Rotund” kahvila, jossa voi viettää hetken puiston rauhallisista maisemista nauttien.

Toomemägi raatihuoneen tori Tartto

KUVA: Näkymä toiselta Toomemäen reunalla olevista näköalapisteistä, kohti kaupungin raatihuonetta ja sen kuuluisaa toria.

Toomemägi on emäjoen laakson rannalla sijaitseva puisto, josta Tarton kaupunki sai aikanaan alkunsa.

Mäellä oli jo 600-luvulta alkaen linnoitus, mutta varsinaiseksi kaupungin ytimeksi puistoalue muodostui vuodesta 1224, kun sille rakennettiin Piispanlinna.

Linnoituksen lähelle rakennettiin tuolloin myös mahtava Tarton tuomiokirkko, tehden Toomemäestä alueen hiippakunnan keskuksen.

Molemmat näistä rakennuksista tuhoutuivat etenkin Liivin sodan ja Pohjansodan taistelujen vuoksi, jättäen jäljelle vain nykyiset tuomiokirkon rauniot.

Piispanlinnan tilalle rakennettiin nykyinen tähtitorni osaksi Tarton yliopiston rakennuksia, ja lähellä myös vanha anatomian laitos.


Toomemägi toimii huollettuna julkisena puistona, josta löytyy kohokohtina tähtitornin ja tuomiokirkon raunioiden ohella varsinkin enkelinsilta ja pirunsilta, sekä useita monumentteja ja patsaita, kuten muistomerkki K. E. von Baerille.