Toulonin katedraali

Toulonin katedraali oli kaupungin merkittävin hengellinen rakennus, ja sitä rakennettiin ja jälleenrakennettiin periodilla vuodesta 1096 aina 1700-luvulle saakka.

Katedraali tunnetaan nimillä Notre-Dame-de-la-Sèds sekä Sainte-Marie-Majeure.

Sen ensimmäiset versiot olivat olemassa kaupungissa jo 400-luvulla, mutta näistä ensimmäisistä rakenteista ei ole enää jäänteitä jäljellä.

Nykyinen katedraalirakennuksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1096 Provencen kreivin Gilbertin toimesta, perimätiedon mukaan hänen ristiretkiltä paluunsa kunniaksi.

Toulonin katedraali

KUVA: Katedraali kuvattuna sen edustan aukiolta, osoitteessa 55 Place de la Cathédrale, lähellä Cours Lafayette katua, joka on yksi suosituimpiaostoskatuja kaupungissa.

Tästä kirkon ensimmäisestä rakennusvaiheesta on jäljellä esimerkiksi nykyinen Saint Joseph kappeli, joka oli alunperin kuoron apsis (fi.wikipedia.org/wiki/Apsis).

Chapelle des Saintes-Reliques, eli Pyhäinjäänteiden Kappeli rakennettiin puolestaan 1400-luvulla.

Kirkko on toiminut historiansa aikana hetken myös moskeijana, kun se muunnettiin talveksi 1543–1544 moskeijaksi Ottomaani amiraali Hayreddin Barbarossan (en.wikipedia.org/wiki/Hayreddin_Barbarossa) 30 000 miehen joukoille, jotka viettivät periodin kaupungissa kuningas Francis I:sen pyynnöstä (en.wikipedia.org/wiki/Franco-Ottoman_alliance).

Toulonin asukkaat olivat tuolloin väliaikaisesti karkotettuina kaupungistaan tehdäkseen tilaa turkkilaisille merimiehille.

Kun Toulonin merisatamaa laajennettiin kuninkaiden Henkik IV:s ja Ludvig XIV:sta toimesta, kaupungista tuli merkitykseltään tärkeämpi Ranskan mittakaavassa, ja tuolloin myös kaupungin katedraalia laajennettiin.

Tuona periodina, ensin 1654-1659, sitten 1696–1701 aurinkokuningas Ludvig XIV:sta hallinta-ajalla, kirkkoon lisättiin sen klassisen tyylisuunnan julkisivu ja muita muutoksia, jotka pitkälti hävittivät alkuperäisen romaanisen tyylisuunnan kirkon rakenteet.

Yksi kirkon kohokohdista, sen 36 metriä korkea kellotorni, rakennettiin vuosina 1737-1740.

Julkisivu tuhoitui pahoin Ranskan suuren vallankumouksen aikana (1789-99), mutta kirkko restauroitiin alkuperäiseen oloasuunsa vuonna 1816.

Kirkon sisätilojen huomattavimpiin taideteoksiin kuuluu sen 1700-luvulta peräisin oleva barokin tyylinen Pierre Pugetin (en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Puget) suunnittelema alttari, joka on tehty pyhää sakramenttia varten, ja joka sijaitsee Corpus Christi kappelissa.

Nykyinen marmorinen versio on kopio alkuperäisestä puutyöstä, joka tuhoutui vuoden 1681 katedraalin tulipalossa.

Katedraalin Corpus Christi kappelin maalausteoksiin kuuluu kaksi isoa taiteilija Jean-Baptiste van Loon (en.wikipedia.org/wiki/Jean-Baptiste_van_Loo) tekemää teosta, “Eukaristin Voitto” sekä “Melchizedekin Uhraus”.

Kirkon seinillä oleva freskotyö on vuodelta 1864, jolloin taiteilija Ludovic Seynois Bonifay lisäsi kirkkoon teoksen “Moïse et Elie et Les douze apôtres” eli “Mooses, Elia, sekä kaksitoista apostolia”.


Katedraalin urut ovat vuodelta 1851, ja ne valmisti maison Frédéric Junk de Toulouse.