Toulonin oopperatalo

Toulonin oopperatalo eli L’opéra de Toulon avattiin yleisölle vuonna 1862, ja se on Ranskan toiseksi suurin oopperatalo Pariisin Palais Garnier oopperatalon jälkeen.

Oopperatalo toimii nykyisellään Opéra Toulon Provence Méditerranée oopperaseurueen kotipaikkana, joka tarjoaa kausittain kahdeksan oopperaa Toulonin, Avignonin, Nizzan sekä Marseillen oopperataloissa.

Rakennuksessa on tilaa kaikkiaan 1329 katsojalle viiden eri tason alueella, ja vuosittain yli 50 000 oopperan ystävää käy nauttimassa esityksissä sen tiloissa.

Toulon opera house

KUVA: Oopperatalo kuvattuna yhden parhaista Toulonin ostoskaduista, Rue Jean Jaurès (historialliselta nimeltään Rue Royal) kadun, ja oopperatalon Place Victor Hugo aukion kulmalta.

Toulon opera Poesie Lyrique statue

KUVA: Lähikuva oopperan julkisivussa olevasta Louis Daumaksen tekemästä “Poésie Lyrique” eli “Lyriikkarunous” (en.wikipedia.org/wiki/Lyric_poetry) teoksesta. Toisella puolella julkisivua löytyy saman taiteilijan teos “Comédie”.

Oopperatalon esiintymislavan koko on 22 metriä 80 senttimetriä, ja sen syvyys on 12 metriä. Oopperatalossa työskentelee kauden aikana noin 200 hengen vakinainen henkilöstö.

Opéra de Toulon rakennus, koko nimeltään Le Grand Theâtre de Toulon, oli yksi 1800-luvun oopperarakentamisen helmiä, ja edustaa Ranskan toisen keisarikunnan (fi.wikipedia.org/wiki/Ranskan_toinen_keisarikunta) aikaisen rakentamisen rikaskoristeista tyyliä.

Kaupungissa oopperatiloina toimi aikaisemmin vuodelta 1770 peräisin oleva Salle de la Comédie, joka oli vanhanaikainen, ahdas, ja katsojille epämiellyttävä.

Kun kaupunkia laajennettiin ja sen aikaisempia suojamuureja purettiin vuonna 1853, alueelle tuli uutta tilaa modernimman oopperatalon rakentamisen suhteen.

Rakennustyöt oopperatalon parissa aloitettiin vuonna 1860, kaksi vuotta ennen kuin työt Palais Garnier oopperan suhteen alkoivat Pariisissa.

Toulonin rakennuksen suunnitteli Léon Feuchéres, jonka muihin ansioihin kuuluvat myös Avignonin oopperatalo.

Oopperatalo valmistui vuonna 1862, ja talon avaavana esityksenä toimi “Les Mouquetaires de la reine”, Fromental Halévyn (fi.wikipedia.org/wiki/Jacques_Fromental_Halévy) koominen ooppera, ja muutamaa päivää myöhemmin talossa esitettiin saman säveltäjän “La Juive”, hänen kuuluisin työnsä.

Rakennus on tärkein oopperatalo Provincen historiallisen maakunnan alueella, ja yksi Toulonin keskustan upeimmista kokonaisuuksista.

Taloon on kaksi sisäänkäyntiä, Place Victor Hugo aukiolta, sekä le Boulevard de Strasbourg kadulta, kaupungin pääväylältä.

Julkisivuista löytyvät patsaat on tehnyt Boulevard de Strasbourgin puoleiselta osalta Toulonnais Montagne, ja hänen tekemänsä patsaat esittävät muusia (fi.wikipedia.org/wiki/Muusa), ja Victor Hugo aukion puoleiselta osalta patsaat “Poésie Lyrique” ja “Comédie” on tehnyt Louis Daumas, jonka muihin töihin kaupungissa kuuluu sataman teos “Génie de la navigation”.

Rakennuksen sisätilojen 15-metriä pitkän freskoteoksen, kultaisen- ja velvettisisustuksen, sekä sisätilojen veistokset suunnitteli Jean Noël Duveau, jonka muihin töihin kuuluu Louvren Napoleon siiven imperiaalisten asuntojen Grand Salon hallin maalaukset.

Paras tapa tutustua oopperataloon ja sen toimintaan on luonnollisesti käydä katsomassa yksi tarjolla olevista esityksistä.


Voit tutustua esityksiin, rakennukseen, aikatauluihin, ja suunnitella käyntiäsi talossa paikan virallisten sivujen kautta, osoitteessa www.operadetoulon.fr.