Toulon

Toulon opas eri aiheisiin kaupungin suhteen, mukaanlukien nähtävyydet, lautta Korsikaan Toulonista, katedraali, sekä ostokset.

Toulon on Ranskan Välimerellinen rannikkokaupunki, joka tarjoaa viehättävän vanhan kaupungin sekä Pariisin suunnittelijan tekemän uuden kaupunginosan, vuorien muodostaessa upean taustan.

Keskeisen osan Toulonin viehätystä muodostaa sen vanhakaupunki ja historiallinen keskusta, joka sijaitsee Toulonin sataman, Boulevard de Strasbourg ja Cours Lafayetten välillä.

Toulonin Vanhakaupunki on luonteeltaan kävelykatualuetta kapeine katuineen, välimerellisine aukioineen, ja useine suihkulähteineen.

Vanhakaupunki tarjoaa useita kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä, mukaanlukien Toulonin katedraalin, päivittäisen “Provencal” katumarkkinat Cours Lafayette kadun varrella, sekä La Bateau – monumentti passage des Capucins kadulla, joka on uskollinen, massiivisen kokoinen reproduktio 1700-luvulta peräisin olevan kuninkaallisen laivan keulasta.

Toulonin yläkaupunki, alueella Boulevard de Strasbourg kadun ja Toulonin rautatieaseman välillä, rakennettiin 1800-luvun puolessa välissä paroni paroni Haussmannin aloitteesta.

Paroni Haussmann on kuuluisampi Pariisin keskustan 1800-luvun uudelleenrakennuksen suunnittelijana (joiden jäljiltä Pariisia alettiin kutsua “maailman kauneimmaksi kaupungiksi”), jotka toteutettiin Toulonin uudistusten jälkeen, niiden inspiroimana, mutta paljon suuremmassa mittakaavassa.

Haussmanin teettämiin uudistuksiin kuuluivat muun muassa Toulonin oopperatalo, place de la Liberté aukio, Grand Hôtel, Alexander I:sen puistot, palais de Justice, sekä kaupungin rautatieasema.

Yksittäisistä kaupungin osista Toulonin satama on yksi välimeren parhaista luonnollisista ankkuripaikoista, ja yksi Euroopan suurimmmista satamista.

Kaupungin roolia merellisenä voimana ovat muokanneet varsinkin sotalaivojen telakkatoiminta vuodesta 1599 alkaen, jonka toimintaa laajensi myöhemmin varsinkin kardinaali Richelieu, joka halusi tehdä Ranskasta välimerellisen suurvallan.

Kaupungin yksittäisiin erikoisiin nähtävyyksiin kuuluu myös sen taustalla kohoava 584 metriä korkea Faron vuori, jonka huipulle pääsee käymään korihissin avulla.

Paikasta löytyy myös välimerellinen, rannoistaan tunnettu kaupunginosa Le Mourillon, jota on rakennettu 1950-luvulta lähtien nimenomaan rantaturismia varten.

Le Mourillonin rantojen lisäksi lähialueelta löytyviin rantoihin kuuluvat Les Sablettes (la Seyne sur Mer kylässä), L’Argentière (La Londe-les-Maures kylässä, 30 km itään Toulonista), La Capte (lähellä Hyèresin kylää, 15 km itään), sekä St Cyr sur Mer, noin 20 km lähteen Toulonista.

Toulon on myös lähtöpaikka Välimeren laivoille kohti Korsikan upeaa saarta, ja pääset kaupungista saaren kaupungeista esimerkiksi Ajaccioon ja Bastiaan vaikkapa Corsica Ferries (www.corsicaferries.com) yhtiön laivoilla.

Toulon nauttii lomakohteena välimerellisestä ilmastosta, jota kuvaavat runsas auringonpaiste, kuivat kesät, ja miedot talvet.

Keskimääräinen lämpötila kylmimpänä kuukautena, tammikuussa on 9,3 Celsius astetta, kun taas heinäkuussa, joka on kuumin kuukausi, keskiarvo on 23,9 Celsius astetta.

Toulon on Ranskan kaupungeista kaikkein aurinkoisin tilastojen valossa, 2899 aurinkoisella tunnillaan per vuosi.

