Tour Saint Jacques Pariisi

Tour Saint Jacques Pariisi on 52-metriä korkea gotiikan tyylisuunnan torni, jäänteenä muinaisesta Saint-Jacques-la-Boucherie kirkosta kaupungin keskustassa.

Saint-Jacques-la-Boucherie (Teurastajien Pyhän Jaakon) kirkko, jonka torni Tour Saint-Jacques oli, oli erittäin rikas kirkko koristuksiltaan, joka kuvasti kirkon suojelijoiden, lähialueen Les Halles markkinoiden tukkumyyntiä harjoittaneiden teurastajien, varallisuutta.

Kirkko rakennettiin vuosina 1509-1523, kuningas Francis I:sen aikana, ja se pyhitettiin pyhälle Jaakolle.

Tour Saint Jacques in Paris France

KUVA: Saint-Jacques torni kuvattuna sen viereiseltä Rue Saint-Martin kadulta.

Tour Saint Jacques Blaise Pascal statue Paris France

KUVA: Matemaatikko Blaise Pascal (fi.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal) käytti tornia 1600-luvun puolessavälissä laboratorionaan, josta hän teki erilaisia kokeita ilmakehän paineen suhteen. Tästä muistona tornin pohjalta löytyy kuvan Pascalia esittävä patsas ja tornin katolta useita hänen käyttämiään instrumentteja.

Kirkko, ja sen maamerkkinä toiminut torni olivat erilaisten pyhiinvaeltajien suosiossa varsinkin osana matkaa Toursin kaupunkiin, ja edelleen Santiago de Compostelan kaupunkiin, jossa pyhimyksen, yhden Jeesuksen opetuslapsista, pyhäinjäänteet ovat säilytettyinä kaupungin katedraalissa (en.wikipedia.org/wiki/Cathedral_of_Santiago_de_Compostela).

Saint-Jacques-la-Boucherie kirkko, lukuunottamatta sen tornia, purettiin vuonna 1797, Ranskan vallankumouksen aikana, jolloin useimmat muutkin kaupungin kirkoista joutuivat vallankumouksen jalkoihin tavalla tai toisella.

Torni jälleenrakennettiin 1800-luvun puolenvälin paikkeilla arkkitehti Théodore Ballun johdolla, siten, että torni kohotettiin alustalle (jonka ansiosta se sai kirkon purkamisen yhteydessä alentuneen korkeutensa takaisin), ja sen ympärille rakennettiin pieni puisto-alue.

Kirkkoon myös lisättiin, sen huipulle, pyhää Jaakkoa esittävä patsas 1800-luvun aikana.


Torni on kuuluisa myös matemaatikko ja fyysikko Blaise Pascalin koelaboratoriona ilmanpaineen mittausten suhteen 1600-luvun puolestavälistä. Torni inspiroi myös Alexandre Dumasta kirjoittamaan näytelmän “La tour Saint-Jacques-la-boucherie” vuonna 1856.