Toulouse Ranska nähtävyydet

Toulouse Ranska nähtävyydet parhaimmistoa ovat Capitole de Toulouse, St. Sernin Basilika, Cité de l’espace, Jardin des Plantes puisto, ja Canal du Midi jokiristeily.

Vuoden 1750 paikkeilla rakennettu Capitole de Toulouse ja sen 2 hehtaarin kokoinen Place du Capitole aukio ovat yksi vaikuttavimmista nähtävyyksistä Toulousessa.

Capitole rakennuksen ulkosivu on tehty upeaan neoklassiseen tyyliin, ja siihen kuuluu vaikuttava kellotorni joka lisättiin rakennelmaan vuonna 1873.

Capitole rakennelmilla on pitkä historia Ranskan historiassa, ja esimerkiksi sen keskiajalta säilyneessä sisäpihassa teloitettiin Montmorencyn Kreivi hänen kapinoitua Kardinaali Richelieuta vastaan.

Capitolen, johon tutustuminen on ilmaista, ensimmäinen kerros on näyttelytilan omaista aluetta, joka koostuu useammasta salista.

Näiden salien kohokohtiin kuuluvat muun muassa…

  • Salle Gervais, joka on nimetty taiteilija Paul Gervaisin mukaan, ja joka toimi historiallisesti avioliiton solmimisen huoneena, sekä
  • upea Salle des illustres, pitkä sali pitkin Capitol rakennuksen julkisivua, joka on rakennettu Rooman Galleria Farnesen innoittamana ja sisältää kokoelman 1800-luvun taidetta.

Ensisijaisesti Capitole toimii nykyisin kaupungintalona, mutta näyttelytilojen ohella rakennuksesta löytyy myös Théâtre National du Capitole (www.theatre-du-capitole.org) tilat.

Aukio rakennuksen edessä, Place du Capitole, on ollut vuodesta 1995 varattuna jalankulkijoiden käyttöön.

Toulouse Ranska nähtävyydet kohokohtia on myös St. Sernin Basilika(www.basilique-st-sernin-toulouse.fr), joka on Euroopan suurin romaanisen arkkitehtuurityylin rakennus, ja jota rakennettiin vuosien 1080 ja 1120 välisenä aikana.

Kirkko on nimetty Pyhän Sernin mukaan, joka oli Toulousen ensimmäinen piispa noin vuonna 250 j.Kr., ja jonka jäänteet löytyvät kryptasta kirkon sisällä.

Basilika pitää sisällään myös muita merkittäviä uskonnollisiapyhäinjäänteitä, jotka lahjoitti Kaarle Suuri, ja jotka ovat tehneet kirkosta yhden kohteista Saint-Jacques-de-Compostelle pyhäinvaelluksen varrella.

Rakennuksen kohokohtiin kuuluu muun muassa sen kellotorni.

Kellotorni on jaettu viiteen kerrokseen, joista erikoisesti kolme alenta kerrosta on romaanista tyylisuuntaa, mutta kaksi ylintä tehty 1300-luvun tyyliin.

Toulouse Ranska nähtävyydet parhaimmistoa on myös Cité de l’espace (“Avaruuskaupunki“) (www.cite-espace.com), joka on avaruusteemainen teemapuisto, tarjoten näyttelyitä liittyen avaruusmatkailuun ja avaruuden valloittamiseen.

Teemapuisto on ollut avoinna Toulousessa, joka on kaupunkina tunnettu lentokoneteollisuudestaan (varsinkin Airbusin takia), vuodesta 1997.

Puistossa, joka on alueena noin 3,5 hehtaarin kokoinen, on mahdollista vierailla esimerkiksi…

  • täysikokoisessa, 55 metriä korkeassa Ariane 5 avaruusraketin kopiossa,
  • Mir avaruusasemalla, ja
  • Soyuz avaruusmoduuleissa.

Teemapuiston kohokohtiin kuuluvat myös sen kaksi planetariota. Planetarioista toinen on 140 istuimen ja toinen 280 istuimen kokoinen, ja molemmat tarjoavat esityksiä läpi päivän.

Cité de l’Espace teemapuistosta löytyy myös näyttelyitä, joista useat ovat interaktiivisia, kuten esimerkiksi avaruusraketin ohjainhuone lähellä Ariane 5 avaruusraketin kopiota.

Puiston tiloihin kuuluu myös IMAX elokuvateatteri, jossa esitetään avaruusaiheisia elokuvia, kuten “Space Station 3D”, joka on kolmiulotteinen filmi kansainvälisen avaruusaseman toiminnasta.

Jardin des Plantes on puolestaan 7-hehtaarin kokoinen julkinen puisto ja kasvipuutarha, sijaiten l’allée Jules-Guesde, l’allée Frédéric-Mistral, rue Alfred-Duméril ja la rue Lamarck katujen välisellä alueella.

Puistolla on pitkä historia kaupungissa vuodesta 1730, ja sitä käytettiin puutarhakäytön lisäksi myös esimerkiksi vuoden 1814 Toulousen taistelun aikanaan tykistöpisteenä.

Puisto ja sen kasvipuutarha sijaitsee…

  • lähellä Canal du Midi kanaalia,
  • Busca kaupungiosassa,
  • lähellä kaupungin keskustaa, tehden siitä erinomaisen, helppokäyntisen piknik paikan leppoisalle kesäpäivälle.

Puistoon kuuluu useita vanhoja, historiallisesti merkittäviä rakennuksia, kuten luonnontieteiden museo, joka on peräisin 1500-luvulta.

Puiston lähellä on myös toinen julkinen puisto, Boulingrin, jonne pääset metallisen kävelysillan kautta, puistoja erottavan kadun yli.

Toulouse Ranska nähtävyydet suosikkeihin kuuluva Canal du Midijokiristeily on mahdollista tehdä maksimissaan 240 km matkan — aina Toulousen kaupungista tätä kuvankaunista kanaalia pitkin Välimeren Sèten satamakaupunkiin saakka.

Kanaali yhdistyy Toulousessa Canal de Garonne kanaaliin, joka puolestaan menee 193 km matkan aina Atlantin valtamereen.

Canal du Midi, joka avattiin liikenteelle vuonna 1681, on nykyään Euroopan suosituin huvikäytössä oleva vesireitti.

Reitin kohokohtiin kuuluvat, upeiden maisemien lisäksi, sen 91 kanaalisulkua, ja maailman ensimmäinen kanaalitunneli, Malpas kylän kohdalla.


Voit jokiristeillä kanaalia pitkin itsenäisesti esimerkiksi NaviCanalin (www.navicanal.com) veneillä, tai valmisristeilyillä esimerkiksi ravintolalaiva L’Occitanialla (www.loccitania.fr) tai Les Bateaux Toulousains laivayhtiön (www.bateaux-toulousains.fr) kyydissä.