Jos suunnittelet käyntiä Touloniin, yksi hyvä ennen matkaa luettava kirja on Victor Hugon “Les Misérables” eli suomennettuna “Kurjat”, jossa Toulonin kaupunki esittää useampiakin rooleja.

Suosittu tapa suomalaisittain käydä Toulonissa on osana vierailua Nizzassa tai Marseillessa, ja näiden Välimerellisten rantakaupunkien välinen matka taittuu nopeasti esimerkiksi TGV luotijunilla, siten että esimerkiksi Marseillen ja Toulonin välinen matka vie vain noin 44 minuuttia.

Toulonin katedraali

Toulonin katedraali oli kaupungin merkittävin hengellinen rakennus, ja sitä rakennettiin ja jälleenrakennettiin periodilla vuodesta 1096 aina 1700-luvulle saakka.

Toulonin katedraali

Lautta Korsikaan

Lautta Korsikaan on mahdollista ottaa ranskan satamakaupungeista Marseille, Toulon sekä Nice, kuin myös Italiasta kaupungeista Savona, Genova sekä Livorno.

Lautta Korsikaan

Toulonin oopperatalo

Toulonin oopperatalo eli L’opéra de Toulon avattiin yleisölle vuonna 1862, ja se on Ranskan toiseksi suurin oopperatalo Pariisin Palais Garnier oopperatalon jälkeen.

Toulonin oopperatalo

Place de la Liberte Toulon

Place de la Liberte Toulon on yksi kaupungin majesteetillisimmista aukioista, ja sisältää Monument de la Fédération suihkulähteen.

Place de la Liberte Toulon

Toulonin satama

Toulonin satama on yksi parhaimmista luonnollisista satamista, ja tarjoaa ravintoloita, matkamuistomyymälöitä, nähtävyysristeilyjä, ja kaupungin turismitoimiston.

Toulonin satama

Le Bateau Toulon

Le Bateau Toulon on massiivinen, 1700-luvulta olevan kuninkaallisen laivan keulakuvamonumentti kaupungin keskustassa.

Le Bateau Toulon

Genie de la Navigation Toulon

Genie de la Navigation Toulon on kaupungin upeassa satamassa oleva patsas vuodelta 1847.

Genie de la Navigation Toulon

Toulon ostokset

Katsaus Toulon ostokset tekopaikkoihin vanhankaupungin ostoskatujen, tavaratalojen, ja alueen kauppakeskusten suhteen.

Toulon ostokset

Toulon info

Toulon info toimisto sijaitsee kaupungin satama-alueella, ja lisäksi tarjolla on hyvä valikoima virallista turisteille suunnattua tietoa netin kautta.

Toulon info

Toulonin rautatieasema

Toulonin rautatieasema eli gare SNCF Toulon, sijaitsee yhden maan pääradoista varrella, kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta sekä vanhastakaupungista, Faron vuoren edustalla.

Toulonin rautatieasema

Toulonin bussiasema

Toulonin bussiasema eli Gare Routière sijaitsee aivan kaupungin juna-aseman vieressä, ja tarjoaa nopeita yhteyksiä muun muassa St-Tropeziin.

Toulonin bussiasema

Stade Mayol Toulon

Stade Mayol Toulon on Quai Lafontan kadulla sijaitseva kaupungin merkittävin urheiluareena, joka on Rugby club Toulonnais seuran kotikenttä.

Stade Mayol Toulon

Musee de la Marine Toulon

Musee de la Marine Toulon esittelee välimerellistä merenkulun ja sotalaivaston historiaa.

Musee de la Marine Toulon

Toulonin Jesuiitta pappisseminaari

Historiallinen Toulonin Jesuiitta pappisseminaari rakennus valmistui vuonna 1697, ja sen koristeltu sisäänkäynti on yksi kaupungin nähtävyyksistä.

Toulonin Jesuiitta pappisseminaari

Saint Francois de Paule Toulon

Saint Francois de Paule Toulon on 1700-luvun puolenvälin barokkityyliin tehty kirkko Toulonin vanhassakaupungissa.


Saint Francois de Paule Toulon